Criptopedia

Ce poti sa faci cu criptomonedele si cum le poti dobandi

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

 

Cumpararea de bunuri

In trecut, gasirea unui comerciant care sa accepte criptomonede ca mod de plata era extrem de dificil, daca nu chiar imposibil. In aceste zile, situatia este diferita.
Astazi, exista numerosi comercianti care accepta Bitcoin ca forma de plata. De la retaileri online importanti la mici intreprinderi. Bitcoin poate fi folosit pentru a plati cazarea la hotel, zboruri, bijuterii, aplicatii, componente PC si chiar si inscrierea la facultati.

In mod evident, evolutia este una rapida, Apple autorizand, de exemplu, peste 10 criptomonede diferite ca forma de plata pe App Store.
Bineinteles, detinatorii de criptomonede pot schimba oricand monedele pe care le au in cripto-portofelele lor dupa bunul plac si in functie de necesitatile fiecaruia.

 

Investitii

Multi oameni sunt de parere ca una dintre cele mai profitabile oportunitati de investitie este reprezentata de criptomonede. Exista o sumedenie de povesti in cadrul carora aflam ca multi posesori de BTC au ajuns sa-si vanda activele, devenind astfel milionari.

Este important de stiut ca tranzactionarea pe pietele de criptomonede reprezinta un risc major. Valoarea pe piata a oricarei criptomonede fluctueaza ametitor. Prin urmare, trebuie asumate aceste riscurile!

Daca decizi sa investesti, Bitcoin este, in mod evident, cea mai relevanta si isi atesta dominatia prin faptul ca este cea mai sigura moneda de schimb. Exista multe alte optiuni, unele monede insusindu-si o atentie sporita securitatii, a vitezei tranzactiilor s.a.m.d.

Desi este foarte usor sa cumperi BTC - exista numeroase platforme de schimb care au in componenta multe paritati BTC - alte criptomonede nu sunt atat de usor de cumparat. Sunt totusi platforme precum Kraken, BitFinex, BitStamp, Binance care patrund din ce in ce mai mult in sfera criptomonedelor, vanzand si alte active.

Dupa ce ai cumparat unitati dintr-o anumita criptomoneda, trebuie sa le depozitezi intr-un cripto-portofel (engl. wallet). Majoritatea platformelor de schimb ofera astfel de servicii. Desi este mai comod, este mai sigura stocarea unitatilor intr-un portofel offline pe hard drive-ul tau sau sa achizitionezi un portofel hardware. In acest mod, vei avea control absolut asupra criptomonedelor pe care le detii.

Ca in orice investitie, trebuie ai in vedere cursul pietii si orice stiri legate de acesta. Coinmarketcap este un site pe care o sa gasesti informatii relevante, cum ar fi: pretul, volumul, numarul de unitati in circulatie (circulation supply) si numarul total de monede disponibile (market cap).

In functie de tara de provenienta, pierderile si castigurile — realizate in urma investitiilor in criptomonede — trebuie incluse in raportul de taxe. “In Romania, persoanele fizice care au avut venituri constante din criptomonede (in cuantum de peste 600 de lei anual) au obligația legala, incepand din acest an, 2020, de a-si raporta anual veniturile si de a plăti taxele aferente. Veniturile din monede virtuale aferente anului 2019 vor fi declarate in anul 2020, pentru stabilirea taxelor datorate.”

Minatul

Minerii reprezinta cea mai importanta componenta a retelei de monede virtuale, si la fel ca trading-ul, minatul reprezinta o investitie. In esenta, minerii furnizeaza un serviciu de ‘contabilitate’ pentru comunitatile de care apartin. Ei contribuie cu puterea de calcul pentru a rezolva puzzle-uri criptografice complicate, o actiune imperios necesara pentru a confirma tranzactii si pentru a le inregistra in registrul public, numit Blockchain.

Un lucru interesant despre minat este faptul ca dificultatea acestor puzzle-uri criptografice creste constant, fiind in puternica corelatie cu numarul de oameni care incearca sa le rezolve. Asadar, cu cat o moneda devine mai populara, cu atat mai multi oameni incearca sa o mineze, procesul devenind mai dificil deoarece necesita o putere de calcul mai mare.

Foarte multi oameni au facut averi considerabile minand Bitcoin. In primii ani de la aparitia acestui fenomen, oricine ar fi putut face profituri substantiale folosind doar computer-ul sau, ba chiar si un laptop destul de performant. In aceste zile, minarea de Bitcoin poate deveni profitabila doar daca esti dispus sa investesti in componente hardware specifice minatului, de nivel industrial. Acest lucru implica facturi uriase de electricitate, pe langa preturile foarte mari ale componentelor anterior mentionate.

De asemenea, cu cat o moneda virtuala atrage mai mult interes, cu atat mai greu o sa fie minatul, iar numarul criptomonedelor pe care le primesti ca recompensa scade. De exemplu, cand Bitcoin a fost initiat, recompensa pentru un proces de minat de succes era de 50 BTC. Acum este mai mic deoarece reteaua Bitcoin este conceputa in asa fel incat numarul total de BTC care pot fi trimisi in circulatie sa fie de 21 milioane.


Acceptarea criptomonedelor ca mod de plata pentru detinatorii de afaceri

Daca detii o afacere si cauti clienti din alta sfera economica, acceptarea criptomonedelor ca forma de plata poate fi o solutie. Interesul in criptomonede nu a fost niciodata mai mare si, in mod evident, va continua sa creasca. Pe langa acest interes in continua crestere, o traiectorie ascendenta o au si ATM-urile crypto de pe tot mapamondul. In prezent, Coin ATM Radar sustine ca exista peste 1800 de ATM in 71 de tari.

