Criptopedia

Ce este Tornado Cash si cum oferă confidențialitate?

De catre Criptopedia - 06 iul 2022

Tornado.Cash a câștigat popularitate datorită creșterii numărului de fonduri furate și este, deseori, locul în care hackerii își depozitează activele. Proiectul a cunoscut o creștere rapidă în ultimul an și a devenit unul din cele mai populare mixere de active digitale. Valoarea lunară de Ethereum trimis către Tornado.Cash a atins maximul în luna noiembrie 2021, pe măsură ce piața criptomonedelor a atins un nivel record de capitalizare.

Sumele totale trimise către Tornado.Cash au surclasat fondurile trimise către Wasabi, principalul competitor.

Site-ul oficial declară că utilizatorii au depozitat peste 3,2 milioane de ETH în cadrul ecosistemului din momentul lansării serviciilor în august 2019. Din această sumă, se presupune că mai bine de 1 milion de dolari au fost rulați pentru a fi spălați prin Tornado.Cash.
Cu toate acestea, fondatorul declară că scopul Tornado.Cash nu este să ajute hackerii să spele bani ci să ajute jurnaliști sau activiști pentru strângeri de fonduri sau donații destinate a fi utilizate în diverse proiecte caritabile. Totodată, dezvoltatorii nu au niciun control asupra rulării contractelor inteligente, deoarece aceștia au ars cheile criptografice ce le permiteau acestora să acceseze și să modifice contractul inteligent.

Acest lucru a făcut ca protocolul Tornado.Cash să fie acum un cod ce se autoexecută. Roman Semenov, co-fondatorul proiectului, a declarat că serviciul a fost conceput pentru a fi ”de neoprit”, echipa având foarte puțin control asupra utilizării acestuia. Acest lucru înseamnă că, odată ce softwar-ul ce nu mai poate fi actualizat, este implementat pe un blockchain imuabil ca Ethereum, acesta va funcționa atât timp cât timp va exista blockchain-ul Ethereum și, prin extensie, internetul.

Cum funcționează?
Principiul fundamental din spatele Tornado.Cash este faptul că confidențialitatea este un drept fundamental. Pentru a obține confidențialitatea, Tornado.Cash utilizează contracte inteligente ce acceptă ca tokenii să fie depozitați de pe o adresă și permite retragerea fondurilor pe altă adresă. Aceste contracte inteligente funcționează ca un pool ce mixează toate activele depozitate. După ce fondurile sunt retrase către o adresă complet nouă din pool, legătura on-chain dintre sursă și destinatar este complet ruptă. Prin acest mod de funcționare transferurile sunt complet anonime.

Utilizatorii pot accesa Tornado.Cash utilizând Ethereum Name Service, un sistem de denumire ce nu are nevoie de informații de conectare, despre care co-fondatorul declară că ajută la păstrarea confidențialității tranzacțiilor.
Minarea anonimă este alt beneficiu inovator adus de platforma Tornado.Cash. Astfel utilizatorii ce sprijină caracteristicile de confidențialitate ale proiectului oferind lichiditate sunt recompensați cu tokenul nativ al ecosistemului, TORN. Cu ajutorul acestui token comunitatea poate veni cu propuneri de îmbunătățire sau să voteze anumite schimbări.

Cu toate acestea confidențialitatea tranzacțiilor nu este asigurată 100%. Compania recomandă utilizatorilor să folosească un VPN, ștergerea datelor din browser/extensii și folosirea mai multor adrese pentru retrageri. Totodată, există firme specializate în oferirea serviciilor de siguranță sau audituri de securitate ce reușesc să urmărească tranzacțiile folosind metode ce cuprind evaluarea ”comportamentelor tranzacțiilor” plecând de la observarea tranzacțiilor pe platforma Etherscan. Unele tranzacții pot fi urmărite atunci când există depozite foarte mari, lichiditatea este scăzută sau fondurile sunt transferate într-un blockchain mai mic.

Existența și necesitatea platformei este destul de controversată. În timp ce în Statele Unite, Departamentul de Justiție l-au arestat pe Roman Sterlingov pentru deținerea și operarea unui crypto mixer- Bitcoin Fog, se pare că Tornado.Cash este momentan ferit de reglementări. Acest lucru este posibil din cauza faptului că diferența principală dintre Tornado.Cash și Bitcoin Fog este că ultimul era un serviciu de custodie, asta însemnând că deținea fondurile utilizatorilor, fiind astfel direct implicați în procesul de spălare a banilor, în timp ce Tornado.Cash nu face acest lucru.

Tornado.Cash a ajuns în atenția Departamenului de Justiție american după hack-ul în valoare de 600 de milioane de dolari, guvernul SUA adăugând adresa Ethereum a hackerilor pe lista de sancțiuni. În practică, asta înseamnă că oricine interacționează cu acea adresă se poate expune urmăririi și sancțiunilor guvernului SUA. Totuși, acest lucru nu înseamnă că hackerii nu poate folosi platforma Tornado.Cash. Aceștia pot folosi în continuare contractele inteligente ale platformei pentru a mixa și a spăla bani, datorită proprietăților necenzurabile și imuabile ale protocolului.

Cu toate că anumite tranzacții pot fi urmărite, Tornado.Cash este în continuare un pas cheie folosit în spălarea banilor utilizat atât de hackerii obișnuiți cât și de cei sofisticați. Diferența este faptul că hackerii obișnuiți cred că, folosindu-se doar de platforma Tornado, sunt imposibil de urmărit, ceea ce uneori nu este adevărat, în timp ce hackerii sofisticați folosesc Tornado ca parte a unui proces amplu și complicat.

Articole similare

Aevo: Evoluție și Inovație în Tranzacțiile Cripto cu Derivate
Proiecte crypto

Aevo: Evoluție și Inovație în Tranzacțiile Cripto cu Derivate

Aevo este o platforma concentrata pe tranzactionarea de optiuni si contracte perpetue ("perpetuals"), fiind facilitate printr-o plaja larga de caracteristici unice si experiente adaptate utilizatorului.

MultiversX: Moneda digitală puternic poziționată pentru adoptarea globală
Proiecte crypto

MultiversX: Moneda digitală puternic poziționată pentru adoptarea globală

Elrond Network a făcut tranziția la MultiversX. Viziunea de a crea o nouă economie a internetului, departe de frontierele spațiului fizic, a evidențiat apariția a 3 produse noi: xPortal, xFabric, xWorlds.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 16
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 16

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și moneda cu cea mai slabă performanță LINK. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Criptocronica - Retrospectiva celor mai importante știri crypto
Știri

Criptocronica - Retrospectiva celor mai importante știri crypto

Citeste ultimele stiri legate de crypto. Ftx exchange trimite Bitcoin la un minim istoric in 2022. Altcoinurile ating din nou prețul din 2019. Nike intră pe Metaverse. Marathon și FED cei mai mari deținători de bitcoin.

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 13
Analize

Raport Săptămânal: BTC, ETH, ALTS #No. 13

Analiză tehnică criptomonede - Raport săptămânal cu evoluția prețului pe Bitcoin, Ethereum și performerul săptămânii ADA. Tendințe săptămânale la monedele digitale de top din piaţă.

Linkuri de care vei avea nevoie în Crypto
Educație

util
Linkuri de care vei avea nevoie în Crypto

Venim în sprijinul vostru cu o colecție de linkuri utile de care vei avea nevoie la un moment dat în crypto. Baze de date criptomonede, bloguri și știri, platforme de NFT, wallet și ledger, launchpad-uri, tooluri și boți