Criptopedia

Când se va mina ultimul Bitcoin?

De catre Criptopedia - 14 oct 2022

Ce se va întâmpla după ce va fi minat ultimul Bitcoin?

În momentul actual, conform informațiilor de pe Coin Market Cap, sunt prezenți în piață 19.177.350 milioane de Bitcoini, astfel au mai rămas de minat încă 1.822.650 de Bitcoini înainte ca limita de 21 milioane de Bitcoini să fie atinsă. În articolul de față vom aborda conceptul în baza căruia a fost creată funcționalitatea rețelei blockchain.

 Una dintre cele mai importante caracteristici ale monedei Bitcoin o reprezintă limitarea acesteia la un număr fix de monede digitale, în cazul de față 21 milioane de Bitcoini. Inventatorul, Satoshi Nakamoto, a creat acest concept în forma unei monede digitale pentru a mima cantitatea finită a aurului fizic.

 Numărul maxim de Bitcoini care pot să fie emisi/minați este de 21 milioane. Noi monede Bitcoin sunt minate odată cu crearea unui nou block de Bitcoini, la fiecare 10 minute. Prin cod, numărul de Bitcoini minați la fiecare block este redus la jumătate odată la 4 ani sau la fiecare 210.000 de block-uri.

Va fi atins vreodată numărul de 21 M de Bitcoini?

Numărul total de 21 M Bitcoini nu se așteaptă să fie atins vreodată deoarece rețeaua Bitcoin folosește conceptul de ”bit shift operators”. Prin definiție, acest concept reprezintă niște operatori algoritmici care rotunjesc un număr zecimal la cel mai apropiat număr întreg.

Această rotunjire poate avea loc când este înjumătățit block-ul de recompensă pentru producerea unui block de Bitcoini iar cantitatea pentru noua recompensă este recalculată. Această recompensă poate fi exprimată în satoshi- valoarea unui satoshi este de 0.00000001 Bitcoin. Deoarece un satoshi este cea mai mică unitate de măsură existentă în rețeaua Bitcoin, aceasta nu poate fi împărțită în două. Datorită acestui concept de ”bit shift operators” numărul de 21 milioane Bitcoini va fi cel mai probabil neatins.

La fiecare 4 ani numărul de Bitcoini minați pentru fiecare block în parte este redus la jumătate, astfel încât se așteaptă ca ultimul Bitcoin să fie minat în jurul anului 2140. În 2009, numărul de Bitcoini minați pentru fiecare block era de 50 și a tot continuat să scadă până în mai 2020 când s-a ajuns la un număr de 6.25 de Bitcoini minați pentru fiecare block în parte.

Deși numărul maxim de Bitcoini care pot să fie minați este de 21 milioane, este foarte probabil ca numărul celor aflați în circulație să înregistreze o valoare substanțial inferioară celei de 21 de milioane.

Deținătorii de Bitcoin pot pierde foarte ușor accesul la portofel dacă își uită cheia privată sau în posesia parolei intră altcineva decât proprietarul de drept al acesteia. Într-un studiu din anul 2020, realizat de către compania Chainalysis, este menționat faptul că aproximativ 20% din Bitcoini aflați în circulație la acel moment erau blocați în portofele sau stocați fără a fi tranzacționați.

Ce se va întâmpla după ce vor fi minați cei 21 de milioane de Bitcoini?

 După ce numărul maxim de Bitcoini minați este atins, chiar dacă ultimul va fi în jurul cifrei de 21.000.0000, niciunul alt Bitcoin nu va mai fi minat. Tranzacțiile cu Bitcoin vor continua să fie procesate în block-uri iar minerii vor fi răsplătiți doar din costurile de procesare ale tranzacțiilor.

Odată cu atingerea limitei de 21 milioane, recompensele minerilor vor depinde foarte mult

de modul în care Bitcoin va evolua ca monedă digitală. Dacă rețeaua blockchain va procesa îndeajuns de multe tranzacții, în 2140 minerii vor genera profit din costurile de procesare ale tranzacțiilor.

