Criptopedia

Patru metode prin care sa cumperi primul tau Bitcoin

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Subiectul de astăzi este cum să vă cumpărați primul Bitcoin. Dacă ați urmărit lecțiile anterioare, atunci probabil sunteți oarecum „experți” in Bitcoin. Cu toate acestea, nimic nu o să vă învețe mai multe despre Bitcoin și cum funcționează decât o experiență la prima mână cu o tranzacție live de Bitcoin. Cumpărând chiar și o cantitate mică de Bitcoin, veți învăța probabil mai multe decât urmărind o întreagă serie de videoclipuri. Așa că haideți să începem.

 

 

Înainte să puteți cumpăra Bitcoin, vă va trebui un portofel pentru a-i depozita. Dacă sunteți noi în acest domeniu sau încă nu știți cum funcționează portofelele, uitați o scurtă prezentare: Portofelele pentru Bitcoin sunt programe care vă ajută să trimiteți sau să primiți Bitcoin. Acestea generează adresa dumneavoastră Bitcoin, care serveste ca adresă personală pentru primit Bitcoin. Dacă cumpărați cantități mici de Bitcoin, puteți folosi orice software wallet de încredere; poate fi un destkop sau mobile wallet, nu prea contează. Pentru cantități mari de Bitcoin, veți vrea să folosiți doar portofele tip Hardware Wallet sau Paper Wallet. Aceste portofele nu sunt conectate la Internet, eliminând riscul ca cineva să vă fure fondurile cu excepția cazului în care ajunge în posesia portofelului fizic (și află codul pin/parola). Pentru a face lucrurile mai usoare pentru dumneavoastră am listat câteva wallet-uri recomandate în funcție de dispozitiv și sistemul de operare:

Tip Hardware: Ledger, Trezor.

Tip Desktop: Electrum

Tip Mobil: Edge

Odată ce v-ați ales portofelul, deschideți-l și copiați adresa Bitcoin, veți avea nevoie de ea. Odată ce ați copiat adresa trebuie să vă întrebați un lucru foarte important și anume, câți bani intenționați să investiți în Bitcoin? Bitcoin este un activ foarte riscant, asta înseamnă că nu ar trebui să cumpărați nici o cantitate pe care nu sunteți dispus să o pierdeți, este foarte important să luați asta în considerare. Dacă asta este prima oară când cumpărați Bitcoin, alegeți o cantitate care nu vă va afecta financiar în cazul în care Bitcoin ar cădea la 0. În general tindem să fim foarte optimiști când investim și uităm despre posibilitatea reală ca lucrurile să nu meargă tocmai conform așteptărilor. Regula noastră personală este să nu investești niciodată mai mult de 5% din venitul disponibil sau din averea totală. Țineți minte că puteți cumpăra chiar și mai puțin de 1 Bitcoin pentru că 1 Bitcoin poate fi împărțit până la a 8-a zecimală, asta înseamnă că puteți cumpăra jumatate de Bitcoin, un sfert de Bitcoin sau o sutime de Bitcoin. Desigur, suma pe care doriți să o cheltuiți pe Bitcoin vă va conduce către următorul pas: alegerea Exchange-ului.

Alegerea unui Exchange poate fi grea, fiecare având reguli, modalități de plată acceptate și taxe diferite alături de alți factori pe care trebuie să îi luați în considerare. Dacă doriți să evitați bătaia de cap, puteți folosi servicii care vă vor indica un exchange bazându-se pe locația dumneavoastră, desigur va fi o potrivire destul de grosolană dar, vă va oferi cel mai bun rezultat in 95% din cazuri. Dacă doriți totuși să vă căutați singuri Exchange-ul, trebuie să fiți atenți la următoarele lucruri:

Primul lucru pe care veți vrea să-l verificați este ca exchange-ul să accepte utilizatori din țara în care locuiți, nu toate exchange-urile acceptă utilizatori din toate zonele globului.

Al 2-lea lucru pe care veți vrea să îl verificați este ce metode de plată acceptă Exchange-ul, unele acceptă o varietate largă de metode de plată iar unele acceptă doar transferuri bancare. Metodele de plată care le permit cumpărătorilor să își ceară banii înapoi, precum cardurile de credit sau Paypal, vor avea de obicei taxe mai mari din cauză că vânzătorul își asumă riscul de anulare a tranzacției după primirea coin-urilor. Pe de altă parte, metodele de plată ireversibile precum transferurile bancare sunt de obicei mai ieftine.

