Criptopedia

Simplu explicat: Ce sunt blockchain bridges?

De catre Criptopedia - 28 sep 2022

I. CE SUNT BLOCKCHAIN BRIDGES?

Podurile blockchain funcționează la fel ca podurile pe care le cunoaștem în lumea fizică. Așa cum o punte fizică conectează două locații fizice, o punte blockchain conectează două ecosisteme blockchain. Un bridge facilitează comunicarea între blockchain-uri prin transferul de informații și active.

Să luăm în considerare un exemplu:

Ești din SUA și plănuiești o călătorie în Europa. Aveți USD, dar aveți nevoie de EUR. Pentru a schimba USD cu EUR, puteți utiliza un schimb valutar pentru o mică taxă.

Dar, ce faci dacă vrei să faci un schimb similar pentru a folosi un blockchain diferit? Să presupunem că doriți să schimbați ETH pe Ethereum Mainnet cu ETH pe Arbitrum. La fel ca schimbul valutar pe care l-am făcut pentru EUR, avem nevoie de un mecanism pentru a muta ETH de la Ethereum la Arbitrum. Blockchain bridges fac posibilă o astfel de tranzacție. În acest caz, Arbitrum are o punte nativă care poate transfera ETH de la Mainnet pe Arbitrum.

II. DE CE AVEM NEVOIE DE BRIDGES?

Toate blockchain-urile au limitările lor. Pentru ca Ethereum să se extindă și să țină pasul cu cererea, a avut nevoie de îmbunătățiri. Alternativ, L1-urile precum Solana și Avalanche sunt proiectate diferit pentru a permite un randament mai mare, dar cu prețul descentralizării.

Cu toate acestea, toate blockchain-urile se dezvoltă în medii izolate și au reguli și mecanisme de consens diferite. Aceasta înseamnă că nu pot comunica în mod nativ, iar tokenii nu se pot mișca liber între blockchain-uri. Punțile există pentru a conecta blockchain-urile, permițând transferul de informații și tokeni între ele.

Podurile permit:

  • transferul încrucișat al activelor și informațiilor
  • dapps să acceseze punctele forte ale diferitelor blockchain-uri – sporindu-le astfel capacitățile (deoarece protocoalele au acum mai mult spațiu de proiectare pentru inovare)
  • utilizatorilor să acceseze noi platforme și să profite de beneficiile diferitelor lanțuri
  • dezvoltatorilor din diferite ecosisteme blockchain pentru a colabora și a construi noi platforme pentru utilizatori

 

 III. CAZURI DE UTILIZARE A BLOCKCHAIN BRIDGES

Următoarele sunt câteva scenarii în care puteți utiliza o punte:

  1.     Pentru a obține taxe de tranzacție mai mici

Să presupunem că aveți ETH pe Ethereum Mainnet, dar doriți taxe de tranzacție mai ieftine pentru a explora diferite aplicații. Prin conectarea ETH de la Mainnet la un pachet Ethereum L2, vă puteți bucura de comisioane de tranzacție mai mici.

 

  1.     Explorați ecosistemele blockchain

Dacă aveți ETH pe Ethereum Mainnet și doriți să explorați un alt L1 pentru a încerca aplicațiile lor native puteți folosi o punte pentru a vă transfera ETH de la Ethereum Mainnet la alt L1.

 

  1.     Pentru a deține active cripto native

Să presupunem că doriți să dețineți Bitcoin nativ (BTC), dar aveți fonduri doar pe Ethereum Mainnet. Pentru a obține expunere la BTC pe Ethereum, puteți cumpăra Wrapped Bitcoin (WBTC). Cu toate acestea, WBTC este un token ERC-20 originar din rețeaua Ethereum, ceea ce înseamnă că este o versiune Ethereum a Bitcoin și nu activul original al blockchain-ului Bitcoin. Pentru a deține BTC nativ, ar trebui să vă conectați activele de la Ethereum la Bitcoin folosind o punte. Acest lucru vă va pune WBTC și îl va converti în BTC nativ. Alternativ, este posibil să dețineți BTC și să doriți să îl utilizați în protocoalele Ethereum DeFi. Acest lucru ar necesita o legătură inversă, de la BTC la WBTC, care poate fi apoi folosit ca activ pe Ethereum.

