Criptopedia

Dictionar explicativ termeni crypto - Termeni blockchain

De catre Criptopedia - 18 nov 2020

Adresa / wallet: Adresa este exact ce îi indică numele – o adresă digitală pentru portofelul de criptomonede. La fel cum aveți un cont bancar și un numar de rutare care identifică ce cont trimite banii și la ce cont sunt trimiși, adresa digitală este locul din care trimitem, primim si pastrăm moneda digitală. De obicei, arată ca un șir de numere si litere aleatorii. Exemplu: 1M3N5qfH2gz1vGx9CiR7d3DK9LL17i3DK9DrHR7dZF

Altcoin: O prescurtare pentru “alternative coins” (monede alternative), adică orice criptomonede care nu sunt Bitcoin. Exemple: ETH (Ethereum), LTC (Litecoin), XRP (Ripple) etc.

Ask - preţul de vânzare al unei monede.

ATH: Acronim pentru “All-Time-High”. Cel mai mare preț la care a fost tranzacționată o criptomonedă.

ATL: Acronim pentru “All-Time-Low”. Cel mai scăzut preț la care a fost tranzacționată o criptomonedă.

Average cost – se referă la un cost mediu al unei valori, fiind influențată de costul total al valorii cumpărate sau produse într-un inverval de timp împărțit la valoarea produselor cumpărate sau produse.

Blockchain: Este o listă de intrări într-o bază de date (BLOCKs) care sunt legate între ele folosind criptografia. Fiecare block conține o mică informație despre block-ul anterior și data/ora tranzacției. Sunt folosite ca metode de înregistrare a tranzacțiilor. Este tehnologia care sta la baza BITCOIN și apoi a celorlalte criptomonede.

Bid - preţul de cumpărare al unei monede

Bearish / Bear market - această structură este folosită când preţurile bunurilor sunt în declin şi încurajează vânzarea. Acest trend este uşor de semnalat în diagrame (evoluţia pieţei la o anumită monedă). Poate fi pe termen scurt sau lung.

Bullish / Bull market - este opusul unui "bear market", reprezentând, în termeni generali, atunci când preţurile sunt în creştere.

Notă: Aceşti termeni pot fi folosiţi pentru a caracteriza întreaga piaţă sau doar piaţa unor monede. De asemenea, pentru o mai uşoară ilustrare şi întelegere a acestor pieţe, gandiţi-vă la traducerea termenilor (bear = urs, bull = taur) şi modul în care îşi atacă oponenţii. Ursul atacă cu ghearele printr-o azvârlire a acestora spre jos în timp ce taurii îşi folosesc coarnele în sus pentru a împunge oponentul.

Criptomonedă: moneda digitală, virtuala, decentralizată creată prin criptografie.

Criptografia: ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației, precum și cu autentificarea si restrictionarea accesului într-un sistem informatic. Termenul criptografie este compus din cuvintele de origine greacă kryptós (ascuns) si gráfein (a scrie). Scopul criptografiei este de a proteja informațiile transmise fără să poată fi citite și înțelese decât de către persoanele cărora le sunt adresate.

Cheia de criptare: informație sau o secvență de caractere prin care se controlează cifrarea si descifrarea mesajului.

Consolidation – termenul se poate referi la combinarea mai multor instituții/investiții etc.. într-un întreg. Din punct de vedere al contabilității financiare termenul se referă la mai multe companii subsidiare deținute de o companie-mamă.

Correction – este definită în termeni generali ca o scădere cu 10% sau mai mare de la ultimul vârf atins. „Corecțiunile„ se pot manifesta oriunde, stocuri inividuale,active financiare sau în piața Crypto. De obicei,au o durată scurtă, zile sau luni.

Day trading - se referă la comercianţii care fac trade-uri multiple în decursul unei zile. De regulă, aceştia nu vor lăsă comenzi deschise pe timpul nopţii şi le vor inchide până la sfârşitul zilei respective.

dApp - decentralized-application – Aplicațiile decentralizate sunt aplicații sau programme care functionează pe un blockchain sau pe un sistem Peer to Peer ( P2P) de computere,față de un singur computer,astfel sunt înafara controlului unei singure autorități sau instituții.

Dead cat bounce – este o creștere temporară a prețului în urma unei continue scăderi sau este rezultatul unui bear market care este urmat de un tendință de scădere. Deseori, downtrending-ul este însoțit de aceste scurte creșteri de preț,urmând apoi ca scăderea să continue.

