Criptopedia

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

De catre cryptofan - 12 nov 2020

 Criptomonedele sunt bani virtuali conceputi pentru a functiona ca un mijloc de schimb. Acestea folosesc criptografia – scrierea secretizata – pentru a securiza si verifica tranzactii si pentru a controla crearea unor noi unitati a unei anumite monede. In esenta, criptomonedele sunt inregistrari limitate intr-o baza de date pe care nimeni nu le poate schimba daca anumite conditii nu sunt intrunite.


Istoric


Au existat numeroase incercari pentru a crea sisteme monetare digitale in timpul boom-ului tehnologic din anii 90, precum Flooz, Beenz si DigiCash, dar care au cazut la scurt timp. Frauda, problemele financiare si conflictele dintre angajatii si sefii companiilor sunt unele dintre motivele pentru care aceste sisteme au dat gres.

 

In mod notabil, companiile care au pus bazele acestor sisteme verificau si aprobau aceste tranzactii. Din cauza acestor esecuri, crearea unui sistem monetar digital a fost vazut ca fiind o cauza pierduta.
In anul 2009, un programator sau un grup de programatori anonimi, folosind alias Satoshi Nakamoto, a introdus Bitcoin-ul publicului larg. Satoshi l-a descris ca fiind un ‘sistem monetar electronic bazat pe o retea peer-to-peer.’ Este complet descentralizat ceea ce inseamna ca nu exista o autoritate centrala care sa controleze acest sistem. Acest concept se aseamana cu retelele peer-to-peer regasite in file sharing.


Prima problema pe care orice retea de plati trebuie s-o evite este Double Spending (Dubla Cheltuiala), un atac cibernetic in cadrul caruia o moneda va fi cheltuita nu doar o singura data, ci de doua ori. Solutia traditionala a fost un third party de incredere — un server central — care sa tina evidenta soldurilor si tranzactiilor. Totusi, aceasta solutie presupune existenta unei autoritati care sa controleze fondurile si sa posede toate informatiile personale ale clientului.
Intr-o retea descentralizata, precum reteaua Bitcoin, fiecare participant trebuie sa-si insuseasca acest aspect. Acest lucru este efectuat prin Blockchain - un registru public care ordoneaza cronologic toate tranzactiile realizate in retea de fiecare participant in parte. Asadar, toti din retea putem vedea soldurile fiecaruia.


Fiecare tranzactie este o arhiva ce contine cheile publice (adresele cripto-portofelelor) ale expeditorului si destinatarului, si numarul de monede transferate. Tranzactia este ulterior inregistrata in retea care va fi conchisa doar in urma unor confirmari.
Intr-o retea de criptomonede, minerii pot confirma tranzactii prin rezolvarea unor puzzle-uri criptografice. Ei aleg tranzactia, o marcheaza ca fiind legitima si o raspandesc in retea. Ulterior, fiecare nod al retelei o s-o adauge in propria baza de date. Odata ce tranzactia este confirmata, ea devine ireversibila si inregistrata permanent in retea, iar miner-ul o sa primeasca un recompensa, plus taxele tranzactiei.


In esenta, fiecare retea este bazata pe un consens absolut al tuturor participantilor in ceea ce priveste legitimitatea soldurilor si tranzactiilor. Daca nodurile retelei nu sunt de acord cu un singur sold al unui cont, sistemul pur si simplu ar esua. Exista totusi o multitudine de reguli pre-concepute si programate in retea care ne protejeaza de astfel de situatii.
Criptomonedele poarta aceasta denumire deoarece intregul proces se bazeaza pe un sistem de criptografie puternic. Acest lucru, impreuna cu factorii mentionati anterior, fac ca third party-urile si sistemele traditionale pe care ne bazam cu incredere oarba sa fie redundante.

[ ... continuare articolului ]

Articole similare

Ce sunt tokenii de schimb și ce utilitate au?
Educație

Ce sunt tokenii de schimb și ce utilitate au?

Tokenii de schimb sunt active digitale emise de schimburile crypto. Utilizarea principală a acestor tokeni este strângerea de fonduri pentru platformă. Deținătorii pot vota (guvernare) și au acces la oferte exclusive.

Cum se măsoară adopția crypto și ce valoare are Bitcoin?
Educație

Cum se măsoară adopția crypto și ce valoare are Bitcoin?

Un studiu recent ne arată că 4 din 10 români, care au auzit de crypto, dețin sau avut criptomonede, ceea ce denotă creșterea adopției crypto în România. Și la nivel global interesul pentru crypto este în creștere.

Ce este inflația și cum afectează piața criptomonedelor?
Educație

Ce este inflația și cum afectează piața criptomonedelor?

Inflația este procesul prin care monedele își pierd valoarea în timp, ceea ce determină creșterea prețurilor bunurilor de consum. Criptomonedele sunt văzute de unii investitori ca fiind solutia pentru a evita inflația.

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?
Educație

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?

Tokenii susținuți de active sunt unități de valoare bazate pe blockchain care sunt legate de activele din lumea reală, cum ar fi acțiunile companiei, proprietăți imobiliare, diamante sau mărfuri.

Dictionar explicativ termeni crypto - Termeni blockchain
Educație

must
Dictionar explicativ termeni crypto - Termeni blockchain

Glosar de termeni asociaţi tehnologiei blockchain - Lista detaliata cu termeni utilizati in crypto si tranzactionarea criptomonedelor.

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum
Educație

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum

În acest articol, vom explora 3 dintre cele mai importante criptomonede: Bitcoin, Litecoin și Ethereum. Vom descoperi principalele diferențe dintre ele; le vom compara din punct de vedere al scalabilității, mineritului.