 IV. TIPURI DE BRIDGES

Blockchain bridges au multe tipuri de design și complexități. În general,acestea se împart în două categorii:

 

  1.     Trusted
  •   podurile de încredere depind de o entitate sau sistem central pentru operațiunile lor.
  •   ei au ipoteze de încredere în ceea ce privește custodia fondurilor și securitatea legăturii; utilizatorii se bazează în mare parte pe reputația operatorului.
  •   utilizatorii trebuie să renunțe la controlul asupra activelor lor cripto.

 

  1.     Trustless
  •   acestea funcționează folosind contracte și algoritmi inteligente.
  •   securitatea legăturii este aceeași cu cea a blockchain-ului subiacent.
  •   prin contractele inteligente, legăturile fără încredere le permit utilizatorilor să rămână în controlul fondurilor lor.

 

Pe scurt, putem spune că legăturile de încredere au ipoteze de încredere, în timp ce punțile fără încredere sunt minimizate din punct de vedere al încrederii și nu fac noi ipoteze de încredere în afara celor ale domeniilor subiacente. 

V. RISCURI IN FOLOSIREA BLOCKCHAIN BRIDGES

Acest tip de tehnologie se află în stadiile incipiente de dezvoltare. Este probabil ca proiectarea optimă a legăturii să nu fi fost încă descoperită. Interacțiunea cu orice tip de pod implică riscuri:

  Risc de contract inteligent: riscul unei erori în cod care poate duce la pierderea fondurilor utilizatorilor

  Risc tehnologic: eșecul software, codul cu erori, eroarea umană, spam-ul și atacurile rău intenționate pot perturba operațiunile utilizatorului

 În plus, deoarece punțile de încredere adaugă ipoteze de încredere, acestea implică riscuri suplimentare, cum ar fi:

  Risc de cenzură - operatorii de poduri pot, teoretic, să împiedice utilizatorii să își transfere activele folosind rețeaua lor.

  Risc de custodie - operatorii de poduri se pot înțelege pentru a fura fondurile utilizatorilor.

Fondurile utilizatorului sunt în pericol dacă:

  •   există o eroare în contractul inteligent
  •   utilizatorul face o eroare
  •   blockchain-ul de bază este piratat
  •   operatorii podului au intenții rău intenționate
  •   blockchain bridge este hackuit

 Un hack recent a fost în cadrul Solana’s Wormhole, unde 120k WETH (325 milioane USD) au fost furați.

Aceste tipuri de legături sunt esențiale pentru integrarea utilizatorilor pe Ethereum L2 și chiar și pentru utilizatorii care doresc să exploreze diferite ecosisteme. Cu toate acestea, având în vedere riscurile implicate în interacțiunea cu podurile, utilizatorii trebuie să înțeleagă compromisurile pe care le fac acestea.

Articole similare

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie
Educație

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie

Cum este posibil ca o stiinta ce exista de mii de ani sa revolutioneze lumea asa cum o stim? Afli cum criptografia a devenit fundamenul central al tehnologiei Blockchain, inventia revolutionara care a dat nastere Bitcoin

Ce este Layer 2 și de ce este important?
Educație

Ce este Layer 2 și de ce este important?

Layer 2 pe blockchain este un protocol secundar având scopul principal de a rezolva dificultăți legate de viteza tranzacțiilor și scalarea cu care se confruntă principalele rețele de criptomonede.

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?
Educație

Ce sunt aplicatiile descentralizate dApps?

dApps sunt aplicații sau programe digitale care există și rulează pe o rețea de computere blockchain sau peer-to-peer, concentrându-se pe construirea de servicii financiare folosind criptomonede, jocuri sau social media.

Ce este  Ethereum Name Service (ENS)?
Educație

Ce este Ethereum Name Service (ENS)?

ENS își propune să simplifice spațiul crypto și al finanțelor descentralizate, permițând unui utilizator să creeze un nickname universal pentru toate adresele sale publice și adrese de site-uri web descentralizate.

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain
Educație

Dificultăți întâmpinate de tehnologia blockchain

Dificultățile întâmpinate de tehnologia blockchain. Atacurile cibernetice, trilema blockchain, impactul asupra mediului si complexitatea tehnica sunt câteva dintre aceste dificultăți.

Tehnologia care va schimba lumea.  Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor
Premium
Educație

Tehnologia care va schimba lumea. Despre BLOCKCHAIN, pe înțelesul tuturor

Ce este, cum funcționează și cum ne va schimba viața această tehnologie care reduce la maximum riscul corupției, al fraudei și al manipulării. Blockchain înseamnă Bitcoin sau e mult mai mult de atât?