Criptopedia

Analiză: Bitcoin vs Ripple

De catre Criptopedia - 29 oct 2022

INTRODUCERE
Pentru cei nefamiliarizați cu universul investițiilor în criptomonede ar putea părea că toată această lume este limitată la Bitcoin, liderul capitalizării de piață și prima monedă bazată pe sistemul blockchain creată vreodată.
 
Cu toate acestea, există și posibilități suplimentare pentru persoanele care doresc să își diversifice portofoliul și să experimenteze investiția în diferite criptomonede. Una dintre aceste posibilități este criptomoneda XRP creată de compania Ripple. Criptomoneda s-a clasat pe locul șase în ceea ce privește capitalizarea totală a pieței în mai 2022.
XRP este o criptomonedă cel mai bine recunoscută pentru rețeaua și protocolul de plată digitală, mecanismul de plată XRP fiind utilizat de mai multe instituții bancare importante.

Confirmările tranzacțiilor Bitcoin pot dura multe minute și pot avea taxe mari de tranzacție, în timp ce tranzacțiile XRP sunt validate în câteva secunde și au costuri de tranzacție scăzute.

BITCOIN
Bitcoin rulează pe o înregistrare publică blockchain și acceptă o monedă digitală care poate fi folosită pentru a efectua plăți pentru bunuri și servicii. Conceptul blockchain stă la baza rețelei Bitcoin, care este o bază de date publică de tranzacții verificabile și de păstrare a înregistrărilor.
 Minerii verifică în mod continuu tranzacțiile și le adaugă la blockchain-ul Bitcoin. Minerii sunt recompensați cu BTC pentru validarea cu succes a tranzacțiilor în schimbul timpului lor și a puterii de calcul necesare pentru a valida registrul în acest mod.
 
RIPPLE
XRP este criptomoneda nativă pentru produsele RippleLabs. Produsele sale sunt utilizate în sistemele de decontare a plăților, schimb de active și remitențe care funcționează în mod similar cu SWIFT, un serviciu pentru transferuri internaționale de bani și securitate utilizat de către o rețea de bănci și intermediari financiari. XRP este pre-minat și folosește un mecanism de minerit mai puțin sofisticat decât Bitcoin.
 Compania a început ca o rețea de încredere peer-to-peer care folosea rețelele sociale. Utilizatorii din cadrul unei rețele ar putea evita băncile făcând împrumuturi și deschizând linii de credit între ei. Cu toate acestea, rețeaua nu s-a lansat.
 La trei ani după ce Bitcoin a lansat era criptomonedelor, Ripple a devenit OpenCoin, o rețea pentru transferuri de bani în care corporații uriașe și firme de servicii financiare funcționau ca și contrapartide la tranzacții.
 XRP, criptomoneda sa, a fost creată în același an, firma primind 80 de miliarde de tokeni, iar co-fondatorii primind 20 de miliarde. Scopul XRP a fost să acționeze ca intermediar în schimbul a două valute sau rețele. În septembrie 2013, OpenCoin a fost redenumit RippleLabs.
 Ripple se descrie ca o rețea de plăți la nivel mondial, iar clienții săi includ bănci mari și instituții financiare importante. XRP este folosit în produsele sale pentru a permite conversia rapidă a diferitelor valute.
 
DISTINCȚII IMPORTANTE
1.      Ambele blockchain-uri folosesc metode distincte pentru validarea tranzacțiilor
În loc să folosească conceptul de minerit blockchain, rețeaua Ripple validează tranzacțiile folosind o tehnică unică de consens distribuit, în care nodurile participante efectuează un sondaj pentru a verifica legitimitatea unei tranzacții. Acest lucru permite confirmări aproape instantanee fără a fi nevoie de o autoritate centrală.
 
Ca rezultat, XRP rămâne descentralizat, fiind totodată mai rapid și mai de încredere decât mulți dintre concurenții săi. De asemenea, înseamnă că sistemul de consens XRP utilizează foarte puțină energie în comparație cu Bitcoin.
 
