Criptopedia

Fibonacci Retracement în tranzacționarea de criptomonede

De catre Criptopedia - 14 feb 2021

Conținut

  1. Origine
  2. Șirul lui Fibonacci în natură
  3. Fibonacci Retracements
  4. Frica și lăcomia
  5. Stagiile/Ciclurile pieței
  6. Cum reprezentăm grafic zone psihologice de retragere?

A. Origine

Totul din Univers este într-o continuă mișcare. De la flori până la fluctuațiile de preț din piața criptomonedelor, Universul se contractă și se extinde într-un mod constant. Acum, dacă nu ai fi știut nimic despre Teoria lui Fibonacci și ți-aș fi spus că o carte scrisă în anul 1202 d.Hr. ar putea prezice mișcările de contractare și extindere din piața de criptomonede, ai spune că avem incapacități cognitive. Chiar am putea spune că și fazele Lunii pot prezice oscilațiile de preț din piețele globale.

Dar dacă ar exista tipare matematice precise care să dicteze metoda de contractare și expansiune a naturii, cu repetabilitate? Chiar există, și poartă denumirea de "Șirul lui Fibonacci".

Prima revelație înregistrată vreodată a acestui șir vine din partea matematicianului Leonardo din Pisa, în anul 1202, în cartea să faimoasă intitulată Liber Abaci (chiar daca mulți cred că matematicienii indieni antici au descoperit-o prima dată). Fiecare număr al acestui sir este suma celor două numere care îl preced. Acest tipar de expansiune numerica continuă până la infinit.

Șirul lui Fibonacci este 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377...

Un grup de matematicieni din secolul al XVIII-lea au descoperit, la rândul lor, că dacă împarți orice număr cu cel care-l urmează, din șirul de numere Fibonacci (precum 5/8 sau 21/34), câtul este aproximativ 0.618. Valoarea procentuală este aproximativ 61.8%. Aceiași matematicieni au descoperit că orice număr din șirul lui Fibonacci împărțit cu precedentul (precum 55/34 sau 144/89) rezulta într-un cât procentual de 161.8%. Nu este nicio coincidență faptul că aceste două valori procentuale, 61.8% și 161.8% sunt cele mai importante în structura analizei tehnice de piață cu instrumentele Fibonacci.

B. Șirul lui Fibonacci în natură

Există o multitudine de dovezi care arată că multe elemente din natură încorporează acest tipar numeric al lui Fibonacci.

Privește orice copac din jurul tău. O să observi că trunchiul se extinde pentru a forma două ramuri masive. Una dintre ele vă rămâne în stare pasivă, în timp ce ramura secundară se va extinde pentru a crea alte doua ramuri puțin mai mici. Acest sistem de formare a ramurilor va continua până când acel copac își completează ciclul de înflorire. Acest tipar de înflorire respectă cu sfințenie secvenţa lui Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8...

Dacă te uiți la spiralele complexe dintr-un trandafir sau la formarea unui uragan, vei descoperi secvența lui Fibonacci. Această secvență este exprimată prin forme spiralate ce seamănă mult cu interiorul unei scoici, care apropo se formează, la fel, ca urmare a acestui tipar.

Toate aceste elemente naturale se comportă într-o manieră fractală, fiecare element fiind divizat în părți ce seamănă cu întregul. Dacă Universul, ceva atât de mirific are caracteristicile acestei teorii, de ce nu ne-am folosi și noi de ea în deciziile economice?

C. Fibonacci Retracement

Așadar, ca toate viețuitoarele de pe Planetă, piața este într-o continuă tranziție intre perioade de contractare și expansiune. Fibonacci Retracements te ajută la identificarea nivelurilor cheie de contractare din mișcările efectuate în trend-ul anterior.

Este important de știut că atunci când folosesc termenii "expansiune/extindere" și "contractare", nu mă refer la prețul unui activ digital în creștere, respectiv în scadere. Mă refer strict la o continuare a unui trend, prin expansiune, respectiv la mișcarea pieței în sensul opus, prin contractare.

Cel mai important retracement din instrument este 61.8%. Prin această rație descoperim cel mai comun nivel de contractare a pieței. Mai există 4 alte rații importante în nivelurile acestui instrument (23.6%, 38.2%, 50%, și 78.6%).

Rația 23.6%:

 Acționează ca un barometru al retragerii prețului: o spargere a nivelului 23.6% semnalează o schimbare în momentumul pieței și consolidează ideea că prețul tinde spre niveluri de retragere mai adânci în structură;

 Acționează ca o valoare maximă de retragere într-un trend puternic fară a se schimba ciclul pieței — dacă prețul se menține la acest nivel și nu-l sparge, este foarte probabil ca prețul să nu tindă spre niveluri de retragere mai adânci în structura;

Rația 38.2%:

Acest nivel de retragere pe Fibo are o caracteristică importantă:

 Această rație este respectată total când piața se mișcă într-un trend cu momentum puternic, cum ar fi în urma unui breakout a unei structuri;

Rația 50%:

 Acționează ca o barieră importantă pentru nivelul 38.2%; distanța dintre 38.2% și 50% este cunoscută că fiind o zona decisivă pentru ultimele confirmări;

 Acționează ca alt nivel de suport și rezistență în cadrul structurii pieței, care nu se bazează pe șirul lui Fibonacci, ci pe teoria lui Dow, care precizează că orice avansare a prețului vă avea o retragere de 50% din mișcarea respectivă.

