Criptopedia

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Atunci când intri pe o piață pentru a cumpăra un produs, valabil și pentru achiziția de criptomonede, vrei să faci în prealabil o minimă analiză pentru a-ți maximiza profiturile. Probabil că ai auzit vorbindu-se despre abordări pe care le adoptă traderii pentru a determina evoluția unei monede: analiza fundamentală, analiza tehnică și evaluarea sentimentului pieței.

 Acest articol abordează analiza tehnică, adică acea metodă de studiu a evoluției istorice a prețurilor și a volumelor de tranzacționare, realizată cu scopul de a estima prețurile viitoare ale monedei. Analiza tehnică are la bază trei premise fundamentale, și anume:

  1. Prețurile îți arată toate datele necesare - analiza evoluției istorice a prețului unei monede și interpretarea modelelor și formațiunilor pe care acesta le formează pe grafic îți permite să iei o decizie de tranzacționare, fără a lua în seamă factorii fundamentali sau fără a folosi alți indicatori.

  2. Prețurile evoluează în trend-uri - odată stabilit un trend (ascendent, descendent sau în lateral), viitoarele mișcări de preț se vor produce, cel mai probabil, în direcția acelui trend. Bineînțeles, o astfel de evoluție nu are loc la nesfârșit, ci până la epuizarea acelui trend, când un nou trend ia naștere.

  3. Istoria se repetă - odată ce un anumit model a funcționat în trecut, este foarte probabil că acel model va funcționa și în viitor, tocmai pentru faptul că psihologia umană rămâne aceeași. Acest principiu ar putea fi reformulat de maniera: pentru a ști viitorul, trebuie să cunoaștem trecutul.

 

Trendul este prietenul tău” reprezintă una dintre expresiile cele mai des uzitate de către traderi. În fapt, expresia completă este: „trendul este prietenul tău, până când se oprește (își schimbă direcția)”, ceea ce ne arată că este important să identificăm nu doar când începe trendul, ci și finalul acestuia. Evident, scopul nostru este de a identifica cea mai consistentă parte a trend-ului, nu limitele absolute ale acestuia.

 

Imaginea de mai jos redă o reprezentare grafică, simplificată, a ciclului pieței, care ne ajută să înțelegem cum anume ar trebui abordată problema identificării minimului (bottom) și maximului (top) prețului monedei.

 

 

Este puțin probabil să cumpărăm la minimul prețului monedei și să vindem la maximul acesteia, dar punctul A este locul unde „bottom” devine clar, iar punctul B este locul unde „top” devine, la rândul său, clar. În general, prețul petrece mai mult timp deplasându-se în tendință, decât pentru a inversa direcția, așa încât, nu trebuie să ne îngrijoreze că nu am prins bottom sau top, ci să ne preocupe cum facem ca să fim prieteni cu trend-ul și, deci, să prindem cea mai mare porțiune în care suntem de partea bună a tranzacției (între punctele A și B).

 

De la imaginea simplificată de mai sus putem trece acum la una extinsă, cu mai multe situații de tip „A” și „B”. Așadar, să luăm situația în care prețul unei monede crește și să vedem care este psihologia din spatele acestei evoluții.

 

 

 

  • Așadar, vedem cu prețul crește inițial, pentru ca apoi să revină descendent pentru a găsi un nou suport în rândul cumpărătorilor (buyers), în punctul A (HL - higher low).

  • Din punctul A, prețul începe să crească din nou, spre punctul B (HH - higher high); aici întâlnește un punct de rezistență, pentru că vânzătorii (sellers) forțează și reușesc scăderea prețului, însă doar până în punctul C, pentru că din nou cumpărătorii revin și împing prețul în sus.

  • În acest moment se întâmplă un lucru interesant, întrucât cei care au intrat la C, sunt pregătiți să plătească mai mult pentru monedă, decât erau la momentul A, și să nu o lase să cadă spre punctul de unde au cumpărat; cei care au vândut la punctul B sunt epuizați, iar cumpărătorii sunt pregătiți să investească din nou.