Al 3-lea lucru pe care veți vrea să îl verificați este cât trebuie să plătiți ca taxe de tranzacționare. Sunt 3 tipuri de taxe: taxe de depozitare, taxe de tranzacționare și taxe de retragere, fiecare este diferită și pot afecta valoare totală de bani pe care o să o primiți la sfârșit.

Al 4-lea lucru de care trebuie să fiți conștienți este cursul de schimb. Unele exchange-uri au taxe mici dar cursul de schimb este mai mare decât al competiției, asta însemnând că taxele sunt ascunse în cursul de schimb.

Al 5-lea lucru pe care veți vrea să îl știți este limita de cumpărare. Limita dumneavoastră de cumpărare va depinde de metoda de plată și nivelul de verificare al identității. Dacă doriți să cumpărați o cantitate mare de Bitcoin, unele exchange-uri nu vor permite asta datorită limitelor lor mici.

În ultimul rând veți vrea să verificați reputația exchange-ului. Este cunoscut în comunitate? Cât de bun este suportul în cazul în care vă pierdeți în proces? Au fost multe plângeri împotriva acelui exchange? Țineți minte că nici un exchange nu este lipsit de review-uri negative, dar este important de luat în considerare volumul și conținutul acelor review-uri.

O distincție importantă de făcut este diferența între platformele de trading și brokeri. Platformele de trading sunt site-uri care conectează automat cumpărătorii și vânzătorii. Asta înseamnă că dvs. cumpărați de la oameni care au plasat ordine de vânzare pe site fără a comunica direct cu ei. În acest caz platforma va lua de obicei o taxă relativ mică pentru serviciu. Efectuare tranzacțiilor pe platforme de trading precum Bitstamp, Kraken sau Coinbase este de obicei cea mai ieftină metodă de obținere a Bitcoin dar este de multe ori neprietenoasă cu utilizatorii. Platformele de trading au opțiuni precum ordine limită sau stop-pierdere care pot creea confuzie utilizatorilor neexperimentați, de asemenea când plasați o comandă s-ar putea să nu fie onorată instant datorită lipsei de vânzători la prețul la care dvs. doriți să cumpărați.

Pentru a simplifica procesul puteți folosi un broker. Brokerii sunt site-uri care simplifică procesul, permițându-vă să cumpărați monede prin intermediul lor la un preț predeterminat. Când cumpărați de la un broker procesul este de obicei mult mai simplu dar, și mai scump.

În final nu prea contează dacă vă cumpărați monedele de pe o platformă de trading sau de la un broker, ceea ce contează este ca acea companie să fie de încredere și să fiți fericiți cu prețul plătit. Câteodată merită să cheltuiți puțin mai mulți bani pentru un proces simplu.

Ca notă adițională, dacă doriți să cumpărați cantități mari de Bitcoin, să spunem cu o valoare peste $10 000, există exchange-uri și brokeri specifici care facilitează astfel de tranzacții (OTC).

 

Acum că știți cât vreți să cheltuiți și v-ați ales exchange-ul, este timpul realizați tranzacția. Înscrieți-vă pe site-ul pe care l-ați ales și completați procesul de înregistrare. Majoritatea exchange-urilor din ziua de astăzi vor avea așa numitul proces KYC care înseamnă „Know Your Customer” tradus – „Cunoaște-ți clientul”, proces prin care va trebui să treceți. Asta înseamnă că va trebuii să furnizați exchange-ului cu informații adiționale precum buletinul, o dovadă a domiciliului și în unele cazuri o dovadă a venitului. Cum Bitcoin a devenit tot mai popular, exchange-urile au fost supuse unei legislații mai stricte din partea guvernelor iar în multe cazuri sunt obligate să ceară aceste informații din partea dumneavoastră.