Downtrend – opusul la „uptrend„ , înseamnă o scădere gradatâ a valorii de-a lungul timpului,chiar dacă moneda poate înregistra creșteri pe termen scurt, concluzia este că prețul va scădea treptat.

Exchange - este platforma unde se fac schimburile de criptomonede. Exemple: Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance etc.

Fiat – fiat currency: Moneda pe care un guvern a declarat-o legală, dar nu este susținută de o comoditate fizică (de exemplu aurul). Majoritatea monedelor moderne de hârtie sunt ‘fiat currency’.

FOMO: Acronim pentru “fear of missing out”. Sentimentul că trebuie să te implici în ceva înainte de a fi prea târziu. Este un termen utilizat în mod obișnuit de către investitorii de cripto pentru a explica momentul și motivul pentru care au intrat pe piață.

Fork: Fork-ul se întâmplă atunci când are loc o împărțire în blockchain, care creează o ramura nouă. Acest lucru se întamplă de obicei atunci când se introduc noi reguli de consens privind guvernarea în codul blockchain-ului.

FUD: FUD înseamnă ‘Fear, Uncertainty and Doubt’ (frică, incertitudinea și îndoială). FUD, de obicei, îi face pe investitori să vândă și să se simtă mai puțin încrezători în ceea ce privește piața. FUD-ul este răspândit de interpretarea poveștilor care apar în mass-media, care pot fi sau nu adevarate.

Futures: Contractele pe care un investitor le cumpără/vinde la prețul desemnat în viitor. Exista futures markets pentru petrol, culturi și Bitcoin. Cele mai multe se întâmplă la Chicago Mercantile Exchange (CME) si Chicago Board Options Exchange (CBOE). Recent s-a deschis o platformă numită BAKKT deținută de NYSE (New York Stock Exchange)

HODL: Acronim pentru ‘Holding On for Dear Life’

ICO - initial coin offering – O strângere de fonduri prin care noile proiecte încearcă să își vândă moneda Crypto investitorilor.

IEO - initial exchange offering – Este o metodă aplicată pentru strângerea de fonduri a cărei obiectiv este reducerea riscului pentru cumpărătorii de monede introducând un intermediar de încredere între echipa care a dezvoltat proiectul și cumpărător.

Long – pariezi pe o creștere a pieței, uptrend, achiziționând criptomonede cu scopul de a le vinde după o creștere a prețului.

Market Cap: Valoarea totala a unei criptomonede. Se calculeaza prin inmultirea pretului curent al unei singure unitati a monedei alese cu numarul total de unitati care exista.

Master nodes - sunt noduri complete care stimulează operatorii de noduri să efectueze funcțiile de bază pentru a rula un blocaj.

Miner: Program (software) cu UI (User Interface) sau care se ruleaza din fereastra de terminal si care faciliteaza minarea unei monede. Acest program contine algoritmul de criptare si interfata cu serverele de minare. Minare se poate face SOLO sau intr-o MINA.

Mina (Pool): O platforma online care faciliteaza minarea in grup a unei monede. Mina imparte “bucati” din volumul de lucru la mai multi utilizatori pentru a termina procesarea unui BLOCK in timpul asteptat. Asigura venituri mici dar rapide, spre deosebire de minarea SOLO, unde trebuie sa astepti ore sau zile/luni/ani pana vezi daca ai reusit sa minezi un coin sau nu.
Peer-to-peer – atunci când două sau mai multe calculatoare sunt conectate și distribuie forța de muncă sau resursele fără a depinde de un server centralizat.

Order - comanda unui utilizator prin care trimite o cantitate de criptomonede cu scopul de vânzare/cumpărare la un anumit preț.

Pattern - aşa cum se traduce, este un model sau un tipar care tinde să se repete. Analizatorii tehnici ai unei pieţe se uită după astfel de pattern-uri pentru a creiona o posibilă direcţie a pieţei respective.

Paper wallet – O bucată de hârtie pe care sunt printate adresa cryptocurrency-ului respectiv și cheia privată asociată acesteia.

Proof of Stake (PoS) - Conceptul Proof of Stake subliniaza faptul ca o persoana poate sa mineze sau sa valideze tranzactii block in functie de cate monede detine. Asta inseamna ca cu cat sunt mai multe monede detinute de un miner, cu atat mai multa putere de minare are.

