Criptopedia

Corecțiile de piață în tradingul cu criptomonede

De catre Criptopedia - 04 oct 2022

I. CE ESTE O CORECȚIE DE PIAȚĂ ÎN CRIPTO?

O corecție de piață reprezinta o scădere bruscă de scurtă durată a prețului, ca răspuns la o piață supracumpărată sau supraevaluată. Altfel spus, o „retragere” de la maximele recente permite pieței să absoarbă câștigurile și să se reseteze pentru o etapă ascendentă ulterioară.

În general, atunci când piața scade cu 10% sau mai mult după ce a venit de la un maxim recent, este considerată o corecție de piață. Cu toate acestea, cifra de 10% nu este o regulă strictă. Unele corecții reprezintă o scădere de 3%; altele pot scădea cu până la 20%. Corecțiile de piață de 5% până la 10% sunt mai frecvente în cazul criptomonedelor.

Corecțiile apar aproape întotdeauna atunci când economia este în expansiune, deoarece investitorii devin prea încrezători și împing prețurile activelor prea sus, ceea ce pregătește scena pentru o „revenire la medie”, pe măsură ce corecțiile readuc prețurile la niveluri

II. CÂT DE DES AU LOC CORECȚIILE DE PIAȚĂ?
Corecțiile pieței bursiere au loc de obicei la fiecare doi ani, dar deoarece piața criptomonedelor este mai volatilă, corecțiile de preț tind să apară mai frecvent.
Nu există un calendar definit pentru corecțiile pieței criptomonedelor. Ca atare, corecțiile de preț pot avea loc în zile, săptămâni sau luni. Ocazional, corecțiile pieței criptomonede pot avea loc în câteva ore.
Prețurile criptomonedelor sunt determinate de mai mulți factori, toți contribuind la volatilitatea globală a pieței. Prin urmare, poate fi dificil să se precizeze intervalul de timp exact al unei corecții de piață.

III. CE CAUZEAZĂ CORECȚIILE PIEȚEI ÎN CRIPTOMONEDE?
Mai multe motive pot declanșa o corecție a pieței criptomonedelor, cum ar fi investitorii prea entuziasmați, incertitudinea de reglementare sau vânzările masive.
Unele dintre cele mai frecvente motive includ:
● Speculații excesive și exuberanța investitorilor: Atunci când investitorii devin prea entuziasmați de un anumit activ, au tendința de a împinge prețurile prea sus, prea repede, ceea ce poate crea o bulă nesustenabilă care în cele din urmă să apară, ducând la o corecție a pieței.
● FOMO (fear of missing out): Când investitorii văd că prețurile cresc rapid, aceștia pot sări pe piață fără o cercetare adecvată, creând astfel o profeție auto-împlinită în care prețurile continuă să crească pur și simplu pentru că mai mulți oameni cumpără.
● Burse atacate de hackeri: Dacă o bursă majoră este atacată și pierde o sumă semnificativă de bani, poate declanșa o vânzare și o corecție la nivel de piață.
● Incertitudine privind reglementările: De fiecare dată când există o incertitudine de reglementare în jurul criptomonedelor, aceasta poate duce la vânzări și corecții. De exemplu, prețurile au scăzut drastic atunci când China a anunțat că va lua măsuri represive împotriva criptomonedelor în 2017.

IV. CE ESTE UN PULLBACK ÎN CRIPTO?
Puțin diferit de corecții, pullback-urile sunt pauze temporare sau inversări ale tendinței globale a valorii unui activ.
În sfera cripto, pullback-urile sunt relativ frecvente și pot avea loc de mai multe ori în timpul unui trend ascendent sau descendent. Pullback-urile sunt, în general, considerate o parte sănătoasă a ciclului pieței, deoarece permit pieței să digere câștigurile (sau pierderile) și să se reseteze înainte de a trece mai sus (sau mai jos).
Pullback-urile criptomonedelor înseamnă că inversarea temporară se va opri, crește sau scade valoarea doar pentru o perioadă scurtă, după care valoarea activului va reveni la comportamentul inițial.

Articole similare

Simplu explicat: Ce sunt punctele de pivot?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt punctele de pivot?

Punctul de pivot - unul din cei mai preciși indicatori pe care îi putem utiliza în tradingul cu criptomonede. Include zonele de flip suport rezistență, minimele și maximele în tradingul intraday.

Ce este analiza on-chain? + Exemple
Educație

Ce este analiza on-chain? + Exemple

Ce este analiza on-chain? Cum aplicăm analiza on-chain pe Bitcoin? Despre Stock to Flow, Puell Multiple și alți indicatori. Furnizori populari de date on-chain și limitările acestui tip de analiză.

Învață să tranzacționezi criptomonede
Educație

Învață să tranzacționezi criptomonede

Sursa ta nr. 1 în lumea crypto! Un wiki-crypto în care vei găsi tot ce ai nevoie pentru a face bani: ghid educativ, tutoriale, analize tehnice, ponturi valoroase și știri la zi. Vrei să fii crypto expert? Bine ai venit!

Managementul riscului și al capitalului in tranzactionarea cu criptomonede
Premium
Educație

Managementul riscului și al capitalului in tranzactionarea cu criptomonede

Unul dintre principalele aspecte în tranzacționarea cu criptomonede, dar și cel mai des ignorat de către traderii începători este managementul riscului și al capitalului (money & risks management).

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?
Educație

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?

Bollinger Bands - un instrument de analiza tehnica ce masoara volatilitatea pietei. Ele ofera informatii despre continuarea sau inversarea tendintei, posibilele [ ... ]

Ce este rata de finanțare și ce importanță are?
Educație

Ce este rata de finanțare și ce importanță are?

Rata de finanțare este o plată periodică sau o taxă, efectuată către traderii Long sau Short, calculată pe baza diferenței dintre prețurile contractelor perpetuu și cele Spot. Află mai multe detalii despre Funding rate.