Criptopedia

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

 

Criptografie – Blockchain - Bitcoin

Daca te afli pe acest site, fara doar si poate, ai auzit de Bitcoin. In termeni simpli, Bitcoin face parte din lista de monede digitale si este integrat intr-o retea ce permite trimitea si acceptarea de fonduri. Acest lucru este realizat fara a fi necesara dezvaluirea identitatii sau autorizarea tranzactiilor de o autoritate centrala, precum bancile sau guvernul unei tari.

Puterea acestei monede digitale vine de la o inventie revolutionara denumita “blockchain”. Blockchain-ul este un registru public ce foloseste puterea de calcul a minerilor participanti in retea, fapt ce permite deconectarea de la un sistem administrativ central.

 

 

Dintr-o perspectiva tehnica, exista mai multe aspecte interesante ce constituie un blockchain – baze de date distribuite si un consens al tuturor participantilor. Insa, fundamentul central al lanturilor de informatii este criptografia.

Criptografia este stiinta ce se ocupa de studiul codurilor — scrierea, rezolvarea si manipularea lor. Criptografia exista de mii de ani si a ajutat la scrierea secretizata a informatiilor dintr-un mesaj pentru a le tine secret fata de terti care le primeau neintetionat.

Criptografia si computerele au avut o relatie competitiva inca de la inceputul proiectelor digitale. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Regatul Unit a investit masiv pentru a descifra comuncatiile Axis. Deoarece descrifarea codurilor a devenit mai dificila, a inceput o cursa a marilor puteri pentru a dezvolta o masinarie capabila sa descifreze codurile mai rapid decat gandirea umana. Acest lucru a dus la dezvoltarea primul computer digital progamabil denumit “Colossus”.

Fara criptografie, ar fi imposibila criptarea datelor, securizarea comunicatiilor sau confirmarea navigarii unui website in mod sigur. Noi ne vom axa pe sistemul criptografic revolutionar pe care Bitcoin se bazeaza.

 

Chei publice si private

Daca esti familiar cu Bitcoin, probabil ai auzit de chei private. Cheile private reprezinta o componenta vitala in sistemul acestei monede digitale, intrucat ele constituie mecanismul prin care poti dovedi faptul ca esti proprietarul unitatilor de Bitcoin. Prin intermediul lor, utilizatorii autorizeaza tranzactiile in retea. Cheile private exista in multe forme si sunt modalitatea de trimiterea a mesajelor criptate.

Pentru fiecare cheie privata ce exista in retea, exista o relatie 1:1 cu o cheie publica. Asa cum iti imaginezi, o cheie privata nu trebuie impartasita cu nimeni, sub nicio forma! O cheie publica, in constrast cu cheia privata, poate fi impartasita oricui, intrucat nu exista absolut niciun pericol de a fi hackuit (de a ti se fura fondurile). Pentru a minimiza efortul de a asimila acest concept, asociaza cheile cu date de logare (username si parola) — una iti permite identificarea proprie, iar cealalta iti permite sa demonstrezi ca tu esti acea persoana.

Din pacate, spre deosebire de o parola obisnuita, o cheie privata nu poate fi recuperata daca este pierduta. Asadar, o cheie privata este extrem de importanta si trebuie protejata cu tot dinadinsul. Datorita acestei garantii 1:1, cheile publice si private impart o relatie criptografica, fiind o legatura stransa intre ele.

In Bitcoin, cheile private produc chei publice printr-un algoritm denumit ‘ECDSA’ (Elliptical Curve Digital Signature Algorithm). O cheie privata este o intrare intr-un algoritm care va produce mereu o cheie publica corespondenta. Cu toate acestea, o cheie publica nu poate efectua inginerie inversa, mai exact sa produca o cheie privata, din cauza naturii acestui algoritm.

O cheie privata in reteaua Bitcoin este, general vorbind, un cod de 256 de caractere, care poate fi reprezentat in mai multe forme.

