Criptopedia

Ce este un order book pe un exchange?

De catre Criptopedia - 30 nov 2021

Order book-ul este prima componentă principală a unui exchange și reprezintă un registru electronic ce conține o listă cu diferitele oferte de vânzare sau cumpărare deschise pentru un activ, organizate în funcție de preț.

Order book-ul este actualizat în mod constant și în timp real pe parcursul zilei, ceea ce înseamnă că este dinamic și reflectă intenția în timp real a participanților pe piață.

Fiind un instrument complex, order book-ul este constituit din două componente principale:

Partea de cerere și ofertă, ce conține:

  • ordinele de cumpărare — conțin informații despre cumpărător, toate ofertele, cantitatea pe care doresc să o achiziționeze și prețul la care doresc să se facă achiziția;
  • ordinele de vânzare — conțin informații depre vânzător, toate ofertele de vânzare, cantitatea pe care doresc să o vândă și prețul;

În partea de sus a unui order book, se găsește cea mai mare ofertă și cele mai mici prețuri cerute, iar diferența dintre cea mai bună ofertă și cea mai bună cerere este cunoscută sub numele de spread. Dacă doi sau mai mulți traderi introduc comenzi la același preț ofertat sau cerut, atunci comenzile sunt executate în funcție de ora de sosire.

  • istoricul comezilor unde sunt vizibile toate tranzacțiile ce au avut loc în trecut;

 A două componentă principală a unui order book este motorul de potrivire. Acesta utilizează order book-ul pentru a executa tranzacții pentru participanții la piață, iar rolul lui este de a potrivi ordinele primite de cumpărare cu cele de vânzare și invers. Sistemul de potrivire a comenzilor este nucleul tuturor platformelor de tranzacționare electronice și determină eficiența și dinamismul acestora.

Vizualiazarea order book-ului este alt criteriu semnificativ, acesta asigurând o demonstrație vizuală a modului în care cumpărătorii și vânzătorii interacționează pe piață; vizualizarea este disponibilă în diferite forme, inclusiv diagrame sau histograme.

 

Cum funcționează?

Există mai multe tipuri de comenzi ce pot fi trimise către un order book, dar cele primare sunt numite “comenzi pasive” și “comenzi active”.

Ordinele pasive, cum ar fi limit orders sau stop orders, sunt ordine de vânzare sau cumpărare la un anumit preț. Aceste ordine pasive sunt introduse în order book și rămân acolo, fie până în momentul în care traderul le anulează, fie până în momentul în care ordinal este executat. Aceste ordine sunt considerate pasive deoarece ele nu modifică semnificativ prețul pieței.

Ordinele active sunt reprezentate de market orders și sunt cereri speciale trimise către platforma de tranzacționare. Aceste ordine se referă, în principal, la vânzarea sau cumpărarea la cel mai bun preț disponibil, iar în cadrul unei piețe cu lichiditate crescută, aceste ordine sunt executate aproape instant. În general, market orders nu apar în order book, ci apar în coloana istoricului tranzacțiilor, respectiv volum.

În momentul plasării unui ordin de tranzacționare, sunt specificați principalii parametri ai unei tranzacții: prețul la care un trader este de acord să cumpere sau să vândă o criptomonedă și cantitatea totală de criptomonede. După plasarea comenzii, platforma de tranzacționare începe să caute o contracomandă pentru a satisface cererea.

De exemplu, în momentul în care există un trader ce dorește să achiziționeze 1 BTC la prețul de $59.000, trader-ul așteaptă un market order de vânzare pentru 1 BTC la prețul de 59.000$ sau mai puțin. Dacă suma tuturor ordinelor depășește 1 BTC, comanda va fi executată în totalitate; în schimb, dacă nu există supply suficient, mai exact nu există destui vânzători pentru a oferi 1 BTC la prețul precizat, comanda va fi executată parțial. După executarea ordinului, prețul tranzacției este afișat pe grafic și înscris în istoricul comenzilor, și astfel, cu cât se fac mai multe tranzacții într-o singură direcție, cu atât prețul activului se va modifica mai mult.