Odată ce ați terminat înregistrarea și identitate v-a fost verificată puteți cumpăra în sfârșit Bitcoin. Din păcate procesul nu se încheie acolo, după ce tranzacție este completă, este foarte recomandat să vă mutați cantitatea de Bitcoin cumpărată din exchange în portofelul personal. Dacă istoria Bitcoin ne-a învățat ceva, acel lucru este că dacă vă țineți banii pe un exchange, nu dețineți acei bani, exchange-ul îi deține, astfel dacă exchange-ul intră in insolvență sau este hack-uit riscați să vă pierdeți banii definitiv. Acest lucru s-a întâmplat în trecut cu Mt. Gox iar mai recent cu BTC-e și Bitfinex. Odată ce monedele sunt în contul dumneavoastră, transferațile în portofelul dumneavoastră folosind adresa copiată mai devreme. Odată ce monedele au ajuns în siguranță în portofelul dumneavoastră, atunci puteți spune cu mândrie că v-ați cumpărat primul Bitcoin.

Alte opțiuni de cumpărat Bitcoin sunt ATM-urile de Bitcoin. Acestea sunt dispozitive care acceptă cash (cunoscut și ca fiat) și vă trimit Bitcoin în schimb la adresa introdusă. Unele ATM-uri vă permit doar să cumpărați Bitcoin iar unele vă vor permite și să vindeți. Multe persoane iubesc să folosească ATM-urile datorită anonimității relative a procesului de cumpărare. Nu trebuie să așteptați după procese lungi de verificare a identității, doar introduceți banii și vă luați monedele instant. ATM-urile Bitcoin sunt conduse de companii care percep o taxă anume pentru serviciile oferite, așadar asigurați-vă că cunoașteți taxele înainte de a face tranzacția.

Înainte de a încheia această lecție vreau să atingem încă un subiect. Unii oameni vor prefera să cumpere bitcoin de la un individ și nu intr-un exchange, în acest caz, sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont, în primul rând încercați să verificați identitatea vânzătorului, unii vor să rămână anonimi dar verificare identității va reduce semnificativ șansa să fiți înșelați. În al 2-lea rând încercați să folosiți un serviciu de intermediere (escrow) care să vă rețină banii până când vânzătorul trimite monedele. Dacă asta nu este posibil, rămâneți la varianta cash, întâlniți-vă cu vânzătorul față în față și sub nici o formă nu folosiți o metodă de plată ireversibilă precum transferurile bancare înainte de primirea monedelor. Finalmente, veți vrea să așteptați 2-3 confirmări ale tranzacției înainte să considerați tranzacția completă, desigur asta depinde de suma de bani pe care o tranzacționați, sumele mici pot fi verificate cu o confirmare. Țineți minte că a cumpăra de la un individ implică de obicei multă nesiguranță și câteodată nu merită acei câțiva dolari pe care îi salvați în proces.

Cam atât pentru astăzi, tot ce rămâne de făcut este să vă cumpărați primul Bitcoin.

 

Articole similare

Procesul de halving la Bitcoin
Educație

Procesul de halving la Bitcoin

Ce se va întâmpla cu minerii Bitcoin după încheierea tuturor halving-urilor? Cum arată un halving? Sunt doar două intrebări la care acest articol iți va răspunde.

Ce este Bitcoin Hash Rate?
Educație

Ce este Bitcoin Hash Rate?

Cantitatea, puterea de procesare și calcul care este furnizată rețelei prin minerit este denumită ”hash rate”. Un cod de lungime fixă alfanumeric care reprezintă orice lungime de cuvinte, mesaje sau date se numește hash.

Cum se creează o adresă Bitcoin?
Educație

Cum se creează o adresă Bitcoin?

Un ghid simplu, fară a pune preț pe detaliu, care te va ajuta să înveți sistemul de bază + câteva sfaturi rapide pentru stocarea monedelor digitale.

Repede explicat: Bitcoin
Educație

Repede explicat: Bitcoin

Bitcoin explicat simplu în acest articol ce poate fi citit într-un minut. Articolul explică Bitcoin şi reţeaua care este compusă din 3 părţi importante.

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin
Educație

Nodurile din rețelele Peer-to-Peer. Studiu de caz: Bitcoin

Nodurile din rețelele P2P ce asigură descentralizarea, securitatea și transparența rețelei. Tipurile de noduri — full nodes și light nodes — precum și viziunea creatorului Satoshi Nakamoto.

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?
Educație

Ce sunt propunerile de dezvoltare Bitcoin (BIP) și cum funcționează acestea?

Modificările aduse protocolului în urma adoptării propunerii va trebui să se reflecte în codul sursă blockchain, cod pe care minerii de criptomonede va trebui să-l accepte sau să-l respingă după o verificare prealabilă.