Criptopedia

Ce este Layer 2 și de ce este important?

De catre Criptopedia - 27 sep 2022

Pentru a contribui la creșterea scalabilității și vitezei, blockchain-uri precum Ethereum utilizează alte blockchain-uri secundare construite deasupra lor, care se numesc Layer 2

Stratul 2 se referă la un set de soluții în afara lanțului (blockchain-uri separate) construite deasupra stratului 1, care reduc blocajele cu scalarea și datele. 

Gândiți-vă la aceasta ca la bucătăria unui restaurant - dacă fiecare comandă ar trebui să fie făcută de o singură persoană de la început până la sfârșit, înainte ca aceasta să fie confirmată și livrată, ar fi un proces foarte lent care ar putea îndeplini doar câteva comenzi pe oră. Dar Layer-ele 2 sunt ca niște stații de pregătire - există o stație pentru curățarea și tăierea alimentelor, o stație pentru gătit, o stație care asamblează mâncărurile - care este capabilă să se concentreze și să facă fiecare sarcină mult mai eficient.

La momentul potrivit, o ultimă persoană poate să potrivească fiecare fel de mâncare asamblat cu comanda și să o confirme înainte ca aceasta să fie trimisă la destinația finală (clientul).

Platformele de plată, precum Visa, utilizează, de asemenea, un sistem similar. În loc să gestioneze separat mii de microtranzacții zilnice de la un furnizor precum Starbucks, care ar bloca rețeaua în câteva minute, Visa le grupează în loturi care urmează să fie decontate în sistemul bancar la intervale regulate.

Băncile stochează și sortează apoi tranzacțiile prin intermediul echivalentului lor intern al unui strat de decontare. În acest caz, Visa ar fi un nivel 2, iar rețeaua mai largă de instituții și administrația publică care ține evidența tranzacțiilor și definește regulile industriei financiare ar fi un nivel 1. 

Ethereum folosește, de asemenea, o metodă similară prin caracteristici precum Optimistic și zero-knowledge (ZK) rollups care descarcă povara gestionării tranzacțiilor de pe mainnet și, prin urmare, permit o mai mare incluziune a tranzacțiilor și un debit mai mare (tranzacții mai mari pe secundă). Toate acestea contribuie la o experiență de utilizare mai transparentă și mai practică. Printre exemplele de straturi 2 pe Ethereum se numără soluții precum Arbitrum, Optimism, Loopring și zkSync. 

De ce sunt importante Layer-ele 2? 

În timp ce descentralizarea și securitatea reprezintă un ”modus operandi” al stratului 1, sau mainnet, al Ethereum, popularitatea care a urmat pe piață de-a lungul anilor a făcut ca rețeaua să ajungă la capacitatea sa actuală de puțin peste 1,5 milioane de tranzacții zilnice. În plus, deoarece mainnet poate procesa doar aproximativ 15 tranzacții pe secundă, perioadele de activitate ridicată a rețelei duc adesea la congestia datelor. Acest lucru, la rândul său, determină creșterea gazului (comisioanele de tranzacție) și încetinește performanța aplicațiilor, lucru observat cel mai recent prin vânzarea de terenuri virtuale Yuga Labs Otherside și în timpul bull marketului din 2021. 

Pentru a combate aceste probleme, Layer-ul 2 extinde Ethereum ca un blockchain separat deasupra rețelei din stratul 1. După cum s-a menționat, acesta comunică și ajută la descărcarea sarcinii grele a tranzacțiilor de pe mainnet prin contracte inteligente care integrează și beneficiază de modelul robust de securitate descentralizat al Ethereum. În esență, stratul 1 se ocupă de securitate, disponibilitatea datelor și descentralizare, în timp ce stratul 2 se ocupă de scalarea legată de tranzacții. 

În cea mai mare parte, blockchain-urile de nivel 1 au: 

-O rețea de noduri pentru a securiza și valida rețeaua 

-O rețea de producători de blocuri 

-Reprezintă principalul blockchain și datele de tranzacție 

-Un mecanism de consens asociat 

 

Layer 2 are avantajul faptului că oferă comisioane mai mici. Stratul 2 grupează mai multe tranzacții în afara lanțului într-o singură tranzacție din stratul 1, ceea ce ajută la reducerea sarcinii de date. De asemenea, păstrează securitatea și descentralizarea prin decontarea tranzacțiilor în rețeaua principală. 

Prezintă mai multă utilitate, astfel prin avantajele combinate ale unor tranzacții mai mari pe secundă și ale unor taxe mai mici proiectele de nivel 2 se pot concentra pe îmbunătățirea experienței utilizatorilor și pe extinderea domeniului de aplicare a aplicațiilor. 

După cum s-a menționat, majoritatea problemelor de scalabilitate sunt legate de descentralizare. Spre deosebire de băncile tradiționale, care dispun de o metodă închisă și eficientă de reglementare a plăților, tranzacțiile și gestionarea datelor cu ajutorul blockchain-urilor trebuie să treacă printr-o serie de etape sistematice, cum ar fi acceptarea, verificarea și distribuirea într-o rețea (cu mii de participanți), fiind nevoie, în același timp, de menținerea securității și transparenței. 

Ca atare, rețele precum Ethereum trebuie să includă un design stratificat și scalabil care să poată concura cu (și, în cele din urmă, să înlocuiască) canalele mai raționalizate, dar restricționate, ale unor sisteme precum Visa și Mastercard. Stratul 1 și stratul 2 sunt importante, deoarece lucrează împreună în vederea atingerii obiectivului de a face rețeaua mai rapidă și mai ușor de utilizat.

Articole similare

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?
Educație

Ce sunt și cum funcționează wrapped tokens?

Wrapped token sunt o versiune simbolizată a unei alte criptomonede. Acesta este legat de valoarea activului pe care îl reprezintă și, de obicei, poate fi răscumpărat pentru acesta în orice moment.

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?

Un blockchain bridge (punte/pod blockchain), cunoscut și sub numele de cross-chain bridge, conectează două chainuri diferite, permițând utilizatorilor să trimită criptomonede de la un chain la altul (oferi Matic pt ETH).

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?
Educație

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?

Scurt istoric al blockchain-urilor Proof-of-Stake. Cum are loc procesul de stake și pașii concreți pentru a face asta.

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?
Educație

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?

dApps sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer, concentrându-se pe construirea de servicii financiare folosind criptomonede, jocuri sau social media.

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain
Educație

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain

Dificultățile întâmpinate de tehnologia blockchain. Atacurile cibernetice, trilema blockchain, impactul asupra mediului si complexitatea tehnica sunt câteva dintre aceste dificultăți.

Criptomonede. Blockchain. Hashing - Introducere în Crypto
Educație

Criptomonede. Blockchain. Hashing - Introducere în Crypto

Simplu explicat: Ce sunt criptomonedele, ce reprezintă funcția de hashing, ce este un blockchain și cum funcționează acesta. Un ghid util începătorilor în crypto.