Criptopedia

Ce este o rețea Blockchain Layer 1?

De catre Criptopedia - 24 sep 2022

I. Layer 1 este stratul de bază al unei rețele blockchain.

Iată cum funcționează și de ce sunt atât de importante pentru cripto.

Deși Bitcoin a fost lansat la începutul anului 2009, a fost nevoie de până în 2017 pentru ca blockchain-ul să se răspândească, astfel încât abia în noiembrie 2021 - la aproape 12 ani de la lansarea Bitcoin - plafonul de piață al criptomonedelor a ajuns la 2,9T de dolari.

Creșterea Bitcoin a schimbat modul în care societatea percepe banii - și cine controlează emiterea acestora. Dar, pe parcurs, blockchain-urile au devenit victima propriului succes. Acestea nu au putut face față întregului trafic, ceea ce a dus la timpi lungi de tranzacționare și comisioane ridicate.

II. Blockchain-uri vs Rețele de calculatoare

La un nivel de bază, toate blockchain-urile sunt rețele de calculatoare. Rețelele de calculatoare cuprind grupuri de participanți la rețea, cunoscute sub numele de noduri, care transmit date și împart resurse de calcul. Aceste noduri se pot conecta între ele în moduri foarte diferite. Există patru tipuri principale de rețele de calculatoare:

1. Mesh - Un nod se conectează la fiecare alt nod.

2. Inel - Un nod se conectează la alte două noduri, creând un inel bidirecțional.

3. Bus - Un nod se conectează doar la un alt nod.

4. Stea - Un nod server se conectează la nodurile client.

Steaua este cea mai comună rețea de calculatoare, deoarece este rapidă și ieftină. În rețelele în stea, nodul server central alimentează datele direct către alte noduri, astfel încât datele nu trebuie să treacă prin fiecare nod în drum spre celelalte noduri.

Acest lucru economisește lățimea de bandă a rețelei și, deoarece nodul server furnizează resurse de calcul direct nodurilor client, este foarte eficient. Cu toate acestea, prețul acestei performanțe este o centralizare ridicată, atât în ceea ce privește controlul, cât și punctele unice de eșec (SPoF).

În schimb, rețelele peer-to-peer (P2P) nu utilizează noduri server pentru a coordona rețeaua ci fiecare nod acționează atât ca un client, cât și ca un server, împărțind resursele de calcul în cadrul rețelei. Astfel de rețele rezolvă problema controlului centralizat și a SPoF, ceea ce le face ideale pentru banii P2P precum Bitcoin.

Costul descentralizării constă în faptul că rețelele peer-to-peer tind să fie mai puțin scalabile. Această problemă se aplică rețelelor blockchain, deoarece acestea sunt securizate de mecanismele de consens ale rețelelor P2P. Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, a numit acest act de echilibrare Trilema scalabilității (cunoscută și sub numele de Trilema Blockchain).

Primele blockchain-uri erau limitate la a oferi doar două caracteristici în același timp, ceea ce înseamnă că trebuiau să sacrifice fie scalabilitatea, fie securitatea, fie descentralizarea.

III. Ce sunt blockchains Layer-1?

Pentru a aborda trilema scalabilității, rețelele blockchain au început să adopte diferite abordări. Aceste abordări se numesc Layer 1s - stratul de bază al unei rețele blockchain. Bitcoin, Ethereum și Solana sunt toate exemple de blockchains de nivel 1. 

O modalitate evidentă prin care primele Layer 1s au încercat să abordeze trilema scalabilității a fost creșterea dimensiunii blocurilor. În acest fel, blockchain-ul putea procesa mai multe tranzacții în cadrul fiecărui bloc de date, crescând numărul de tranzacții pe care le putea procesa pe secundă. 

Cu toate acestea, creșterea dimensiunii blocurilor ar necesita, de asemenea, ca operatorii de noduri să aibă la dispoziție computere mai puternice. Mai puțini oameni și le puteau permite, ceea ce a dus la o mai mare centralizare. 

