Criptopedia

Web 3.0 - Cum va revolutiona internetul?

De catre Criptopedia - 08 iun 2022

Pentru a înțelege cu exactitate ce înseamnă Web 3.0 și cum va revoluționa acesta internetul așa cum îl cunoaștem astăzi, este nevoie să ne uităm la evoluția internetului încă din momentul în care a fost disponibil pentru publicul larg.


Web 1- Read only
Internetul există în mod oficial încă din anii `80 însă majoritatea celor ce foloseau internetul erau consumatori de pagini web statice și rareori produceau conținut. Datorită trecerii de la presa scrisă la internet cei ce au dominat crearea de conținut au fost scriitori, reporteri sau jurnaliști profesioniști.


Web 2-  Read-Write
Apărut la începutul anilor 2000, Web 2, așa cum îl știm astăzi a dus la apariția de aplicații web interactive și a creat un spațiu în care oricine poate deveni creator de conținut și consumator simultan. Primele servicii de blogging, cum ar fi Live Journal sau Blogger, au adus retetaua dintr-o era "read only" în era "read-write-publish".
 Platformele însă sunt izolate în Web 2, utilizatorul având nevoie să își creeze o identitate nouă pentru a interacționa, deoarece platformele nu au legături directe între ele.

Web 3- Read-Write-Own
Proprietatea este una din cele mai mari caracteristici ale Web 3.0 ceea ce înseamnă că participanții au proprietate deplină asupra conținutului, datelor și activelor lor. 
Web 3.0 nu este doar o evoluție tehnologică, ci și o transformare semnificativă pentru companii dar și pentru cosumatori. În era Web 3.0, activele din lumea reală pot fi tokenizate, permițând proprietatea fracționată și transfrontalieră.
Web 3.0 este recunoscut și ca Web-ul pro-confidențialitate și antimonopol. În timp ce Web 2 a creat noi oportunități pentru utilizatori, motorul economic este în mare parte privatizat și monopolizat. Facebook, Uber și AirBnB au creat rețele private pentru infrastructura publică pe care o domină, iar Web 3.0 este exact antiteza acestui lucru. 

 

 Fig.1 Diferențe între platformele Web 2 și protocoalele Web 3

 

- Inexistența punctelor de control centrale deoarece intermediarii sunt scoși din ecuație, blockchain-urile precum Ethereum oferă platforme de încredere, în care regulile sunt clare și criptate. În acest mod, companii precum Alphabet sau Apple nu vor mai avea control asupra datelor utilizatorior. Niciun guvern sau entitate nu va avea capacitatea de a închide site-uri și servicii, și niciun individ nu va putea controla identitățile altora.


- Proprietatea datelor: utilizatorii finali vor recăpăta controlul comple asupra datelor și vor avea securitatea criptarii. Informatiilepot fi apoi partajate de la caz la caz și în funcție de permisiune. În prezent, marile companii precum Amazon sau Meta au servere ce stochează informații despre preferințele alimentare, veniturile, interesele, și multe alte informații despre utilizatorii lor.


- Reducerea hack-urilor și a încălcării datelor. Deoarece datele vor fi descentralizate, hackerii ar trebui să atace și să închidă întreagă rețea. În prezent, companiile de internet sunt obligate să predea datele utilizatorilor sau să cedeze întreagă baza de date în cazul în care statul le cere acest lucru. Aceste intruziuni de date nu se limitează doar la amenințări majore de securitate cum ar fi terorismul. De exemplu, în 2017, Coinbase a dat în judecată IRS (Internal Revenue Service) pentru cererea acestora de a vedea datele a peste 15.000 de clienți. Cazul, pe care Coinbase l-a pierdut în cele din urmă, a deschis calea pentru că entitățile guvernamentale să preia finanțele a mii de clienți.


- Interoperabilitate: Aplicațiile vor fi ușor de personalizat și vor fi independente de dispozitiv, capabile să ruleze pe smartphone-uri, televizoare, automobile și alți senzori inteligenți. De exemplu, multe portofele pentru criptomonede nu sunt disponibile pe dispozitivele IOS, provocând frustare consumatorilor ce folosesc aceste dispozitive. Aceste inconveniente ar putea fi ușor rezolvate în internetul Web 3.0.


- Blockchain fără limite: oricine poate crea o adresa și poate interacționa cu rețeaua. Utilizatorii nu vor fi interziși din cauza locației, veniturilor sau a unei mulțimi de alți factori sociologici și demografici. Activele digitale vor putea fi transferate transfontralier, rapid și eficient, oriunde în lume.


- Serviciu neîntrerupt: suspendarea contului va fi redusă dramatic iar întreruperea serviciului va fi minimă. Datele vor fi stocate pe noduri distribuite pentru a asigura redundanța, iar backup-urile multiple vor preveni defecțiunea sau confiscarea serverului.