  • Prețul urcă până în punctul D, unde atinge linia de rezistență, care coincide cu nivelul atins în punctul B; oamenii au vândut ultima dată la acest nivel, așa încât va exista dorința de vânzare la același nivel; unii dintre cei care vor vrea să vândă în punctul D sunt chiar cei care au cumpărat în punctul B și care, văzând că scade valoarea monedei achiziționate, și-au propus să o vândă imediat ce prețul revine la nivelul la care au cumpărat-o; din acest motiv, presiunea pusă de vânzători în punctul D face ca prețul să coboare, dar nu prea mult, până în punctul E, pentru că nu a scăzut entuziasmul cumpărătorilor de a intra din nou pe monedă.

  • În zona punctului E devine clară existența unui trend, pentru că cei interesați au cumpărat la niveluri tot mai ridicate (în A, C) și sunt pregătiți să plătească mai mult pentru această monedă pe măsură ce trece timpul.

  • După ce prețul întoarce (urcă) din nou la punctul E, este posibil să întâmpinăm din nou rezistență la nivelul creat de punctele B și D, datorită presiunii puse de vânzători; dar prețul străpunge această rezistență și stabilește un nou nivel superior (HH), mișcare care din perspectiva unui analist tehnic reprezintă un semnal bullish. Este de reținut că, pe măsură ce prețul crește, elementele de analiză fundamentală devin în general mai puțin relevante.

  • În punctul F, prețul a crescut atât de mult încât oamenii vor dori să marcheze profit, astfel că vânzătorii revin și duc prețul în jos.

  • La nivelul stabilit de punctul G ne putem aștepta la un nou suport, dat fiind trendul creat de nivelurile low precedente (A, C și E). Prețul începe să crească din nou, iar așteptările sunt pentru un nou nivel maxim, dar acesta nu va depăși nivelul stabilit la punctul F, astfel că vom avea o întoarcere a prețului, în punctul H.

  • Acest moment este foarte important, pentru că, pentru prima dată de la stabilirea trendului crescător avem un nivel de SELL al monedei mai mic decât nivelul precedent (de la F). De această dată, cumpărătorii nu mai sunt dispuși să plătească mai mult pentru monedă, iar vânzătorii încearcă și reușesc să ducă prețul mai jos.

  • Întoarcerea de preț de la nivelul H nu este în sine un semnal de sell, pentru că trendul crescător este încă intact. Dar fiind vorba de un nivel inferior celui stabilit la F (adică un Lower High), putem să considerăm că reprezintă un semnal de alarmă care anunță că trendul crescător a fost epuizat.

  • Un alt semnal de alarmă îl constituie faptul că linia de trend este străpunsă pentru prima dată de la crearea trend-ului. Aceasta poate fi temporară și am putea vedea că există interes în rândul cumpărătorilor pentru a reveni în zona nivelului stabilit de punctul G; dacă au cumpărat o dată acolo, de ce nu ar mai face asta încă o dată? Dar, dacă prețul continuă să scadă, mai jos de cel mai înalt nivel minim (HL) atins (ne referim la punctul G), atunci avem un semnal clar de SELL. Oamenii nu sunt pregătiți să plătească la fel de mult ca până acum, darămite mai mult.

  • În aceste condiții, prețul se duce către zona punctului I, unde apar câțiva cumpărători. Dar, apariția unei combinații de Lower High (punctul H) și Lower Low (punctul I), după o serie succesivă de HH și HL, este un semn că trendul crescător a luat sfârșit.

 În mod similar, când avem un trend descendent, vom ști că acesta a luat sfârșit când graficul va afișa un Higher Low, urmat de un Higher High.

 Cum identificăm dacă avem o continuare de trend sau o corecție?