In primul rand, trebuie sa ii instintezi pe clientii tai ca afacerea pe care o detii accepta monede virtuale. Prin plasarea unui semn langa casele de marcat esti arhi-suficienta. Platile pot fi acceptate prin terminale hardware, aplicatii touch screen sau trimise direct in criptoportofele prin aplicarea unui QR Code.

Exista o multitudine de platforme prin care poti primi plati. De exemplu, CoinPayments accepta in prezent peste 75 de monede virtuale, taxand un comision de 0.5% per tranzactie. Alte servicii populare sunt Cryptonator, Coingate si BitPay, ultimul acceptand doar BTC.

In Statele Unite, de exemplu, Bitcoin si alte monede virtuale au fost recunoscute ca fiind convertibile, ceea ce inseamna ca acceptarea acestora ca forma de plata este acelasi lucru cu acceptarea de bani, aur sau card-uri gift.

Legalitatea monedelor virtuale

Deoarece monedele virtuale tind sa intre in mainstream, autoritatile fiscale si autoritatile de reglementare juridica de pe tot mapamondul au incercat sa inteleaga conceptul lor, pentru a le incadra intr-un cadru juridic deja existent.

Cu introducerea Bitcoin-ului, o noua paradigma s-a creat. Un sistem monetar descentralizat si auto-sustenabil care nu este palpabil si nu este controlat de nicio entitate.

Au existat multe ingrijorari in privinta starii criptomonedelor prin particularitatile sale. Autoritatile din intreaga lume sunt ingrijorate de interesul unei anumite categorii sociale de a tranzactiona bunuri si servicii in completa anonimitate. Mai mult, sunt ingrijorati de spalarea de bani si scheme de evaziune fiscala.

In noiembrie 2017, Bitcoin si alte monede virtuale au fost interzise, pentru prima data, in Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Kyrgyzstan si Vietnam. Majoritatea tarilor prevad anumite taxe si forme de regularitate a monedelor virtuale, dar nu vad ilegala utilizarea lor.

Cele mai populare monede digitale

Bitcoin – prima moneda infiinta de programatorul anonim cu pseudonimul “Satoshi Nakamoto”

Ethereum – O moneda virtuala care permite developerilor sa construiasca aplicatii si tehnologii diferite care nu ar functiona pe reteaua Bitcoin.

Ripple – Spre deosebire de majoritatea criptomonedelor, XRP nu foloseste un Blockchain pentru a atinge un consensus al tuturor participantilor de retea in efectuarea tranzactiilor. In loc, un proces de consensus iterativ este implementat, ceea ce face ca tranzactiile sa fie mai rapide dar mai vulnerabile atacurilor cibernetice.

Bitcoin Cash – O ramificatie (fork) a Bitcoin-ului care este sprijinit de cea mai mare companie de minat Bitcoin si un producator de chipuri de minat Bitcoin (ASICs). Exista de cativa ani, dar este deja in topul criptomonedelor in ceea ce priveste market cap.

Litecoin – O moneda virtuala care a fost creata cu intentia de a deveni “argint digital” comparativ cu Bitcoin care este “aur digital”. Este, de asemenea, o ramificatie a Bitcoin, dar care poate genera blocuri in blockchain de 4 ori mai repede si are un numar maxim de monede de 4 ori mai mare (aproximativ 84 mil).

Ethereum Classic – o versiune originala a Ethereum-ului. Acest ‘split’ s-a intamplat dupa ce organizatia autonoma descentralizata construita pe originalul Ethereum a fost atacata cibernetic.

 

 

Articole similare

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain
Educație

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain

CeFi sunt companii private care se ocupă în principal cu active blockchain, cum ar fi criptomonede sau NFT (jetoane non-fungibile). Nu există contracte inteligente cu sursă deschisă care să stea la baza operațiunii lor.

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite
Educație

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite

Analiza graficelor pe diferite intervale de timp reprezintă studiul graficului unei monede pe perioade diferite pentru a identifica multiple oportunități de trading. Cum identificăm o perioadă optimă de tranzacționare?

Cum poate afecta stagflația piața criptomonedelor?
Educație

Cum poate afecta stagflația piața criptomonedelor?

Efectul exact al stagflației asupra pieței criptomonedelor este dificil de definit pe deplin. Cu toate acestea, putem face câteva ipoteze de bază. Vor reuși criptomonedele să facă față stagflației?

Web 3.0 - Cum  va revolutiona internetul?
Educație

Web 3.0 - Cum va revolutiona internetul?

Află ce este și cum funcționează Web 3.0 și cum va revoluționa internetul. Care sunt noutățile ce le va aduce? Ești pregătit sa iei parte la schimbarea ce va schimba lumea așa cum o știm astăzi?

Ce reprezintă monedele digitale ale băncii centrale? (CBDC)
Educație

Ce reprezintă monedele digitale ale băncii centrale? (CBDC)

Cum funcționează monedele digitale ale băncii centrale? De ce urmăresc guvernele crearea CBDC-urilor? Ce țări au în plan lansarea CBDC-urilor? Viitorul monedelor digitale ale băncilor centrale.

Ce este inflația și cum afectează piața criptomonedelor?
Educație

Ce este inflația și cum afectează piața criptomonedelor?

Inflația este procesul prin care monedele își pierd valoarea în timp, ceea ce determină creșterea prețurilor bunurilor de consum. Criptomonedele sunt văzute de unii investitori ca fiind solutia pentru a evita inflația.