Criptopedia

Ce este DeFi? Ghidul începătorului în finanțele descentralizate

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

 De ce DeFi va schimba lumea finanțelor?


Astăzi abordăm una dintre temele esențiale ale viitorului banilor în lume - finanţele descentralizate, prescurtate în continuare “DeFi” – (engl. - Descentralized Finance). Cel mai cunoscut exemplu este Bitcoin, o formă de bani care nu este controlată de nicio bancă centrală sau guvern din lume. Poate fi transferat către oricine, de către orice persoană de pe glob, fără a fi nevoie de o bancă sau altă instituție financiară. Bitcoin este cel mai bun exemplu de bani descentralizați. Dar acesta reprezintă doar vârful iceberg-ului unui sistem complet nou de a ne raporta la bani.

Pentru că transferul de bani este de abia primul din elementele de bază ale unui sistem financiar. Pe lângă transferul de bani de la o persoană la cealaltă, există o varietate de servicii pe care le folosim astăzi, cum ar fi împrumuturi, planuri de economii, asigurări și bursa de valori, toate acestea sunt servicii construite in jurul banilor și împreună creează sistemul nostru financiar.

 

 

Din păcate, un mare minus al sistemul nostru financiar actual este acela că toate serviciile sale sunt complet centralizate: bănci, bursa de valori, companiile de asigurări, etc. Ce înseamnă asta? Că o entitate – o singură persoană, un guvern sau un fond de investiții controlează aceste servicii. Deci este un sistem financiar centralizat – ”CeFi” (engl. Centralized Finance), care așa cum știm este de multe ori gestionat defectuos, încurajând frauda și corupția. Ei bine, așa cum Bitcoin a descentralizat banii, întregul sistem financiar va fi, în viitor descentralizat. Adică DeFi!

Ce facem fără bănci?

Nimeni nu spune că băncile vor dispărea. Cel puțin în viitorul apropiat. Dar ce este important de reținut – infrastructura DeFi există deja! Se numește Ethereum și este o platformă tip Do It Yourself (fă-o singur) pentru scrierea de programe descentralizate, cunoscute ca și aplicații descentralizate (prescurtate Dapps). Pe platforma Ethereum orice om de pe glob care are acces la Internet poate scrie cod automat numit și „smart contract”. Acesta poate gestiona orice serviciu financiar dorim să creăm, într-o manieră descentralizată. Practic, putem determina regulile conform cărora un anumit serviciu funcționează, iar odată ce lansăm aceste reguli în rețeaua Ethereum, nu vom mai avea control asupra lor, ele devenind imposibil de modificat. Odată ce avem un sistem pus la punct, cum ar fi Ethereum, pentru crearea de aplicații descentralizate, putem începe să construim sistemul nostru financiar descentralizat.

Banii și încrederea

Și pentru a fi un sistem financiar funcțional, de ce avem neapărat nevoie? În primul rând de bani și, în al doilea rând de încredere. Sunt cei doi piloni esențiali pe care se poate construit un sistem financiar solid. Dacă sunteți tentați să credeți că Bitcoin și Ethereum rezolvă ambele probleme, vă înșelați! De ce? Pentru că Bitcoin, chiar dacă este într-adevăr descentralizat, are doar o funcționalitate de bază care poate fi programată și nu este compatibil cu platforma Ethereum. Pe de altă parte, Ethereum-ul, este compatibil și programabil, cu toate astea, este de asemenea și foarte volatil (adică astăzi poate valora 600$ și peste două luni 400$ sau 1000$). Problema încrederii este rezolvată de așa-numitele ”monede stabile” (engl. stabecoins).

Stablecoins sunt criptomonede aflate în legătură cu un activ din lumea reală, în general dolarul american.