2.      XRP este mai ieftin și mai rapid decât Bitcoin
Confirmările tranzacțiilor Bitcoin pot dura multe minute și sunt asociate cu taxe semnificative de tranzacție din cauza naturii complicate și costisitoare a mineritului utilizat de criptomonedă. Tranzacțiile XRP sunt de obicei confirmate în câteva secunde și la prețuri foarte mici.
 
Tranzacțiile XRP sunt taxate în același mod ca și tranzacțiile cu Bitcoin. O sumă mică de XRP este taxată utilizatorului de fiecare dată când o tranzacție este finalizată în rețeaua Ripple (individ sau organizație).
 
3.      Există mai multe monede XRP pe piață
La debut, un miliard de XRP a fost pre-minat și eliberat progresiv pe piață de către investitorii săi primari. În schimb, oferta de Bitcoin este limitată la 21 de milioane, ceea ce înseamnă că vor exista doar 21 de milioane de Bitcoin. Lipsa artificială a BTC a contribuit la interesul investitorilor față de potențialul său ca depozit de valoare.
 
4.      Mecanismele de circulație ale XRP și Bitcoin sunt distincte
Bitcoin este emis și adăugat în rețea pe măsură ce minerii îl descoperă. Monedele nu respectă un orar de lansare, iar furnizarea lor este determinată în primul rând de vitezele rețelei și de dificultatea algoritmului utilizat pentru extragerea monedelor.
 
Lansarea XRP este controlată de un contract inteligent. Ripple a planificat să lanseze până la 1 miliard de tokeni XRP pe lună, gestionate printr-un contract inteligent încorporat; circulația actuală este de 55 miliarde.
 
Orice XRP neutilizat într-o anumită lună va fi trimis înapoi într-un cont escrow. Acest proces asigură faptul că nu va exista nicio utilizare greșită din cauza stocului excesiv de criptomonede XRP, deoarece va dura câțiva ani pentru ca toate criptomonedele să fie disponibile.
 
CONCLUZIE
Datorită vitezei de procesare mai rapide și a taxelor de tranzacție reduse, sistemul Ripple depășește rețeaua Bitcoin. BTC, pe de altă parte, este mai utilizat și mai recunoscut decât XRP, oferindu-i un avantaj în alte privințe.
 
Bitcoin este încă un sistem complet public care nu este deținut de nicio persoană, organizație sau guvern. Deși este descentralizată, rețeaua Ripple este deținută și întreținută de o firmă privată cu același nume. În ciuda faptului că ambele au proprii tokeni criptomonede, cele două platforme virtuale proeminente servesc unor scopuri diferite.
 

escrow= concept juridic care descrie un acord financiar prin care un activ sau bani sunt deținuti de un terț în numele altor două părți care sunt în proces de finalizare a unei tranzacții

 

Articole similare

Terra Classic USD s-a apreciat cu 1000% în ultima săptămână
Știri

Terra Classic USD s-a apreciat cu 1000% în ultima săptămână

TerraClassicUSD (USTC) și Terra Classic (LUNAC) dau semne de revenire după colapsul ce a dus la prăbușirea întregii piețe crypto, înregistrând creșteri masive în ultimele zile. Care sunt motivele creșterii?

MultiversX: Moneda digitală puternic poziționată pentru adoptarea globală
Proiecte crypto

MultiversX: Moneda digitală puternic poziționată pentru adoptarea globală

Elrond Network a făcut tranziția la MultiversX. Viziunea de a crea o nouă economie a internetului, departe de frontierele spațiului fizic, a evidențiat apariția a 3 produse noi: xPortal, xFabric, xWorlds.

Interesul instituţional propulsează ETH spre recorduri noi
Știri

Interesul instituţional propulsează ETH spre recorduri noi

Ethereum a înregistrat o valoare record joi, fapt ce s-a produs prin prisma captării interesului instituţional în întreg spaţiul crypto. Trebuie menţionat şi faptul că au fost lansate contractele futures pe Ether pe CME.

Ce este MiCA și ce impact va avea pentru piata crypto?
Educație

Ce este MiCA și ce impact va avea pentru piata crypto?

MICA -abrevierea Markets In Crypto Assets- va veni cu un set de reguli care vor viza transparența, divulgarea, autorizarea și monitorizarea tranzacțiilor de către furnizorii de servicii crypto.