Criptopedia

Ce este Polygon (Matic) și cum funcționează?

De catre Criptopedia - 09 dec 2022

Polygon este un proiect de blockchain care se concentrează pe scalabilitate și eficiență. Este construit pe protocolul Ethereum, dar aduce  îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește viteza și costurile tranzacțiilor.

Unul dintre principalele avantaje ale Matic-Polygon este faptul că utilizatorii pot efectua tranzacții mult mai rapid decât în cadrul rețelei Ethereum. Acest lucru se datorează faptului că Polygon folosește o arhitectură de sidechain, care permite tranzacțiilor să se desfășoare în paralel, fără a fi nevoie să aștepte confirmările de pe blockchain-ul principal.

De asemenea, Polygon oferă costuri mult mai reduse pentru tranzacții, ceea ce îl face atractiv pentru dezvoltatorii dornici să construiască aplicații pe platformă. Deși Ethereum a înregistrat o creștere a costurilor tranzacțiilor în ultimii ani, Polygon a reușit să mențină costurile la un nivel scăzut, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru aplicațiile care au nevoie de tranzacții rapide și ieftine.
Polygon este, de asemenea, un lider în ceea ce privește tehnologia de staking. Cu un mecanism de staking bine implementat, utilizatorii pot încasa recompense pentru a susține rețeaua prin staking. Acest lucru ajută la menținerea rețelei și la creșterea valorii criptomonedei.
În ceea ce privește utilizarea, Polygon este un proiect versatil, care poate fi folosit pentru a construi aplicații dintr-o varietate de domenii, cum ar fi jocurile, plățile, identitatea digitală și multe altele. Deja, există o serie de proiecte și aplicații construite pe platforma Matic-Polygon, inclusiv un joc NFT și una dintre cele mari platforme de tranzacționare de NFT-uri.

Fondatori și istoric

Polygon a fost co-fondat în 2017 de Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, Anurag Arjun și Mihailo Bjelic, toți dezvoltatori Ethereum cu experiență. Cunoscut inițial sub numele de rețeaua Matic, protocolul a strâns peste 5 milioane de dolari ETH în oferta sa de schimb inițială (IEO) din aprilie 2019 și a fost pus în funcțiune în iunie 2020. La acea vreme, protocolul a atras multă atenție din partea De Fi și a altor entuziaști crypto. În februarie 2021, rețeaua Matic a devenit Polygon.
În ciuda acestei redenumiri, Polygon și-a menținut criptomoneda nativă MATIC, care poate fi folosită pentru a plăti taxele de tranzacție pe Polygon, precum și în scopuri de decontare între aplicațiile de pe blockchain. Rețeaua Polygon are o aprovizionare maximă de 10 miliarde de jetoane MATIC.
Rețeaua Polygon este susținută de numeroase organizații cripto de renume. Mark Cuban a susținut Polygon, investind o sumă nedezvăluită în proiect sustinandu-l public.. Alte organizații care au susținut Polygon includ Binance, Coinbase și multe altele.

Cu ce se diferențiază Polygon?
Rețeaua Polygon acceptă două tipuri principale de rețele compatibile cu Ethereum; chain-uri securizate și chain-uri independente.
Chain-urile securizate se bazează pe securitatea blockchain Ethereum subiacent la care sunt conectate și, prin urmare, nu vor trebui să introducă propria securitate. În schimb, chain-urile independente trebuie să se bazeze pe propria arhitectură de securitate. Acest lucru înseamnă că chain-urile securizate sunt considerate a avea o securitate mai bună, deoarece Ethereum este considerat în mod obișnuit că are una dintre cele mai sigure blockchain-uri atunci când vine vorba de criptomonede pe baza de proof of stake. Pe de altă parte, chain-urile independente sunt mai adaptabile pentru cazurile de utilizare în afara capacităților Ethereum.
Acestea fiind spuse, Polygon oferă mai multe opțiuni de scalare pentru Ethereum. Scopul principal al Polygon este de a dezvolta multe opțiuni de scalare funcționale pentru a ajuta Ethereum să ajungă la adoptarea pe scară largă în viitorul apropiat.