În esență, ordinele pasive, cum ar fi ordinele limită (limit orders), sunt market makers, deoarece sunt furnizori de lichiditate. Pentru ca o tranzacție să aibă loc, un market taker (cel care preia din lichiditate) trebuie să depășească spread-ul pieței și să plătească prețul cerut dacă cumpără,  sau prețul ofertat dacă acesta vinde. Mai exact, ordinele limită sunt eliminate din order book în funcție de preț/timp, de către participanții nerăbdători care solicită ca ordinele lor să fie executate imediat (market orders). 

 

Forme de manipulare ale unui order book

 

Spoofing

În acest scenariu, un trader introduce o singură comandă vizibilă sau o serie de ordine vizibile, care fie creează o nouă ofertă, fie adaugă semnificaiv la lichiditatea afișată la cea mai bună ofertă sau oferta existentă. Pe durata existenței primei comenzi sau în scurt timp după anulare, același trader execută o tranzacție pe partea opusă pieței. Modelul este unul manipulativ deoarece execuția are loc la un preț mai bun decât era probabil să obțină trader-ul în absența primului ordin.

 

 Fig. 1 Manipularea order book-ului prin metoda spoofing

 

 

Layering

Acest tip de manipulare este cel mai des întânit și se realizează prin introducerea de mai multe ordine vizibile de cumpărare sau vânzare cu intenția de a înșela alți participanți la piață cu privire la cantitatea reală de ofertă sau cerere. Această schemă se bazează pe principiul microeconomic de bază conform căruia, atunci când apar mai mulți cumpărători, prețul va crește, iar când apar mai mulți vânzători, prețul va scădea.

Traderii ce vor să manipuleze piața folosesc acest principiu pentru a controla prețul în propriul lor avantaj, făcând să apară în order book mai mulți cumpărători fictivi (prin introducerea de oferte de cumpărare) atunci când doresc să crească prețurile. La capătul opus, prin dispunerea unui număr mai mare de vânzători fictivi, traderii vor fi influențati pentru a ajuta la scăderea prețului.

 

Manipularea order book-ului prin metodă layering

Fig. 2 Manipularea order book-ului prin metoda layering

 

Order book-ul este util pentru trader deoarece ajută la măsurarea interesului cumpărătorilor și a vânzătorilor la niveluri specifice de preț. Informațiile din cadrul unui order book pot oferi indicii valoroase despre potențialele niveluri de suport și rezistență. Un dezechilibru al ordinelor de cumpărare sau de vânzare din cadrul order book-ului poate indica o potențială direcție a pieței. De exemplu, un număr mare de comenzi de cumpărare în jurul unei anumite valori ar putea indica un nivel de suport. În același timp, un număr mare de ordine de vânzare ar putea indica o zonă de rezistență.

Pentru a putea fi vizualizate mai bine aceste ordine de vânzare sau cumpărare, se poate folosi funcția de Depth Chart. Depth Chart este o reprezentare vizuală a ordinelor de cumpărare și vânzare pentru un anumit activ la prețuri variate. Acest tip de grafic ilustrează ambele părți ale cererii și ofertei pentru a arăta exact cât de mult dintr-un activ poți vinde sau cumpără la un anumit preț.

 

Componentele unui Depth Chart

  • Bid line — descrie valoarea cumulată a ofertelor sau a ordinelor de cumpărare la un anumit preț. Aceasta este reprezentată de o linie verde înclinată negativ de la stânga la dreapta, iar ordinele de cumpărare sunt plasate în dolari sau altă monedă fiat;
  • Ask line — reprezintă valoarea cumulată a cererilor sau a ordinelor de cumpărare la un anumit preț. Este indicat de o linie roșie înclinată negativ de la stânga la dreapta, iar comenzile de vânzare sunt plasate în criptomoneda pe care o analizăm (de ex. Bitcoin);
  • Axa orizontală — arată prețul la care sunt plasate comenzile de vânzare și cumpărare;
  • Axa verticală — din dreapta, arată valoarea totală în dolari a tuturor comenzilor de vânzare plasate, iar axa verticală din stânga arată valoarea totală în dolari a tuturor comezilor de cumpărare plasate.

