Criptopedia

Cum funcționează Ethereum 2.0?

De catre Criptopedia - 16 oct 2022

I. CE ESTE FUZIUNEA ETHEREUM?

Fuziunea Ethereum reprezinta alăturarea lanțului Beacon proof-of-stake (PoS) al Ethereum-ului cu Ethereum Mainnet pentru a trece blockchain-ul Ethereum de la sistemul proof-of-work (PoW) la proof-of-stake (PoS). De la mijlocul lunii septembrie 2022, Ethereum a trecut oficial la un model PoS. Aceasta a dat naștere Ethereum-ului 2.0, o nouă versiune Ethereum. Acest lucru va avea ca rezultat o reducere cu 99,95% a consumului de energie și capacitatea de a extinde în continuare ecosistemul Ethereum.

 Aceasta fuziune a mutat întregul blockchain la noi noduri de validare PoS care necesită staking sau 32 Ether (ETH). Tokenii Ether vor rămâne exact aceeași pentru investitori și nu ar trebui să existe nicio modificare a operațiunilor aplicațiilor bazate pe Ethereum.

  Fuziunea Ethereum este o actualizare a rețelei pentru a trece Ethereum de la mecanismul proof-of-work (PoW) la mecanismul proof-of-stake (PoS).

  Se preconizează o reducere de 99% a costurilor energetice asociate cu procesarea tranzacțiilor Ethereum.

  Fuziunea a transferat operațiunile de pe actualul Ethereum Mainnet la noul Ethereum Beacon Chain.

 II. CE TREBUIE SA ȘTII DESPRE FUZIUNEA ETHEREUM

Inițial, Ethereum a avut un mecanism de consens PoW, care necesita putere de procesare hardware pentru a rezolva ecuații matematice complicate într-un proces competitiv pentru a mina următorul block din blockchain-ul Ethereum. Tranziția la PoS a eliminat necesitatea ca nodurile de minerit să concureze pentru recompense de block; în schimb, cere operatorilor de noduri să mizeze 32 Ether (ETH) ca garanție pentru a deveni validatori de rețea pentru a câștiga recompense.

Factorii care au determinat trecerea la un mecanism de consens PoS, includ:

  •   mai multă descentralizare prin reducerea cerințelor hardware pentru operatorii de noduri,
  •   confirmări mai rapide ale tranzacțiilor (deși viteza generală va fi aproximativ aceeași),
  •   reducere cu 99%+ a consumului de energie de către validatorii de noduri,
  •   abilitatea de a adăuga mai multe soluții de scalare (cum ar fi sharding),
  •   securitate sporită prin diversitatea clienților,
  •   face din ETH un activ deflaționist.

 

Emiterea de Ethereum ca recompense block va fi, de asemenea, redusă semnificativ. Înainte de fuziune, erau aproximativ 13.000 de Etheri minați pe zi. După fuziune, acest număr a scăzut la aproximativ 1.600 de Ether. Aceasta reprezinta o reducere de 90% a problemelor Ether, încetinind creșterea inflaționistă a Ether-ului.

 III.  CUM FUNCȚIONEAZĂ STAKING-UL DE ETHER?

Pentru a fi eligibili pentru recompense de block după fuziunea Ethereum, validatorii nodurilor vor trebui să mizeze 32 ETH într-un contract inteligent ca garanție. Acest Ether va fi blocat până când o actualizare viitoare a rețelei va permite retragerile.

În timp ce unele blockchain-uri PoS oferă o șansă mai mare de recompense utilizatorilor care mizează o cantitate mai mare de criptomonede, Ethereum gestionează recompensele cu o loterie aleatorie pentru a selecta cine va propune un nou block pentru a fi adăugat la blockchain. De fapt, Ethereum a declarat că participanții vor fi încurajați să-și elimine câștigurile/recompensele (sold peste 32 ETH) atunci când retragerile validatorului sunt autorizate, deoarece aceste active nu contribuie la ponderea mizei lor (care ajunge la maximum 32).

Cei care nu dețin 32 Ether sau nu doresc să ruleze un nod de validare, dar doresc să mizeze Ether, pot face acest lucru alăturându-se unui staking pool. Un staking pool combină investițiile mai multor persoane pentru a miza cei 32 ETH necesari pentru un nod validator Ethereum. Recompensele block de la acel nod sunt apoi împărțite cu staking pool-ul proporțional cu ETH-ul depus individual. Bursele de criptomonede oferă și o versiune a acesteia, permițând utilizatorilor să mizeze sume mici în schimbul unei sume fixe de recompense.

