Criptopedia

17 principii ale lui William Delbert Gann care îți vor disciplina stilul de tranzacționare

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Dacă ați studiat și exersat analiza tehnică pentru o vreme sau dacă deja tranzacționați, trebuie să fi auzit sau văzut numele W.D. Gann și teoria sa pentru tranzacționare. Până și lista ta de indicatori va conține numele “Gann” cel puțin odată. Deci, cine a fost Gann? De ce este atât de căutat chiar și la 60 de ani de la moartea sa? Haideți să aflăm!

 

 

William Delbert Gann sau W.D. Gann s-a născut în 6 iunie 1878. În calitate de comerciant financiar, și-a început cariera de tranzacționare în 1902, când avea 24 de ani. A dezvoltat numeroase instrumente de analiză tehnică precum WD Gann Angles, Circle of 360, Square of 9, Hexagon și multe altele. Mare parte din munca sa s-a bazat pe astronomie, geometrie, astrologie și matematică antică. Multe din instrumentele și teoriile dezvoltate de el au fost atât de puternice încât sunt folosite pe scară largă chiar și în ziua de astăzi de către mulți traderi. Teoria Gann (Gann theory), despre tranzacționarea pe timp de zi (daytrading/intraday trading), este una din cele mai de success metode folosite astăzi de către comercianții de zi (day traders).

Printre numeroșii indicatori și instrumente tehnice, W.D. Gann a stabilit câteva reguli de bază care trebuie respectate pentru tranzacționare:

 1. Dacă prețul maxim dintr-o săptămână este atins vineri, atunci așteptați prețuri mai mari săptămâna următoare.

 2. Dacă prețul minim dintr-o săptămână este atins vineri, atunci așteptați prețuri mult mai mici săptămâna următoare.

 3. Pe o piață cu tendință ascendentă, minimul săptămânal este atins marți.

 4. Dacă piața se află într-o tendință descendentă puternică, maximele săptămânale sunt atinse în general miercuri.

 5. Când prețul trece de maximul ultimelor 4 săptămâni, este o indicație în avans a unor prețuri mai mari.

 6. Când prețul coboară sub minimul ultimelor 4 săptămâni, este o indicație în avans a unor prețuri mai mici.

 7. Într-o piață cu trend crescător, dacă rupe 30 DMA (media mobilă zilnică) și rămâne sub ea pentru cel puțin 2 zile consecutive, ne indică o corecție mult mai mare. (vice-versa)

 8. Daca piața crește pentru 5 zile consecutive, există o probabilitate mare ca (și) corecția să dureze 3 zile. (Raportul este 5:3).

 9. Când prețul începe să crească de la un anumit nivel, o creștere cu Rs.100 sau 100%, oricare ar fi mai devreme, devine o rezistență puternică.

 10. Când prețul depășește maximul din ultimele 3 zile, ne spune despre prețuri mult mai mari în a 4-a zi. (Traderii) pot cumpăra în a 4-a zi și pot plasa o comandă SL cu 3 Rs sub ultimele 3 zile) (vice-versa).

 11. Dacă corecția ulterioară este mai mare decât corecția anterioară atât din punct de vedere al prețului, cât și al mărimii timpului, aceasta este o indicație în avans că tendința se schimbă.

 12. 50% din ultimul preț maxim de vânzare este zona de sprijin puternic. Orice acțiuni care se tranzacționează sub acest nivel de 50% nu sunt atât de utile pentru investiții.

 13. Dacă un preț crește continuu timp de 9 zile consecutive, atunci există o mare probabilitate de corecție timp de 5 zile consecutive. (Raportul este de 9:5).

 14. Nu ignorați un semnal Double Bottom & Triple Bottom pe un grafic lunară, după un gap (decalaj) de minim 6 luni. (Indicație în avans pentru investiții pe termen mediu).

 15. Nu ignorați un semnal Double Top și Triple Top pe un grafic lunar, după un gap (decalaj) de minim 6 luni. (Nu este momentul potrivit pentru investiții / intrare, prețul poate scădea).

 16. Când prețul este într-o fază agitată sau într-o fază de consolidare, dacă se constată o creștere bruscă a volumului, este o indicație în avans că tendința este probabil să se schimbe.

 17. Într-un interval de timp trimestrial, atunci când o anumită acțiune traversează valoarea maximă sau minimă din ultimul trimestru (în graficul trimestrial), ar trebui considerată o indicație timpurie că tendința de bază încearcă să se inverseze.

Asigurați-vă că nu încălcați niciuna dintre aceste reguli de tranzacționare dacă decideți să faceți o tranzacție. Aceste reguli sunt esențiale și foarte importante pentru tranzacționarea dvs. de succes. De fiecare dată când închideți orice tranzacție cu pierderi, treceți încă odată peste aceste principii și vedeți pe care l-ați încălcat. Nu repetați aceeași greșeală din nou a doua oară.

Prin experiență și cercetare, veți putea găsi valoarea acestor reguli. Iar observarea și studiul vă vor conduce la teoria corectă, practică și la tranzacționarea de succes a acțiunilor, mărfurilor și valutei. Deși aceste reguli vă vor oferi un ghid de bază pentru tranzacționare și investiții pe bursă, trebuie să știți că, fără strategii adecvate, toate eforturile dvs. vor fi inutile.

 

Articole similare

Managementul riscului și al capitalului in tranzactionarea cu criptomonede
Premium
Educatie

Managementul riscului și al capitalului in tranzactionarea cu criptomonede

Unul dintre principalele aspecte în tranzacționarea cu criptomonede, dar și cel mai des ignorat de către traderii începători este managementul riscului și al capitalului (money & risks management).

Tehnologia care va schimba lumea. Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor
Premium
Educatie

Tehnologia care va schimba lumea. Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor

Ce este, cum funcționează și cum ne va schimba viața această tehnologie care reduce la maximum riscul corupției, al fraudei și al manipulării. Blockchain înseamnă Bitcoin sau e mult mai mult de atât?

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede
Educatie

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede

Analiza tehnică este o metodă foarte folosită de traderi pentru a identifica oportunități de tranzacționare. Piața include toate informațiile, prețurile se mișcă în trenduri și istoria se repetă.