Atunci când miliardarul Elon Musk a propus creșterea cu 900% a dimensiunii blocurilor Dogecoin, cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a subliniat că blockchain-ul nu ar fi descentralizat dacă utilizatorii obișnuiți cu PC-uri de consum nu ar putea administra un nod.

În mod ideal, Doge accelerează timpul de blocare de 10X, crește dimensiunea blocului de 10X și scade taxa de 100X. Atunci ar câștiga detașat.

IV. Soluțiile de scalabilitate Layer-1 sunt pe cale să apară?

Manipularea unei rețele blockchain este o chestiune delicată. Cei mai mulți oameni sunt deja suspicioși în privința criptomonedelor. Bitcoin a reușit să liniștească aceste îngrijorări timp de un deceniu, așa că actualizările sale de nivel 1 sunt mai conservatoare.

Cea mai recentă actualizare Bitcoin, Taproot, a introdus semnăturile digitale Schnorr. Acestea permit rețelei să grupeze mai multe tranzacții pentru a reduce taxele și a crește scalabilitatea. Cu toate acestea, Bitcoin încă prioritizează soluțiile de nivel 2 pentru o scalabilitate reală prin intermediul rețelei Lightning Network.

Același lucru este valabil și în cazul Ethereum, cu zeci de rețele de nivel 2 construite peste nivelul 1.

În ambele cazuri, protocoalele L2 preiau sarcina de lucru din lanțul L1 principal, o procesează în altă parte și transmit datele înapoi către L1 într-un mod mult mai eficient. L2 utilizează o varietate de tehnologii de scalabilitate pentru a realiza acest lucru, după cum se menționează în tabelul de mai sus.

Cu toate acestea, un ecosistem de rețele L1 și L2 este complicat. Token-urile trebuie să fie transportate prin punți blockchain, iar fiecare dApp trebuie să fie integrată în fiecare L2. În schimb, angajarea doar cu rețele L1 ar face viața mai ușoară pentru dezvoltatori și utilizatori.

L1 precum Cardano, Algorand, Algorand, Elrond, Fantom, Avalanche și Harmony au încercat toate să rezolve trilema scalabilității, dar niciuna nu are o amprentă care să se apropie de Bitcoin sau Ethereum. Fiind încă în fază incipientă, este prea devreme pentru a concluziona dacă lanțurile de blocuri cu rețele principale operaționale s-au îmbunătățit foarte mult față de BTC sau ETH.

Articole similare

Cryptominting vs mining: care este diferența?
Educație

Cryptominting vs mining: care este diferența?

Când vine vorba de ”batere„ (minting) vs minerit (mining) în criptoeconomie, principala diferență constă în modul contrastant în care sunt create monedele. Află din acest ghid care este diferența între minting și mining

Utilizările contractelor inteligente
Educație

Utilizările contractelor inteligente

Acest articol cuprinde utilitatea contractelor inteligente în diferite sectoare: de la sistemul financiar până la domeniul sanitar.

Ce sunt contractele inteligente?
Educație

Ce sunt contractele inteligente?

Informații relevante despre contractele inteligente. Diferențele dintre un contract tradițional și un contract modern. Care este importanța acestora. Beneficii și provocări.

Ce este și ce caracteristici are Binance Smart Chain?
Educație

Ce este și ce caracteristici are Binance Smart Chain?

Binance Smart Chain (BSC) este o rețea blockchain concepută pentru implementarea aplicațiilor bazate pe contracte inteligente și realizează blocuri în aproximativ 3 secunde cu un algoritm de consens Proof-of-Stake.

Blockchain-urile PoW (Proof-of-Work)
Educație

Blockchain-urile PoW (Proof-of-Work)

'Deep dive' în blockchain-urile Proof-of-Work, tehnologie constituentă a Bitcoin-ului. Critici aduse la adresa acestei tehnologii.

Criptomonede. Blockchain. Hashing - Introducere în Crypto
Educație

Criptomonede. Blockchain. Hashing - Introducere în Crypto

Simplu explicat: Ce sunt criptomonedele, ce reprezintă funcția de hashing, ce este un blockchain și cum funcționează acesta. Un ghid util începătorilor în crypto.