 

 

 

Aceste perechi de chei private si publice sunt motorul sistemului de adrese din reteaua Bitcoin. O noua adresa poate fi generata programatic. Cand se initiaza procesul de cerere a unei adrese noi, se poate folosi orice interfata pe care utilizatorul o prefera (poate un portofel BTC).

Atunci cand se fac demersuri pentru intelegerea acestui sistem, una dintre intrebarile comune pe care si le adreseaza noii utilizatori este: “Exista posibilitatea sa-mi fie ghicita cheia privata si astfel sa-mi fie furate fondurile?”. Raspunsul simplu este: “Nu, este foarte improbabil sa se intample acest lucru.”

Cat de probabil, te intrebi? Pentru a intelege, spatiul total al adreselor Bitcoin este de 2160. Mai exact:

 

1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976

 

Greu de vizualizat acest numar. Pentru a cantari cu exactitate ‘greutatea’ acelui numar, gandeste-te ca exista un numar estimativ de 263 de fire de nisip pe Terra – acest numar include nisipul de pe plaje si din oceane. 263 * 263 = 2126

Acest lucru inseamna ca pentru fiecare fir de nisip de pe planeta noastra, se poate crea o planeta noua, si sa fie numarate din nou firele de nisip de pe toate planetele si tot nu ar fi aproape de spatiul adreselor Bitcoin.

In acest caz, criptografia obtine securitate prin numere foarte mari. Am putea incerca sa ghicim chei private timp de milioane de ani, folosind orice practici stiute de omenire (incluzand practici efectuate prin intermediul calculatoarelor, bineinteles), si tot n-ar fi posibil.

Acest lucru este perfect deoarece permite tot felul de aplicatii sa fie create prin intermediul Bitcoin — de exemplu, compania Decent a creat o platforma prototip prin intermediul caruia se puteau dona fonduri pentru diverse cauze, folosind monede digitale. Nu este necesara plasarea unei limite in ceea ce priveste numarul de campanii ce pot fi create, sau sa fie limitatat numarul de adrese de deposit pe care le poate avea un utilizator, deoarece exista un numar infinit de adrese ce pot fi generate.

In Bitcoin, aceasta pereche de corespondenta — cheia privata si cheia publica — este fundamentul criptografiei, avand mai multe utilizari. In acest context, sunt folosite pentru a confirma proprietatea unitatilor de monede digitale si pentru a exista diversitate in generarea adreselor.

Bitcoin foloseste criptografia peste tot, de la sistemul de adrese, la UX, si chiar si minat. Asta confirma ca aceasta arta a criptografiei este fundamentul blockchain-ului.

 

Articole similare

Ce sunt contractele inteligente?
Educație

Ce sunt contractele inteligente?

Informații relevante despre contractele inteligente. Diferențele dintre un contract tradițional și un contract modern. Care este importanța acestora. Beneficii și provocări.

Aplicatiile tehnologiei blockchain
Educație

Aplicatiile tehnologiei blockchain

Bitcoin și Ethereum funcționează în baza unei tehnologii numită blockchain. Un blockchain reprezintă o listă de tranzacții care poate fi văzută și verificată de oricine.

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?
Educație

Cum să faci stake pe blockchain-urile PoS?

Scurt istoric al blockchain-urilor Proof-of-Stake. Cum are loc procesul de stake și pașii concreți pentru a face asta.

Ce este tehnologia blockchain?
Educație

Ce este tehnologia blockchain?

Ce este tehnologia blockchain? Articolul surprinde cum funcţionează şi care sunt caracteristicile inovative pe care le are această tehnologie.

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain
Educație

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain

Dificultățile întâmpinate de tehnologia blockchain. Atacurile cibernetice, trilema blockchain, impactul asupra mediului si complexitatea tehnica sunt câteva dintre aceste dificultăți.

Ce este Bitcoin`s Lighting Network?
Educație

Ce este Bitcoin`s Lighting Network?

Rețeaua Lightning (numită și Lightning sau LN) este o soluție de scalabilitate construită pe baza Bitcoin, care permite utilizatorilor să trimită și să primească rapid BTC, practic fără taxe.