Proof of work ( PoW) - Proof of Work descrie un sistem care necesita un efort destul de mare, dar fezabil în scopul de a descuraja utilizările frivole sau dăunătoare ale puterii de calcul, precum trimiterea de mail-uri spam sau sau lansarea atacurilor de negare a serviciilor.

Pump and dump: Un act de cumparare, urmat de vanzare imediata, facut de un grup de investitori in scopul manipularii pietei.

Rally - este raliul unei monede, respectiv creşterea bruscă şi considerabilă a acesteia.

Rekt – un cuvânt argonic care este folosit pentru a definii pe cineva sau cineva care a fost „distrus„ sau care a trecut printr-o pierdere catastrofală. Mai este și un sinonim pentru „lichidat”
smart contract – Contracte automate care declanșează anumite reacții atunci când condițiile pre-determinate sunt îndeplinite. Exemplu : functionează gen „Dacă….atunci„ are nevoie de condiția C pentru a se efectua un transfer între A și B.

Sideways – este o mișcare orizontală a prețului și se întamplâ atunci când cererea și oferta este relative egală. Acest trend se manifestă de obicei în etapele de consolidare,înainte ca prețul să crească sau revine la trend-ul anterior.

Swing trading - se referă la comercianţii care fac trade ocazional, de regulă de câteva ori pe săptămână. Aceştia nu se bazează pe fluctuaţiile rapide în decursul unei zile ci pe termen puţin mai lung, până la o săptămână. Sunt, de obicei, studenţi sau oameni care au job-uri part time.

Selloff – semnifică o vânzare rapidă a unei valori într-un interval scurt de timp. Din cauză legii cererii și ofertei, determină o scădere semnificativă a prețului.

Short - pariezi practic împotriva pieţei, pe downtrend. Aşadar, bine de memorat, se pot face bani şi într-un bear market.

Spread: diferenta dintre pretul de cumparare (ask) si pretul de vanzare (bid) al unui instrument.

Stop loss - ordinul stop loss este de o importanţă deosebită întrucât blochează sau limitează pierderea, în funcţie de nivelurile setate. De asemenea, ajută la gestionarea riscului şi a emoţiilor, deci folosiţi cu încredere.

Support & Resistance
Suportul - metaforic vorbind, gândiţi-vă că este o podea greu de spart. Aceste "podele" sunt uşor de distins pe diagrame întrucât sunt preţurile sub care greu s-a coborât într-o anumită perioadă de timp. De obicei, acestea sunt un semnal că piaţa se reorientează şi reprezintă un factor bun de decizie pentru efectuarea altor schimburi.
Rezistența: la fel, metaforic vorbind, este un tavan care, din nou, este greu de spart. În termeni puţin mai academici, este un preţ care semnalează vânzarea bunurilor şi astfel preţul se retrage spre support. Atenţie, când puterea de cumpărare este prea mare care este dată de anumiţi indicatori şi volum, această rezistenţă se sparge şi apare, în mod evident, următoarea.

Time frame - reprezintă un timp definit în care se observă fluctuaţiile unei monede. De exemplu, un time frame de 4h a monedei Bitcoin arată o diagramă cu evoluţia pe parcursul acestui timp ales.

Uptrend – semnifică mișcarea prețurilor atunci când tendința este de creștere,se întâmplă atunci când fiecare creștere de pret sau apogeul unei monede sau a unei dețineri financiare este mai mare ca precedenta.

Volatility - se referă la fluctuaţiile de preţuri. Un day trader, de pildă, se specializează în pieţele în care există volatilitate de mari procentaje întrucât profitul este pe măsură

Volum - este un număr/cantitate de criptomonede care a fost tranzacţionat pe o anumită perioadă de timp, majoritatea traderilor preferând 24h. Volumul poate să arate direcţia şi mişcarea monedei, precum şi predicţia preţului şi cererea acesteia.

Wick – O linie găsită pe o diagramă care este folosită pentru a indica dacă prețul unui bun fluctuează cu privirea la deschiderea și închiderea prețurilor.

White paper – O „hârtie alba„ este un document informational international publicat de o companie sau o organizație non-profit pentru promovarea sau rezolvarea unei probleme,un produs sau un serviciu. Aceste documente sunt concepute ca documente cu tentă de marketing,încercand să convingă posibilii cumpărători că produsul lor este ceea ce caută.