În scopul descentralizării fiscale, vom vrea să folosim o monedă stabilă care nu folosește rezerve de bani cash (FIAT) pentru menținerea legăturii, din moment ce asta va necesita un fel de autoritate centrală. Aici intervine DAI Stablecoin. DAI este o criptovalută descentralizată sprijinită pe valoarea dolarului American (1 DAI = $1). Spre deosebire de alte stablecoins populare a căror valoare se sprijinea direct pe rezerva de dolari americani, DAI este susținută de către garanții crypto (crypto collaterals) care pot fi văzute public pe blockchain-ul Ethereum. DAI este supra-garantat, însemnând că dacă depozitați Ethereum in valoare de $1, puteți împrumuta DAI în valoare de $0.66. Când vreți Ether înapoi, trebuie doar să achitați cantitatea de DAI împrumutată, iar Ether va fi eliberat. Dacă nu aveți Ether pentru a oferi ca garanție, puteți să cumpărați DAI direct de pe o piață de schimb. Deoarece DAI este supra-garantat, chiar dacă prețul Ethereum devine foarte volatil, valoarea Ethereum-ului blocat ce susține DAI din circulație va rămâne la 100% sau mai mult. În esență, stablecoin-ul DAI este de fapt de asemenea un smart contract aflat pe platforma Ethereum. Asta face ca DAI să fie cu adevărat un stablecoin descentralizat ce nu poate fi oprit sau cenzurat, astfel fiind forma ideală de bani pentru alte servicii DeFI.

Avem monedă stabilă. Ce facem cu ea?

Așadar, am lămurit problema încrederii prin crearea monedei stabile descentralizate În continuare, pentru ca aceasta să aibă și utilitate, este nevoie de crearea unor servicii. Unul dintre cele mai importante, ce face ca banii virtuali să ruleze și, astfel, să devină funcționali, este piața de schimb descentralizată (DEX).

DEX operează conform unui set de reguli sau “smart-contracts” care permit utilizatorilor să cumpere, să vândă și să tranzacționeze crypto-valută (criptomonede). Asemănător cu DAI, DEX este de asemenea pe platforma Ethereum, ceea ce înseamnă că operează fără o autoritate centrală.

Când tranzacționezi pe DEX, nu există operator de schimb, înscrieri, verificarea identității (KYC) sau taxe de retragere. Totuși, ”smart-contracts” impun regulile, execută tranzacțiile și gestionează fondurile în siguranță. De asemenea, spre deosebire de o piață de schimb (exchange) centralizată, de cele mai multe ori nu este nevoie să depozitezi fonduri în cont înainte de a executa o tranzacție. Asta elimină riscul major de hacking al exchange-ului (pierderea banilor), care există în cazul exchange-urilor centralizate.

 

Dobânzi avantajoase în criptomonede!

Deținem criptomonede, deci nu mai suntem captivi sistemului financiar centralizat și deseori corupt. Am rezolvat și problema stabilității și putem schimba foarte ușor monede virtuale, pe piețele de schimb descentralizate. Păi și atât? Nu! Gama de servicii financiare descentralizate este mult mai largă. De exemplu, aceasta conectează debitorii de creditori. „Compound” este o aplicație de împrumuturi, descentralizată, bazată pe Ethereum, prin care puteți împrumuta crypto și primi dobândă pentru valoarea respectivă. Ați citit bine – primiți dobândă în criptomonede! Într-o perioadă în care multe bănci practică ”dobânda negativă”, adică trebuie să dai bani băncii ca să îți țină banii, poți primi o dobândă lunară sau anuală consistentă, folosind monede virtuale. Platforma “Compound” conectează automat creditorii și debitorii, impun regulile împrumutului și distribuie dobânda. Procesul acumulării de dobândă pe criptomonede a devenit foarte popular recent, dând naștere “Yield-Farming-ului” (YFI), un termen dat efortului de a pune activelor crypto la treabă, cu scopul de a obține cât mai mult profit.

Fă-ți asigurare descentralizată!

Trăim într-o lume din ce în ce mai incertă, iar pandemia pe care o traversăm dovedește asta din plin. Așa că, asigurările au devenit o parte indispensabilă pentru din ce în ce mai mulți oameni. Ei bine, lumea crypto acoperă și acest domeniu. Vorbim despre platforme descentralizate care conectează persoanele ce sunt dispuse să plătească pentru asigurare cu persoanele care pot să le asigure activele. Evident în schimbul unei taxe, doar că totul se întâmplă autonom, fără nici o companie de asigurări sau alt intermediar.

Serviciile DeFi mai au un mare avantaj - funcționează interconectate, creând astfel oportunități noi și interesante. Este asemănător modului în care folosim diferite piese de LEGO și creativitatea pentru a obține ceea ce ne dorim. De aici și termenul “money lego” folosit pentru a ne referi la serviciile DeFi.

