Criptopedia

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Initiem acest articol prin a spune ca exista o unealta specifica, in arsenalul fiecarui trader, pentru fiecare situatie. Anumiti indicatori tehnici sunt limitati doar in a fi folositi in contexte bine definite. Cu cat ai mai multe cunostinte despre anumiti indicatori tehnici, cu atat este mai facil sa te adaptezi in acest domeniu versatil.

Poate nu vei folosi Bollinger Bands, subiectul acestui articol, dar niciodata nu strica sa ai mai multe optiuni atunci cand simti ca esti coplesit de volatilitatea pietei sau cand ai nevoie de o extra confirmare.

Bollinger Bands — indicator tehnic dezvoltat de John Bollinger — este folosit pentru a masura volatitatea pietei si pentru a identifica conditii de “supracumparare” si “supravanzare”.


In alte cuvinte, aceasta unealta iti va ilustra grafic daca piata este linistita sau daca piata este ‘galagioasa’. Cand piata de tranzactionare este linistita, benzile se contracta, iar benzile se extind atunci cand piata este intr-o forma agitata.


Uitandu-ne la graficul de mai jos, vei observa ca indicatorul tehnic Bollinger Bands (BB) se suprapune grafic cu lumanarile japoneze care reprezinta evolutia pretului in respectivele sesiuni.Atat banda inferioara cat si banda superioara masoara volatilitatea sau gradul de variatie al pretului in timp. Intrucat BB masoara volatilitatea, benzile se ajusteaza automat in functie de conditiile pietei care sunt in continua schimbare.


Asadar, indicatorul tehnic este reprezentat grafic prin 3 linii:


1. Banda superioara
2. O linie mediana
3. Banda inferioara


Linia mediana este o medie mobila simpla (SMA), care este setata, in mod implicit, pe majoritatea platformelor de tranzactionare, pe 20 de perioade. Dupa acumularea de experienta cu acest indicator tehnic, poti experimenta cu diferite perioade SMA. Ambele benzi incadreaza, in mod implicit, media mobila simpla si sunt calculate la doua deviatii standard fata de aceasta.


Bollinger Bounce


Un lucru pe care trebuie sa-l stii despre Bollinger Bands este faptul ca pretul are tendinta de a reveni la mijlocul benzilor. Asta este ideea din spatele conceptului “Bollinger Bounce.”

Motivul pentru care aceste bounce-uri se realizeaza este pentru ca benzile din cadrul acestui indicator tehnic actioneaza ca suport, respectiv rezistenta dinamica. Cu cat timeframe-ul este mai mare, cu atat benzile devin mai puternice si automat repere pentru tranzactiile viitoare.

Multi traderi au dezvoltat sisteme cu ajutorul carora prospera, fiind bazate in totalitate pe aceste impulsuri si corectii catre linia mediana. Aceasta strategie este cel mai bine utilizata in contextul in care piata nu are un trend clar (ranging market). Trebuie sa oferi o atentie sporita benzilor.

In alte cuvinte, evita sa tranzactionezi folosind aceasta metoda atunci cand benzile se extind deoarece se asuma ca pretul este intr-un trend bullish sau bearish. Recomandam conditii precise atunci cand se foloseste acest indicator tehnic — benzile sa fie stabile sau se contracte datorita ceea ce reprezinta volatilitate scazuta.

Bollinger Squeeze

Acest concept este de la sine-inteles. Atunci cand benzile se impreuneaza inseamna ca se anticipeaza un breakout. Daca lumanarile japoneze depasesc banda superioara, atunci tendinta pretului va ramane aceeasi, ascendenta. Daca lumanarile japoneze realizeaza un breakout al benzii inferioare, pretul va continua sa descreasca.

Aceasta strategie este eficienta daca prinzi o miscare cat de devreme posibil. Setup-uri de acest fel nu se intampla frecvent, dar probabil ca vei reusi sa le identifici pe un grafic cu timeframe de 15 minute.

Exista o multitudine de strategii care implica indicatorul tehnic Bollinger Bands, dar cele 2 sunt cele mai comune. Suprapune indicatorul pe graficele tale si incearca sa analizezi miscarea pretului in concordonta cu cele 3 linii mentionate anterior. Odata ce capeti experienta, incearca sa schimbi parametrii in functie de cerintele tale.

 

Articole similare

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede
Educatie

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede

În realizarea unei analize tehnice, pe lângă acțiunea prețului este esențială îndreptarea atenției și asupra volumului. Prețul și volumul sunt singurii indicatori de care avem nevoie pentru o tranzactionare cu succes.

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede
Educatie

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede

Analiza tehnică este o metodă foarte folosită de traderi pentru a identifica oportunități de tranzacționare. Piața include toate informațiile, prețurile se mișcă în trenduri și istoria se repetă.

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona
Educatie

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

Criptomonedele sunt bani virtuali care se bazează pe un sistem descentralizat și sunt schimbate - tranzacționate - prin intermediul unor portofele electronice sau platforme de tranzactionare. Ele folosesc criptografia.