Astfel de soluții includ:

  • Polygon Plasma - este o soluție de nivel 2 care oferă o infrastructură pentru construirea de aplicații descentralizate în afara lanțului, profitând astfel de securitate ridicată a Ethereum.
  • zk-Rollups - este o soluție de nivel 2 construită în jurul dovezilor de cunoștințe zero care implică executarea tranzacțiilor în afara lanțului și trimiterea dovezii de valabilitate la rețeaua principală Ethereum.
  • Optimistic Rollups - este o soluție de nivel 2 care se bazează pe dovezi de fraudă și implică tranzacții efectuate în afara lanțului. De asemenea, o dovadă de fraudă este transmisă main chain-ului numai atunci când este identificat un bloc invalid.
  • Chainul Validum - este o soluție de nivel 2 care este similară cu rollup-urile ZK, dar stochează datele în afara lanțului pentru a preveni furtul fondurilor utilizatorilor.
  • Chainuri autonome - chainuri laterale independente Ethereum care sunt securizate de validatorii lor și pot fi conectate la chainul principal prin punți.
  • Chainuri de securitate partajate - Blockchain-uri care sunt securizate de un grup comun de validatori Proof-of-stake, gestionate pe rețeaua principală Ethereum.

Până în prezent, Polygon PoS este cea mai populară soluție din tehnologia Polygon. Cu acest side chain, utilizatorii pot miza jetoane MATIC pentru a securiza rețeaua și a participa la guvernarea acesteia. Este construit ca o mașină virtuală Ethereum (EVM), motiv pentru care activele bazate Ethereum pot fi portate cu ușurință. Acest lucru oferă utilizatorilor Polygon o experiență comparabilă cu Ethereum, dar cu un randament mai mare și taxe mai mici. Alte soluții importante la care lucrează Polygon sunt Polygon zk-EVM, Polygon Hermez, Polygon Avail sau Polygon Nightfall. În plus, există și Polygon ID, un sistem de identitate nativ blockchain cu confidențialitate programabilă.
 
Concurență
Polygon are doi concurenți proeminenți: Polkadot și Cosmos. Echipa Polygon a încercat să depășească limitările concurenței prin introducerea compatibilității cu Ethereum Virtual Machine (EVM) – oferind o perspectivă foarte atractivă pentru dezvoltatorii care lucrează deja cu Solidity (limbajul de programare nativ Ethereum).
 
Critici populare
În ceea ce privește criticile, unii susțin că sidechain-ul Polygon este centralizat. La urma urmei, sidechain-ul Polygon PoS este securizat de o rețea de validatori și trebuie să trimită puncte de control la Ethereum la intervale regulate. Unii consideră că aceasta este o dovadă că Polygon PoS nu este o adevărată soluție de nivel 2, deoarece nu își împrumută pe deplin securitatea de la Ethereum. În plus, unii susțin că cheia de administrare a contractului inteligent Polygon este controlată de 5 din 8 contracte cu semnături multiple, ceea ce o face ca rețeaua să fie predispusă la atacuri.

Articole similare

Cotații de preț crypto pe Google Finance
Știri

Cotații de preț crypto pe Google Finance

Google Finance integrează o filă, specializată pe piața crypto, cu cotații de preț și alte statistici informative. Google Finance aparține gigantului tehnologic Google.

Bitcoin ajunge la $22000, însă analiștii avertizează că mișcarea ar putea fi un fakeout
Știri

Bitcoin ajunge la $22000, însă analiștii avertizează că mișcarea ar putea fi un fakeout

Traderii sunt entuziasmați după ce prețul Bitcoin a crescut aproximativ 12% în doar trei zile până la 22100$, însă trebuie luat în considerare contextul macroeconomic și să nu uităm că suntem încă în bearmarket

Ce este Litecoin și ce caracteristici are?
Proiecte crypto

Ce este Litecoin și ce caracteristici are?

Litecoin este supranumit "Bitcoin-ul tuturor altcoin-urilor", în principal pentru că are funcționalități similare cu cele ale Bitcoin și acționează ca un sistem Peer-To-Peer (P2P) focusat pe descentralizare și securitate

Care este corelarea dintre Bitcoin și indicele DXY?
Educație

Care este corelarea dintre Bitcoin și indicele DXY?

Evoluția economiei globale are un indicator macroeconomic major și anume puterea de creștere a dolarului. Dollar index (DXY) - instrument financiar care reflectă puterea dolarului american comparativ cu un grup de valute

Criptocronica  - Cele mai importante știri ale săptămânii 30
Știri

Criptocronica - Cele mai importante știri ale săptămânii 30

Shopify permite vânzarea de NFT-uri prin magazinele lor. ProFunds lansează primul fond mutual Bitcoin. O săptămână în care vedem cu ochiul liber adopţia criptomonedelor. Cele mai importante ştiri ale săptămânii.

DEFI INDEX - Analiză și Market Overview
Analize

hot
DEFI INDEX - Analiză și Market Overview

Scurtă introducere în sfera DeFi. Analiză tehnică a Index-ului care cuprinde top 25 DeFi Coins. Nivele orizontale de interes, support și rezistență. Explicații însoțite de potențiale target-uri.