Totodată, dacă Bitcoin va fi considerat un activ de valoare și apreciat mai mult decât pentru tranzacțiile zilnice, atunci va fi posibil pentru mineri să genereze profit chiar dacă volumele de tranzacționare sunt mici în ciuda recompenselor pentru fiecare block. Minerii pot cere costuri de tranzacționare mai mari pentru a procesa tranzacțiile cu volume foarte mari.

Dacă minarea de Bitcoin în absența unei recompense încetează să mai fie profitabilă atunci pot apărea câteva probleme precum :

 

  1. Grupurile de mineri se pot organiza cu scopul de a controla resursele de minat și astfel pot cere costuri ridicate pentru procesarea tranzacțiilor.

 

  1. Minerii implicați în selfish mining pot ascunde noile block-uri valide iar mai apoi le pot elibera în rețea, acestea nefiind recunoscute și confirmate de către rețeaua blockchain. Această practică poate crește timpul de procesare al unui block și asigură faptul că sunt plătite taxe mai mari de procesare pentru noile block-uri în momentul în care acestea sunt eliberate în rețeaua blockchain.

 

Întrebări frecvente ale utilizatorilor.

 Câți Bitcoini au fost minați?

În momentul redactării acestui articol au fost minați un număr de 19.777.350 de Bitcoini.

 Cat timp durează ca un Bitcoin să fie minat?

Durata de minare depinde foarte mult de cantitatea de recompensă pentru un block minat sau de câți noi Bitcoini sunt plătiți către mineri pentru a genera un nou block.

 Actuala recompensă pentru fiecare bloc este de 6.25 Bitcoini iar un nou bloc este produs la fiecare 10 minute. Un nou Bitcoin este minat la fiecare 1.6 minute în medie.

Ce se va întâmpla cu costurile de minare cand limita va fi atinsă?

Taxele de minare vor dispărea iar minerii vor genera profit din costurilor de procesare a tranzacțiilor.

Articole similare

O schemă cu Articole utile, la un click distanță
Educație

util
O schemă cu Articole utile, la un click distanță

Venim în sprijinul vostru cu o schemă cu cele mai utile articole din domeniul crypto. Astfel, puteți parcurge articolele, la un click distanță, fără a mai căuta pe Google sau pe site-ul nostru.

Aplicațiile și riscurile finanțelor centralizate
Educație

Aplicațiile și riscurile finanțelor centralizate

Cefi (abrevierea de la centralized finance) reprezinta o activitate financiară prin care persoanele fizice pot câștiga dobânzi și pot obține împrumuturi în criptomonede prin intermediul schimburilor centralizate.

Ce este un Initial Game Offering?
Educație

Ce este un Initial Game Offering?

Launchpad-urile pentru initial game offering sunt cea mai nouă atracție din lumea criptomonedelor. Ideea este similară cu cea a ofertei inițiale de monede (ICO). În IGO sunt proiecte de jocuri lansate cu NFT sau tokeni.

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?
Educație

Ce sunt și ce importanță au tokenii de active?

Tokenii susținuți de active sunt unități de valoare bazate pe blockchain care sunt legate de activele din lumea reală, cum ar fi acțiunile companiei, proprietăți imobiliare, diamante sau mărfuri.

Ce înseamnă utility token și cum funcționează?
Educație

Ce înseamnă utility token și cum funcționează?

Utility token pot funcționa pe o gamă largă de blockchain și ecosisteme, dar necesită un blockchain care este compatibil cu contractele inteligente. Majoritatea acestor tokeni rulează pe rețeaua Ethereum.

Tutorial despre folosirea platformei Uniswap
Educație

Tutorial despre folosirea platformei Uniswap

Uniswap - exchange descentralizat pe rețeaua Ethereum care permite oricui să facă schimburi (swap-uri) intre orice token ERC-20 listat pe platformă.