Criptopedia

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

De catre cryptofan - 12 nov 2020

 Criptomonedele sunt bani virtuali conceputi pentru a functiona ca un mijloc de schimb. Acestea folosesc criptografia – scrierea secretizata – pentru a securiza si verifica tranzactii si pentru a controla crearea unor noi unitati a unei anumite monede. In esenta, criptomonedele sunt inregistrari limitate intr-o baza de date pe care nimeni nu le poate schimba daca anumite conditii nu sunt intrunite.


Istoric


Au existat numeroase incercari pentru a crea sisteme monetare digitale in timpul boom-ului tehnologic din anii 90, precum Flooz, Beenz si DigiCash, dar care au cazut la scurt timp. Frauda, problemele financiare si conflictele dintre angajatii si sefii companiilor sunt unele dintre motivele pentru care aceste sisteme au dat gres.

 

In mod notabil, companiile care au pus bazele acestor sisteme verificau si aprobau aceste tranzactii. Din cauza acestor esecuri, crearea unui sistem monetar digital a fost vazut ca fiind o cauza pierduta.
In anul 2009, un programator sau un grup de programatori anonimi, folosind alias Satoshi Nakamoto, a introdus Bitcoin-ul publicului larg. Satoshi l-a descris ca fiind un ‘sistem monetar electronic bazat pe o retea peer-to-peer.’ Este complet descentralizat ceea ce inseamna ca nu exista o autoritate centrala care sa controleze acest sistem. Acest concept se aseamana cu retelele peer-to-peer regasite in file sharing.


Prima problema pe care orice retea de plati trebuie s-o evite este Double Spending (Dubla Cheltuiala), un atac cibernetic in cadrul caruia o moneda va fi cheltuita nu doar o singura data, ci de doua ori. Solutia traditionala a fost un third party de incredere — un server central — care sa tina evidenta soldurilor si tranzactiilor. Totusi, aceasta solutie presupune existenta unei autoritati care sa controleze fondurile si sa posede toate informatiile personale ale clientului.
Intr-o retea descentralizata, precum reteaua Bitcoin, fiecare participant trebuie sa-si insuseasca acest aspect. Acest lucru este efectuat prin Blockchain - un registru public care ordoneaza cronologic toate tranzactiile realizate in retea de fiecare participant in parte. Asadar, toti din retea putem vedea soldurile fiecaruia.


Fiecare tranzactie este o arhiva ce contine cheile publice (adresele cripto-portofelelor) ale expeditorului si destinatarului, si numarul de monede transferate. Tranzactia este ulterior inregistrata in retea care va fi conchisa doar in urma unor confirmari.
Intr-o retea de criptomonede, minerii pot confirma tranzactii prin rezolvarea unor puzzle-uri criptografice. Ei aleg tranzactia, o marcheaza ca fiind legitima si o raspandesc in retea. Ulterior, fiecare nod al retelei o s-o adauge in propria baza de date. Odata ce tranzactia este confirmata, ea devine ireversibila si inregistrata permanent in retea, iar miner-ul o sa primeasca un recompensa, plus taxele tranzactiei.


In esenta, fiecare retea este bazata pe un consens absolut al tuturor participantilor in ceea ce priveste legitimitatea soldurilor si tranzactiilor. Daca nodurile retelei nu sunt de acord cu un singur sold al unui cont, sistemul pur si simplu ar esua. Exista totusi o multitudine de reguli pre-concepute si programate in retea care ne protejeaza de astfel de situatii.
Criptomonedele poarta aceasta denumire deoarece intregul proces se bazeaza pe un sistem de criptografie puternic. Acest lucru, impreuna cu factorii mentionati anterior, fac ca third party-urile si sistemele traditionale pe care ne bazam cu incredere oarba sa fie redundante.

[ ... continuare articolului ]

Articole similare

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI
Educatie

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI

Un instrument extrem de util, folosit de trader-ii cu rezultate, încă din anii 70. RSI este folosit frecvent și în lumea crypto și îți poate face o radiografie clară a performanțelor unei monede pentru o perioadă de timp

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare
Premium
Educatie

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare

Protocolul Spartan stimulează formarea capitalului în bazine (pool) de lichiditati, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru generarea de jetoane sintetice, instrumente de creditare si derivate [ ... ]

Ce sunt suportul si rezistenta in crypto?
Educatie

Ce sunt suportul si rezistenta in crypto?

Suportul si rezistenta sunt elemente cheie pentru traderii tehnici deoarece in multe cazuri, acestea sunt nivelurile la care deschid tranzactii [ ... ]