Rația 78.6%:

 Acționează ca o barieră extrem de solidă intre retragere și inversare a trend-ului;

 Prin atingerea acestei rații, este foarte probabil ca prețul să se situeze într-un trend lipsit de putere, ceea ce indică un trend reversal;

D. Frica și lăcomia

Nivelurile de preț Fibonacci exprimă efectele fricii și lăcomiei extreme din piață. Traderii ce se bazează pe instrumentul Fibonacci recunosc natura matematică a tiparelor de frică și lăcomie și își planifică orderele în funcție de rațiile Fibonacci. Frica se manifestă printr-un "sell-off" întrucât traderii ce se asociază cu acest sentiment consideră că piața va merge opus pronosticării lor. Lăcomia se manifestă prin acțiuni impulsive ale cumpărătorilor care se angrenează în tranzacționări în timpul unui uptrend pentru a nu pierde eventuale profituri.

Un trader ce se folosește de Fibonacci, în mod tipic, tinde spre pronosticări opuse majorității. Asta înseamnă că în multe situații se cumpără când majoritatea participanților se panichează și vând, și se vinde atunci când participanții sunt dominați de sentimentul de lăcomie și cumpără.

Pentru a înțelege acest fenomen, folosim această analogie: Gândește-te la scenariul în care 100 de traderi sunt într-un spațiu specific tranzacțiilor, iar piața are lichiditate nelimitată. Toți cei 100 de participanți tranzacționează același activ, fară alti participanți înafară de cei anterior menționați. Prețul începe să crească, iar că urmare, toți cei 100 de participanți cumpără activul cu întreg capitalul disponibil, pentru a nu pierde oportunitatea unui easy profit. Mai poate prețul să urce acum?

Bineînțeles că nu. Nu mai există cumpărători pentru a împinge prețul mai sus. Asta este oportunitatea perfectă pentru a vinde 'împotriva' grupului de cumpărători. Rațiile Fibonacci, în mod special 61.8% și 161.8%, furnizează puncte de preț unde participanții acționează în urma sentimentelor de frica sau lăcomie. Așadar, Fibonacci Retracement, dar și Fibonacci Extension, afisează zone psihologice, frica excesivă conturând nivelurile de suport, iar lăcomia excesivă conturând nivelurile de rezistență.

E. Stagiile/Ciclurile pieței

Cu ce ajută identificarea ciclului de piață atunci când reprezentăm grafic rațiile Fibonacci? Traderii care înțeleg stagiul în care este piața pot decide cu ușurință punctele corecte pentru a trasa trendline-ul în cadrul instrumentelor Fibonacci.

Așadar, există 3 tipuri macro de stagii:

Consolidare

 Prețul se mișcă lateral;

 Prețul fluctuează intre suport și rezistență, de jos în sus și vice-versa;

 Prețul oprește acest ciclu atunci când sparge una din aceste zone psihologice;2.

Trend ascendent

 Prețul formează HH și HL;

 Nivelurile anterioare de rezistență devin niveluri de suport;

 Ciclul se schimbă, eventual, în consolidare sau trend descendent;

Trend descendent

 Prețul formează LH și LL;

 Nivelurile anterioare de suport devin niveluri de rezistență;

 Prețul intră în consolidare sau un uptrend atunci când ciclul se rupe;

F. Cum reprezentăm grafic zone psihologice de retragere?

Pentru a nu te pierde în detalii, fondatorul proiectului a pregătit un video, fără audio, dar cu explicații text cu ajutorul căruia vei afla modalitatea corectă de trasare a instrumentului Fibonacci Retracements. 

Articole similare

Simplu explicat: Ce este un GAP?
Educație

Simplu explicat: Ce este un GAP?

Analizele tehnice promovate pe Bitcoin și Ethereum, de pe CME Futures, au adesea GAP-uri. Analiștii indică aceste zone ca potențiale ținte în perioada următoare. Ce este un gap, veți afla din articolul nostru.

Ce sunt suportul si rezistenta in crypto?
Educație

Ce sunt suportul si rezistenta in crypto?

Suportul si rezistenta sunt elemente cheie pentru traderii tehnici deoarece in multe cazuri, acestea sunt nivelurile la care deschid tranzactii [ ... ]

Triunghiurile, tipare grafice în analiza tehnică
Educație

Triunghiurile, tipare grafice în analiza tehnică

Triunghiurile simetrice, ascendente și descendente în analiza tehnică de criptomonede. Informații relevante pentru tranzacționarea cu aceste tipare grafice.

Ce este analiza on-chain? + Exemple
Educație

Ce este analiza on-chain? + Exemple

Ce este analiza on-chain? Cum aplicăm analiza on-chain pe Bitcoin? Despre Stock to Flow, Puell Multiple și alți indicatori. Furnizori populari de date on-chain și limitările acestui tip de analiză.

Simplu explicat: Bounce și breakout
Educație

Simplu explicat: Bounce și breakout

Ce este un bounce? Ce este un breakout? Termeni explicați simplu prin ilustratare pe graficele activelor.

Ce sunt jetoanele cu efect de levier?
Educație

Ce sunt jetoanele cu efect de levier?

Jetoanele cu efect de levier sunt active tranzacționabile pe piața spot cu ajutorul cărora traderii pariază pe deprecierea sau aprecierea acelei monede. Articolul nostru vă oferă un ghid detaliat despre Leveraged Tokens.