Criptopedia

Analiza tehnica bitcoin, ethereum - raport saptamanal

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Criptopedia isi propune sa va prezinte o analiza complexa a evolutiei celor mai importante criptomonede de pe piata – Bitcoin si Ethereum. Expertii nostri – cu ani de experienta in spate – va vor prezenta detaliat evolutia preturilor, pe charturi de 1M (monthly) timeframe, si 1W (weekly) timeframe.
De asemenea, vom analiza ALTCOIN-ul vedeta al saptamanii, adica cel mai bun performer din zona alts, fie ca va fi vorba de ATOM, LINK, ICX, SXP sau EGOLD.

Asadar, sa trecem la treaba!

Perspective 1M si 1W pe BTC si ETH

BTC 1M: https://www.tradingview.com/x/40DmIxLo/

Pe chart puteti observa 2 tipuri de linii (horizontal rays) - cea continua reprezinta montly levels (niveluri lunare) si cea discontiuna/punctata ne indica weekly levels (niveluri saptamanale), ambele reprezinta zone de interes, adica suporturi sau rezistente, adica de unde este posibil ca pretul sa isi schimbe directia. Concret - de la suport sa creasca si de la rezistenta sa scada. Observam ca pot exista si wick-uri sub un nivel de suport sau peste un nivel de rezistenta. Ceea ce conteaza insa - corpul candelei inchide sub rezistenta sau peste support. In caz contrar, putem afirma ca avem un breakout pe monthly sau pe weekly, in functie de chart-ul pe care lucram.

Nota 1: Se observa in dreapta notatii pe rays (W= weekly si M= montly), pot aparea si alte culori dar culoarea nu semnifica nimic (alb/glaben).
Nota 2: Putem avea un breakout pe weekly, adica o candela de 1W poate inchide peste un nivel monthly, dar e necesar este ca acea candela pe montly sa inchida peste nivelul montly, ca sa putem afirma ca avem un breakout pe 1M. Exemple pe chart de breakout pe montly (iunie 2019 si mai 2020). Este recomandat ca si urmatoarea candela pe 1M sa inchida peste nivelul respectiv, acest lucru ar consolida ideea de breakout si putem fi mai siguri.

BTC 1W : https://www.tradingview.com/x/tAW6Yvjs/

In poza de mai sus avem weekly chart la BTC, unde observam ca pretul momentan este in apropiere de nivelul de rezistenta ~$11470. Ramane de vazut cum inchide candela saptamanala. Daca inchide dedesubt, ne putem astepta ca pretul sa coboare la suport: prima zona de support - nivelul lunar $10760, urmatoarea zona - nivelul saptamanal $10170. Daca inchide peste, atunci avem un breakout si asteptam urmatoarea candela sa confirme acest lucru (adica sa inchida peste nivelul saptamanal $11470). Iar in acest caz, ne putem astepta ca pretul sa isi continue urcarea catre urmatoarea zona de rezistenta, mai exact, nivelul lunar $13860.
Nota: Personal prefer sa desenez nivelurile de suport si rezistenta, folosindu-ma de corpurile candelelor si mai putin de wicks.

 

 ETH 1M: https://www.tradingview.com/x/wqy1e3b5/

Sa trecem la ETH! Avem mai sus, chartul pe 1M tf. Observam zonele de suport si rezistente, lunare si saptamanale, pastram linia continua pentru M si cea intrerupta pentru W. Vedem pe chart cum pretul in ultimele 3 luni s-a “luptat” cu rezistena din zona ~$390, am avut un breakout in luna august, dar luna septembrie ne-a dovedit ca a fost doar un fakeout. In aceasta luna, taurii incearca din nou sa sparga rezistenta si sa inchidem peste acest nivel. Ramane de vazut in urmatoarea jumatate a lunii ce se va intampla.

