Criptopedia

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI

De catre Criptopedia - 15 nov 2020

 Analiza tehnică (TA) este, în esență, practica examinării evenimentelor anterioare de pe piață ca o modalitate de a prezice tendințele viitoare și schimbările de preț. De la piețele tradiționale până la piețele de criptomonede, majoritatea traderilor se bazează pe instrumente specializate pentru a efectua aceste analize, iar RSI este unul dintre ele.

Indicele de forță relativă (RSI – Relative Strenght Index) este un indicator de analiza tehnica, dezvoltat la sfârșitul anilor 1970 ca un instrument pe care trade-rii l-ar putea folosi pentru a examina performanțele unei acțiuni pe o anumită perioadă. Este, practic, un oscilator de impuls care măsoară magnitudinea mișcărilor de preț, precum și viteza acestor mișcări. RSI poate fi un instrument foarte util în funcție de profilul comerciantului și de configurația lor de tranzacționare.

 Indicatorul indicelui de forță relativă a fost creat de J. Welles Wilder în 1978. A fost prezentat în cartea sa, ”New Concepts in Technical Trading Systems”, împreună cu alți indicatori TA, cum ar fi Parabolic SAR, intervalul mediu real sau average true range (ATR) și Indicele Direcțional Mediu (ADX).

Înainte de a deveni analist tehnic, Wilder a lucrat ca inginer mecanic și dezvoltator imobiliar. A început să tranzacționeze acțiuni în jurul anului 1972, dar nu a avut prea mult succes. Câțiva ani mai târziu, Wilder și-a compilat cercetările și experiența de tranzacționare în formule matematice și indicatori care au fost ulterior adoptați de mulți traderi din întreaga lume. Cartea a fost scrisă în doar șase luni și în ciuda faptului că datează din anii 1970, încă reprezintă o referință pentru mulți graficieni și traderi de astăzi.

Cum funcționează RSI? 

În mod implicit, RSI măsoară modificările prețului unui activ pe 14 perioade (14 zile pe graficele zilnice, 14 ore pe graficele orare și așa mai departe). Formula împarte creșterea medie a prețului în acel timp la scăderea medie pe care a suferit-o și apoi reprezintă datele pe o scară de la 0 la 100.

După cum s-a menționat, RSI este un indicator de impuls, care este un tip de instrument tehnic de tranzacționare care măsoară rata la care prețul (sau datele) se schimbă. Când impulsul crește și prețul crește, indică faptul că acțiunile sunt cumpărate activ pe piață. Dacă impulsul crește în detrimentul prețului, este un semn că presiunea de vânzare crește.

RSI este, de asemenea, un indicator oscilant care face mai ușor pentru traderi să identifice condițiile de piață supra-cumpărate sau supra-vândute. Evaluează prețul activelor pe o scară de la 0 la 100, luând în considerare cele 14 perioade. În timp ce un scor RSI de 30 sau mai puțin sugerează că activul este probabil aproape de partea de jos (supravândut), o măsurare peste 70 indică faptul că prețul activului este probabil aproape de cel mai mare (supra-cumpărat) pentru perioada respectivă.

Deși setările implicite pentru RSI sunt de 14 perioade, traderii pot alege să o modifice pentru a crește sensibilitatea (mai puține perioade) sau pentru a reduce sensibilitatea (mai multe perioade). Prin urmare, un RSI de 7 zile este mai sensibil la mișcările de preț decât unul care are în vedere 21 de zile. Mai mult, setările de tranzacționare pe termen scurt pot ajusta indicatorul RSI pentru a considera 20 și 80 ca niveluri de supra-vânzare și supra-cumpărare (în loc de 30 și 70), astfel fiind mai puțin probabil să furnizeze semnale false.

Cum folosim RSI bazându-ne pe divergențe

Pe lângă scorurile RSI de 30 și 70 - care pot sugera condiții de piață potențial supra-vândute și supra-cumpărate - traderii folosesc RSI și pentru a încerca să prezică inversarea tendințelor sau pentru a observa nivelurile de suport și rezistență. O astfel de abordare se bazează pe așa-numitele divergențe “bullish” și “bearish”.

O divergență “bullish” este o condiție în care prețul și scorurile RSI se deplasează în direcții opuse. Așadar, scorul RSI crește și creează minime mai mari în timp ce prețul scade, creând minime mai mici. Aceasta se numește o divergență „bullish” și indică faptul că forța de cumpărare devine din ce în ce mai puternică în ciuda tendinței de scădere a prețurilor.

În schimb, divergențele “bearish” pot indica faptul că, în ciuda creșterii prețului, piața își pierde impulsul. Prin urmare, scorul RSI scade și creează maxime mai mici, în timp ce prețul activelor crește și creează maxime mai mari.

Rețineți, totuși, că divergențele RSI nu sunt atât de fiabile în timpul tendințelor puternice ale pieței. Acest lucru înseamnă că o tendință puternic descendentă poate prezenta numeroase divergențe “bullish” înainte de a atinge minimul real. Din această cauză, divergențele RSI sunt mai potrivite pentru piețe mai puțin volatile (cu mișcări laterale sau tendințe subtile).

Sfatul de luat acasă

Există mai mulți factori importanți care trebuie luați în considerare atunci când se utilizează indicatorul indicatorului de rezistență relativă, cum ar fi setările, scorul (30 și 70) și divergențele bullish / bearish. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont întotdeauna că niciun indicator tehnic nu este 100% eficient - mai ales dacă este utilizat singur. Prin urmare, traderii ar trebui să ia în considerare utilizarea indicatorului RSI împreună cu alți indicatori pentru a evita semnale false.

Articole similare

Ce este volatilitatea unui activ digital?
Educație

Ce este volatilitatea unui activ digital?

Ce este volatilitatea? Tipuri de volatilitate. Volatilitatea și riscul. De ce este Bitcoin atât de volatil? Instrumente folosite pentru măsurarea volatilității Bitcoin-ului și strategii de tranzacționare.

Ce este tiparul de preț Head & Shoulders?
Educație

Ce este tiparul de preț Head & Shoulders?

Ce este tiparul de preț Head & Shoulders în graficele cu monede virtuale? Definiție, psihologie, identificare și modalități eficiente de tranzacționare.

Simplu explicat: Ce este un Bear Market?
Educație

Simplu explicat: Ce este un Bear Market?

Ce este un Bear Market? Fazele şi caracteristicile unui astfel de ciclu. Modalități de gestionare a perioadei de Bear Market. Diferențele dintre un Bull Market și un Bear Market.

Ce este rata de finanțare și ce importanță are?
Educație

Ce este rata de finanțare și ce importanță are?

Rata de finanțare este o plată periodică sau o taxă, efectuată către traderii Long sau Short, calculată pe baza diferenței dintre prețurile contractelor perpetuu și cele Spot. Află mai multe detalii despre Funding rate.

Modelele armonice de pe piețele valutare
Educație

Modelele armonice de pe piețele valutare

Spre deosebire de alte metode de tranzacționare mai comune, tranzacționarea armonică încearcă să prezică viitorul pieței. În acest articol vă prezentă, modele (tipare) de preț armonice și cum se tranzacționează ele.

Liniile de trend în tranzacționarea cu monede virtuale
Educație

MUST READ
Liniile de trend în tranzacționarea cu monede virtuale

Prezentare succintă a liniilor de trend, element de bază în analiza tehnică cu monede virtuale. Identificare a direcției trend-ului prin utilizarea, pe grafic, a acestor linii.