Exemple de platforme Web3  - Platforme ce oferă Servicii de internet
Modul în care funcționează internetul nu este un lucru la care se gândesc marea majoritate a utilizatorilor. În momentul în care internetul nu funcționează sau este offline ne dăm seama că poate există o problema la furnizorul nostru de internet. Servicii noi precum Andrena și Althea ocolesc acești furnizori de internet existenți prin crearea de rețele comunitare în care indivizii pot opera și pot fi plătiți pentru a oferi conexiune la internet membrilor comunității lor.

De exemplu, un proprietar sau un chiriaș ar putea investi într-un hotspot Andrena pentru a le permite tuturor chiriașilor să se alăture rețelei wireless și să plătească proprietarului pentru consumul individual de date.

Alte rețele blockchain precum Handshake și companii ca Unstoppable Domanins încearca să democratizeze Domain Name System (DNS) existent. Registrul DNS este controlat de organizații precum Verisign și ICANN, care au control unilateral pentru a impune drepturile de IP.

Platforme ce oferă stocarea datelor și monetizare
Twitter permite utilizatorilor săi să își descarce toate datele personale existente pe platforma lor, însă problema este că datele sunt greu de monetizat la nivel individual. În schimb, marile companii profită din plin de datele tale. De exemplu, Robinhood a generat venituri de aproape 300 de milioane de dolari din vanzarea datelor privind fluxul de comenzi ale clienților doar în prima jumatate a anului 2020.
Organizații precum Ocean Protocol sau Streamr construiesc protocoale ce permit utilizatorilor săi să își poate partaja sau monetiza datele.
O alta componentă cheie a datelor este stocarea acestora pe servere care este controlată predominant de cateva mari companii. Serviciile de stocare descentralizate a datelor și gazduire web precum Sia și Filecoin sprijină crearea de noi aplicații descentralizate.

Aplicații și alte servicii de internet
În momentul în care decidem să navigăm pe internet folosim o varietate de servicii cum ar fi WIFI, servicii de localizare (GPS), Bluetooth, servicii de mesagerie (IOS, Android), streaming video și audio (Youtube, Twitch, Spotify), etc. Toate aceste aplicații utilizează servicii si infrastructură care sunt centralizate sau controlate de cateva mari companii (de exemplu Google, AWS, Microsoft).

Noile protocoale si companii precum Helium (open wireless network), Foam ce oferă servicii de locație, Livepeer (serviciu de streaming video) si altele, creeaza servicii distribuite si operate de comunitate. Aceste servicii deținute și operate de comunitate sunt mai ieftine deoarece pot evita intermediarii.

Fig. 2 Diferite aplicații ce ar putea fi înlocuite cu protocoale descentralizate

Pe masură ce ne apropiem de o lume dominată de tehnologie, este vital să proiectăm sisteme ce lucrează în favoarea utilizatorilor. Tranziția de la internetul așa cum îl știm astăzi la Web 3.0 va fi un proces de lungă durată care va schimba fundamental modul în care interacționăm cu tehnologia. La fel ca revoluția financiară condusă de DeFi, revoluția Web 3.0 este inevitabilă și una care va avansa treptat.

Articole similare

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain
Educație

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain

CeFi sunt companii private care se ocupă în principal cu active blockchain, cum ar fi criptomonede sau NFT (jetoane non-fungibile). Nu există contracte inteligente cu sursă deschisă care să stea la baza operațiunii lor.

Simplu explicat: Ce este stagflatia?
Educație

Simplu explicat: Ce este stagflatia?

Stagflația este un concept macroeconomic, combinația dintre inflație și stagnarea economică. Când o economie se confruntă cu stagflația, avem cel mai rău din ambele părți: o recesiune combinată cu o inflație ridicată.

Wash Trading: Ce este și de ce este important?
Educație

Wash Trading: Ce este și de ce este important?

Wash trading definește o vânzare în care un trader vinde un activ, apoi îl răscumpără în același timp sau aproape în același timp cu vânzarea în încercarea de a influența prețul sau activitatea de tranzacționare.

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain
Educație

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain

Investitorii au început să capituleze și să vândă în pierdere. Este acesta un semn că ne apropiem de bottom-ul pieței? Urmează capitularea minerilor? Poate fi acesta un moment bun de a investi în Bitcoin pe termen lung?

Prezentare Metamask — software crypto wallet
Educație

Prezentare Metamask — software crypto wallet

Ce este Metamask și cum a apărut? Cât de sigur este Metamask? Ce îl face special pe piață? Puncte forte și puncte sensibile ale acestui portofel software de criptomonede.

Aplicațiile și riscurile finanțelor centralizate
Educație

Aplicațiile și riscurile finanțelor centralizate

Cefi (abrevierea de la centralized finance) reprezinta o activitate financiară prin care persoanele fizice pot câștiga dobânzi și pot obține împrumuturi în criptomonede prin intermediul schimburilor centralizate.