 

 

În prima situația de mai sus (fig.1), când prețul este mai mare decât H, avem un semnal bullish. Noile maxime (highs) sunt bune din perspectivă tehnică, pentru că oamenii sunt acum pregătiți să plătească mai mult decât înainte. Dacă însă, după ce a început urcarea din L, prețul întoarce și scade sub L, atunci punctul x va înregistra un nou High, cu o valoare mai mică decât precedentul (implicit, și un nou Low, cu o valoare mai mică decât precedentul), ceea ce echivalează cu un semnal bearish.

 

 

 

În a doua situație (fig.2), se va aplica inversul. Un preț care coboară sub L, va reprezenta un semnal bearish. Un preț care stabilește un nou high, peste H, va reprezenta o inversare de trend.

 Atunci când prețul se retrage sau își întrerupe trendul pentru a lua o pauză de respirație, intrăm în faza de consolidare. Deoarece prețul petrece mai mult timp deplasându-se în trend, decât pentru a inversa direcția, este probabil ca această fază (de consolidare) să fie doar o mică parte a unei tendințe mai mari. Ca regulă generală, direcția în care prețul părăsește zona de consolidare va fi aceeași direcție cu care a intrat. De aceea se și numește consolidare.

 Așadar, după etapa de consolidare, vom avea din nou o deplasare a prețului în direcția trendului. Vom ști că are loc o explozie a prețului în direcția trendului doar după ce vom depăși maximul (high) sau minimul (low) precedent. De aceea, înainte să iei o decizie ar fi mai bine să aștepți o confirmare a exploziei prețului.

 Consolidarea ar trebui să aibă loc cel puțin de două ori mai des decât inversarea de trend, dar aceasta nu este o regulă generală. Ceea ce știm este că deasupra maximului precedent (H), prețul este bullish, iar sub minimul precedent (L), prețul este bearish.

 Continuarea sau inversarea de trend poate fi identificată și cu ajutorul unor modele (pattern-uri) precum Double Top/Bottom, Triple Top/Bottom, Head and Shoulders, șamd, sau cu ajutorul divergențelor, dar acestea reprezintă tehnici care merită a fi tratate separat.

 

Notă: materialul are la bază informații prelucrate din cartea Cloud Charts: Trading success with the Ichimoku technique – David Linton, 2010.

 

Articole similare

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI
Educație

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI

Un instrument extrem de util, folosit de trader-ii cu rezultate, încă din anii 70. RSI este folosit frecvent și în lumea crypto și îți poate face o radiografie clară a performanțelor unei monede pentru o perioadă de timp

Explicarea volumului tranzacționat
Educație

Explicarea volumului tranzacționat

Explicarea volumului tranzacționat în crypto. De unde sunt preluate datele pentru a alcătui succesiunea de bare din Indicatorul Volume?

Ce este un order book pe un exchange?
Educație

Ce este un order book pe un exchange?

Ce reprezintă un order book și cum este reprezentat pe platformele de tranzacționare? Cum poate fi folosit de traderi? Avantajele și dezavantajele order book-urilor. Care sunt formele de manipulare ale order book-ului?

Cum sa identifici punctul de intrare si iesire de pe o pozitie de trading cu criptomonede
Premium
Educație

Cum sa identifici punctul de intrare si iesire de pe o pozitie de trading cu criptomonede

Intrarea si iesirea pe o pozitie de trade sunt componente cheie in desfasurarea activitatii de tranzactionare intrucat ele pot contribui decisiv la conturarea unui cont personal remarcabil.

Ghid începători privind cripto futures, opțiuni de tranzacționare și contracte
Educație

Ghid începători privind cripto futures, opțiuni de tranzacționare și contracte

Criptoderivatele funcționează ca și derivatele tradiționale, în sensul că un cumpărător și un vânzător încheie un contract pentru a vinde un activ suport. Activele sunt vândute la un moment și la un preț prestabit.

Fibonacci Retracement în tranzacționarea de criptomonede
Educație

HOT
Fibonacci Retracement în tranzacționarea de criptomonede

Utilizăm Fibonacci Retracement pentru a determina potențialele zone de suport si rezistență, respectiv zonele de intrare si ieșire de pe ordere. De asemenea, putem descoperi și zonele de plasare stop-loss.