 IV. RISCURILE FUZIUNII ETHEREUM

Există mai multe riscuri cu aceasta fuziune Ethereum, deoarece este cea mai mare actualizare a oricărei rețele blockchain de criptomonede până în prezent. Iată câteva dintre riscurile fuziunii Ethereum: 

  1.     Vulnerabilitatea atacurilor de refuzare a serviciului (DoS)

Odată cu trecerea la PoS, cei care propun rețelele vor fi cunoscuți din timp, făcându-i vulnerabili la un atac de tip denial-of-service (DoS). De exemplu, dacă un potențial atacator este pe măsură să propună unul dintre următoarele block-uri din blockchain, el poate încerca un DoS (un atac de rețea sofisticat) al actualului propunător de nod, făcându-l să-și piardă slot-ul și tranzacțiile din acel loc. Slot-ul poate fi preluat de atacator. Se lucrează la soluții pentru a face selecția solicitantului anonim, dar în prezent acest lucru este încă un risc.

  1.     Centralizarea staking-ului de ETH

Staking pool-urile au devenit foarte populare, deoarece majoritatea investitorilor nu au 32 Ether necesari pentru a miza, dar se pot alătura unui staking pool pentru a strânge fondurile necesare pentru a deveni validator. Acest lucru ar putea ajunge să concentreze numărul de noduri validatoare sub influența entităților centralizate, ceea ce introduce riscul de cenzură sau preluare a guvernării.

  1.     Scams

Multe aplicații crypto s-au referit la noua rețeaua ca „ETH 2”. Acest lucru îi face pe investitorii ETH vulnerabili la escrocherii și a provocat neînțelegeri cu privire la existența unei noi criptomonede numită ETH 2 (nu există). Escrocii pot încerca să profite de această confuzie și să-i determine pe utilizatori să-și schimbe ETH-ul actual cu „ETH 2”, dar, în realitate, ar fura Ether-ul utilizatorului.

 V.  POATE ETH 2 SA INLOCUIASCA ETH?

Nu. ETH 2 nu este o nouă criptomonedă, iar ETH va rămâne singura criptomonedă nativă Ethereum. Noul blockchain PoS care a intrat în funcțiune ca rețeaua blockchain principală a Ethereum-ului în urma fuziunii este pur și simplu denumit „ETH 2”. Nu există o nouă criptomonedă numită ETH 2, deși unele schimburi de criptomonede (cum ar fi Coinbase și Kraken) listează „Ethereum 2 (ETH2)” ca un activ care poate fi mizat.


----------

sharding (eng.)= tehnică de partajare a bazelor de date folosită de companiile blockchain în scopul scalabilității, permițându-le să proceseze mai multe tranzacții pe secundă

scalabilitate= capacitatea unei organizații de a se adapta la volumul de muncă crescut sau la cerințele pieței

Articole similare

Ce este testnet Goerli și ce beneficii aduce upgrade-ul Shanghai?
Educație

Ce este testnet Goerli și ce beneficii aduce upgrade-ul Shanghai?

Dezvoltatorii Ethereum vizează data de 14 martie momentul în care rețeaua de testare Goerli (testnet) să treacă prin upgrade-ul Shanghai, mișcarea prin care se permite retragerea eterului mizat (ETH) din blockchain.

Ethereum - o scurtă introducere
Educație

Ethereum - o scurtă introducere

O scurtă introducere a criptomonedei Ethereum. Ce este revoluţionar la Ethereum comparativ cu Bitcoin? Cui se adresează această monedă?

Ce este Ethereum gas? Cum putem plăti taxe mai mici?
Educație

Ce este Ethereum gas? Cum putem plăti taxe mai mici?

Pe scurt, gas-ul, în rețeaua Ethereum, reprezintă comisionul sau taxa pe care fiecare utilizator este obligat să o plătească astfel încât tranzacția sau contractul inteligent să poată fi efectuate cu succes.

Ethereum transpus în concret
Educație

Ethereum transpus în concret

Ethereum este blockchain-ul cel mai popular când vine vorba de construirea de dApp-uri (aplicații descentralizate), de DAO-uri (organizații autonome descentralizate) ori platforme DeFi (finanțe descentralizate).

Ce este ERC-721? ERC-20 vs. ERC-721
Educație

Ce este ERC-721? ERC-20 vs. ERC-721

ERC-721 token este un tip de token creat pentru rețeaua Ethereum conform standardelor contractelor inteligente. Erc-721 a fost conceput cu scopul de a crea tokeni interschimbabili, unici și fără dată de expirare.

Fundația Ethereum a aprobat standardul ERC-3475
Educație

Fundația Ethereum a aprobat standardul ERC-3475

Fundația Ethereum a aprobat standadrul erc3475, un instrument care va permite persoanelor fizice și instituțiilor să tranzacționeaze obligațiuni și instrumente derivate pe piețele secundare.