 

 Depth Chart pe perechea BTC/USDT

Fig. 3 Depth Chart pe perechea BTC/USDT

 

În acest tip de grafic, valoarea totală a ordinelor de vânzare este extinsă pentru a corespunde cu valorile sumelor în dolari care, de obicei, se găsesc pe axa din stânga. Diferența dintre valorile de pe axele verticale oferă investitorilor o perspectivă asupra lichidității și volatilității activului. Dacă activul are lichiditate crescută și dacă numărul investitorilor care vor să vândă este mai mare decât numărul celor ce vor să cumpere, volumul va fi înclinat spre dreapta și se va crea un zid mare de vânzare. Dacă, în schimb, există mai mulți traderi ce vor să cumpere decât cei care vor să vândă, graficul va fi înclinat spre stânga, creând un zid de cumpărare.

Un avantaj al analizei order book-ului este că poate fi folosit împreună cu analiza on-chain. De exemplu, analiștii pot corela valorile on-chain cu fondurile care ies și intră în cadrul unei platforme de tranzacționare. De obicei, un decalaj în spread-ul bid-ask ar crește invers proporțional cu lichiditatea unui exchange, iar această dinamică este foarte evidentă, mai ales pe piața criptomonedelor. Când fluxurile nete scad, ceea ce înseamnă că iese capital din exchange, spread-ul se lărgește, sugerând o scădere a lichidității. Un decalaj mai mare între spread și numărul de tokeni pe care exchange-ul îl deține poate fi adesea semn de risc, iar unele platforme au fost acuzate de wash trading și de faptul că raportează valori umflate ale volumui pentru a ascunde acest decalaj. O modalitate de a verifica dacă volumul declarat de exchange este real este compararea volumului din exchange cu volumul oferit de datele analizei on-chain.

 

 Analiză on-chain ce arată cantitatea totală de Bitcoin ce a intrat și a ieșit din cele mai populare platforme de tranzacționare

Fig. 4 Analiză on-chain ce arată cantitatea totală de Bitcoin ce a intrat și a ieșit din cele mai populare platforme de tranzacționare

 

Deși investitorii cu capital uriaș pot folosi diferite metode de a manipula order book-ul, atunci când datele oferite de acesta sunt folosite împreună cu analiza tehnică sau analiza on-chain, putem avea o imagine completă a pieței unui anumit activ.

Articole similare

On-chain volume vs. Trading volume
Educație

On-chain volume vs. Trading volume

Analiza tehnică și analiza fundamentală ne oferă o perspectivă asupra volumului de tranzacționare și a tendințelor diferitelor criptomonede, facilitând o luare mai bună a deciziilor. Unde intrăm și unde ieșim din trade?

Modelele armonice de pe piețele valutare
Educație

Modelele armonice de pe piețele valutare

Spre deosebire de alte metode de tranzacționare mai comune, tranzacționarea armonică încearcă să prezică viitorul pieței. În acest articol vă prezentă, modele (tipare) de preț armonice și cum se tranzacționează ele.

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede
Educație

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede

În realizarea unei analize tehnice, pe lângă acțiunea prețului este esențială îndreptarea atenției și asupra volumului. Prețul și volumul sunt singurii indicatori de care avem nevoie pentru o tranzactionare cu succes.

Ce este indicatorul Cumulative Delta?
Educație

Ce este indicatorul Cumulative Delta?

Indicatorul Cumulative Delta (CVD) rezumă activitatea de cumpărare versus vânzare și poate ajuta traderii să determine direcția pieței, puterea tendințelor, zonele de suport și rezistență și multe altele.

Simplu explicat: Ce este un Bear Market?
Educație

Simplu explicat: Ce este un Bear Market?

Ce este un Bear Market? Fazele şi caracteristicile unui astfel de ciclu. Modalități de gestionare a perioadei de Bear Market. Diferențele dintre un Bull Market și un Bear Market.

Simplu explicat: Ce sunt punctele de pivot?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt punctele de pivot?

Punctul de pivot - unul din cei mai preciși indicatori pe care îi putem utiliza în tradingul cu criptomonede. Include zonele de flip suport rezistență, minimele și maximele în tradingul intraday.