Observam cum ultimele 6 sapatamani le-am inchis deasupra zonei de $350, ceea ce ma face sa ma gandesc ca este un nivel important de suport in acest moment, pierderea sa ar putea face ca pretul sa coboare pana la $305 (suportul saptamanal) sau chiar mai jos, la $290 (suportul lunar).
Mai jos avem alt chart, tot pe ETH 1W, in care am desenat un posibil scenariu:

 
ETH 1W : https://www.tradingview.com/x/VZXh8M72/

Breakout la $350, consolidare peste $350, pretul testeaza zona de supply evidentiata pe chart, se reintoarce, testeaza noul suport format si dupa incearca sa treaca de zona de supply. Vom vedea daca se intampla asa si ajungem la $500.

ETH 1W: https://www.tradingview.com/x/DP62Ig4R

 

Revin la BTC si la ce s-a intamplat in ultima saptamana.

BTC 12H : https://www.tradingview.com/x/3L0Htyxb/

BTC 12H + RSI : https://www.tradingview.com/x/YbYG6lds/
In prezent, BTC se lupta cu rezistenta vizibila in ambele charturi de mai sus (cea de la zona $11450). In ultimele zile, am asistat la 2 breakouts, care s-au dovedit intr-un final fakeouts. Ramane de vazut ce se va intampla de aceasta data.
Urmatoarele zone care ar reprezenta rezistenta sunt zona de supply de la 11825-12075 si 12170.
Nota: Prefer sa rotunjesc numerele deoarece oricum exista mici diferente intre exchanges (dintre cele folosite de mine: Coinbase, Binance, Bybit, Bitstamp, Bitfinex, Kraken). impreuna cu deviatiile in partea de sus, evidentiate cu casete verzi.
Nota: EQ sau Equilibrium este zona de mijloc dintre minimul si maximul range-ului, unde se considera ca cererea si oferta sunt egale.
Asteptam sa vedem directia pretului short term, dupa cum face breakout, in jos (bearish) sau in sus (bullish). Sa nu uitam ca vorbim in termeni short term si daca pretul iese in jos din range, asta nu inseamna obligatoriu ca pretul va ajunge la 6k sau mai jos.

BTC 1H : https://www.tradingview.com/x/FKtfXYgo/

Sa trecem si la TF-uri mai mici. In ultima saptamana, remarcam ca activitatea pretului a variat in principal in interiorul unui range ( 11251-11492 cu EQ 11372)

Sa trecem si la ETH. Observam cum pretul a intampinat o bariera la fiecare vizita a zonei de supply, iar in prezent se incearca redobandirea zonei EQ a rangeului 330-417. Zone de rezistenta prezente sunt zona de supply si 417, zone de suport 359, 330-335 si zona de demand din jurul valorii 310.
ETH 1D : https://www.tradingview.com/x/T5TMQk8Z/

In aceasta saptamana am putut identifica o divergenta bearish, expusa in chartul de mai jos. (link : https://www.tradingview.com/x/Gn762t2p/ )
Altcoinul pe care l-am ales pentru aceasta saptamana este BitcoinCash (BCH).


BCH 1D : https://www.tradingview.com/x/dLjQpUgB/


Cum ultima saptamana a fost una destul de proasta pentru majoritatea altcoins, nu prea am de unde alege un performer al saptamanii (dintre cele mai mari monede, nu discutam de cele cu marketcap mic). Asa ca am decis sa prezint graficul BCH, la care am avut ocazia sa ma uit inainte de aceasta miscare de aproximativ +20% (da, nu este desenat dupa ce a crescut, ci inainte).

(link analiza pre pump : https://www.tradingview.com/x/RXbzh0GR/)

Observam ca pretul a coborat sub suportul de 247$ si acum suportul invalidat a devenit rezistenta. Daca nu reuseste sa faca flip zonei 247$, pretul poate cobora pana la posibilul suport de 233$, care din pacate am omis sa il pun si pe chart, sau chiar si mai jos pana la zona de demand, evidentiata cu verde, in jurul zonei 215.

Bonus: https://www.tradingview.com/x/wMXCsE9g/

 

Target 0.5 al zonei fib evidentiata pe chart.