Iată cum puteși folosi pe deplin și în siguranță beneficiile Defi:

  • Începeți prin a folosi un agregator de schimb descentralizat pentru a găsi piața de schimb cu cele mai bune tarife pentru a schimba Ethereum cu DAI

  • Selectați DEX-ul dorit și realizați schimbul

  • Apoi împrumutați DAI primit pentru a acumula dobândă

  • Puteți adăuga asigurare pentru întregul proces pentru a vă asigura acoperirea în caz că ceva nu merge bine


Ce riscuri ne asumăm folosind DeFi?

Până acum am expus doar avantajele folosirii finanțelor descentralizate - transparență, interoperabilitate, descentralizare, gratuitate, flexibilitatea experienței cu utilizatorul. Cu toate acestea, există și niște riscuri de care trebuie să fiți conștienți. Cel mai important risc este acela că DeFi este încă în faza de pionierat, astfel că mai are și unele lipsuri. De exemplu, au fost probleme în trecut cu Smart-Contracts în care oamenii nu au definit corect regulile pentru anumite servicii, iar hackerii au descoperit căi creative de a exploata vulnerabilitățile existente pentru a fura bani.

Dacă decideți să testați oricare din serviciile DeFI existente, asigurați-vă că o faceți cu o cantitate de bani pe care sunteți dispuși să o pierdeți în cazul în care se întâmplă ceva rău. În plus, trebuie să țineți cont că până și un sistem descentralizat poate avea anumite servicii parțial centralizate. Iar acestea se pot dovedi cu adevărat vulnerabile. Este important de înțeles cu exactitate cum funcționează un produs sau serviciu înainte de a investii în el, pentru a fi conștient de orice problemă ar putea să apară.

În concluzie, revoluția DeFi este abia la început, în stadiul adoptărilor timpurii. Doar odată cu trecerea timpului vom afla dacă va fi sau nu adoptată la scară largă, la nivel planetar. Necesitatea adopției este una evidentă – discriminare financiară, taxe prea mari, gestionarea defectuoasă a finanțelor de către entități corupte, inegalitatea socială -însă, rămâne de văzut cât de repede va fi adoptată în masă, ținând cont și de forțele care vor lupta din răsputeri ca acest lucru să nu se întâmple prea curând...

 

Articole similare

Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?
Educație

Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?

Platformele Defi Lending, locul unde oricare utilizator poate să devină creditor sau debitor. Acest schimb de fonduri și servicii se realizează în baza unor contracte smart. Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?

Ce sunt tokenii de guvernare și ce rol au?
Educație

Ce sunt tokenii de guvernare și ce rol au?

Tokenii de guvernare au rolul de a crea un sistem de vot pe blockchain, prin care membri pot propune și vota legi pe acel protocol descentralizat. Cantitatea totală de jetoane deținute se transformă în putere de vot.

Ce este impermanent loss si cum îl putem evita?
Educație

Ce este impermanent loss si cum îl putem evita?

Aprecierea sau deprecierea unuia din cei 2 tokeni, după ce i-ați depus într-un fond de lichiditate, este un proces cunoscut sub numele de pierdere temporară (IL). Continuarea deprecierii poate aduce pierderi definitive.

Ce este un exchange descentralizat? (DEX)
Educație

Ce este un exchange descentralizat? (DEX)

Ce este un exchange descentralizat? Cum funcționează un DEX? Care sunt beneficiile utilizării unui DEX? Care sunt potențialele dezavantaje? Cum interacționezi cu un DEX?

Despre DAO (organizație autonomă descentralizată)
Educație

Despre DAO (organizație autonomă descentralizată)

Ce reprezintă o organizaţie autonomă descentralizată (DAO)? De ce avem nevoie de DAO? Cum funcţionează un DAO?

Ce înseamnă Total Value Locked în DeFi?
Educație

Ce înseamnă Total Value Locked în DeFi?

Finanțele descentralizate, indiferent de scopul lor, necesită garanții sub formă de active crypto, în mare parte monede stabile. TVL reprezintă valoarea tuturor activelor conținute într-un protocol DeFi.