Criptopedia

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool

De catre Criptopedia - 08 oct 2022

I. CE ESTE STAKING-UL?

Staking-ul criptomonedelor poate fi privit ca un substituent pentru mining, dar care consumă mai puține resurse. Staking-ul implica deținerea banilor într-un portofel cu criptomonede cu scopul de a menține siguranța și funcționalitatea unei rețele blockchain. Altfel spus, staking-ul este procesul de securizare a unei criptomonede în schimbul unor beneficii. Staking operează în cadrul Proof of Stake, spre deosebire de Proof of Work, prin urmare unele tipuri de criptomonede nu au infrastructură digitală pentru a o susține.

Staking-ul a dat un impuls acelor monede care acceptă un mecanism PoS (Proof of Stake). De asemenea, a fost un factor semnificativ în scăderea popularității unor criptomonede, cum ar fi cele dependente de Proof of Work. Pe de altă parte, staking-ul are succes deoarece este un proces mult mai simplu și își recompensează utilizatorii.

Protocolul din cadrul blockchain-ului va atribui aleatoriu un utilizator pentru a valida alte noduri. Deși acest lucru este aleatoriu, depinde și de numărul de monede pe care le deține. Pe scurt, cu cât un utilizator are mai multe monede, cu atât sistemul va înclina mai mult spre a le alege pentru a valida alte blocuri.

 Staking-ul are avantajele sale față de mining. În primul rând, consumă mult mai puține resurse. De asemenea ajută la procesul de autentificare și consens blockchain.

Acest proces face ca întregul sistem PoS să fie scalabil și produce viteze mari de tranzacție. Acesta este unul dintre motivele pentru care Ethereum trece de la un sistem PoW la un PoS după actualizarea ETH 2.0.

 II. CUM SUNT RECOMPENSAȚI UTILIZATORII PRIN STAKING

Piața criptomonedelor este în creștere datorită acestui sistem inventiv. Apariția staking-ului le-a permis multora să facă o formă de venit pasiv destul de ușor iar în multe privințe, staking-ul,  este similar cu păstrarea acțiunilor și primirea de dividende.

Nodurile validatoare câștigă anumite recompense care pot depinde de modul în care funcționează un anumit blockchain. De exemplu, anumite sisteme recompensează utilizatorii cu moneda în care operează în principal, în timp ce altele pot avea un sistem cu 2 tokeni.

În mod similar, programele de staking pot varia. Anumite blockchain-uri recompensează periodic utilizatorii folosind un procent fix. Valorile de calcul pot varia, dar se bazează de obicei pe o combinație a acestor măsuri:

  • numărul de monede pe care validatorul le pune în stake;
  • perioada în care validatorul a mizat în mod activ
  • totalul de monede mizate în rețea
  • rata inflației

 

Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii (printre mulți) de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un blockchain pentru dvs.

 III.   STAKING POOLS

Un staking pool se formează atunci când un grup de deținători de monede își îmbină resursele fapt ce le poate permite să-și mărească șansele de a valida blocurile și de a primi recompense în schimb. În esență, aceștia își unesc sursele și împărtășesc recompensele.

Multe exchange-uri au înființat pool-uri în care există o taxă de intrare și de membru. De obicei, ei stabilesc un bilanț minim pe care utilizatorii trebuie să-l îndeplinească pentru a rămâne în pool, deoarece acest lucru previne eșecul.

În cazul criptomonedelor precum Cardano, staking pool-urile pot fi atât publice, cât și private. Pool-urile publice oferă recompense oricui, în timp ce pool-urile private oferă recompense numai proprietarilor pool-ului.

 Cu cât este mai mare miza care este delegată unui staking pool, cu atât este mai mare șansa de a fi selectat ca lider de slot. De fiecare dată când grupul este selectat și produce un bloc care este acceptat în blockchain, acesta primește recompense. Aceste recompense sunt apoi împărțite între operatorul de miză și delegatorii de miză.

 IV. BENEFICIILE STAKING-ULUI ÎN CRYPTO:

Iată care sunt beneficiile staking-ului criptomonedei:

  •  Este o modalitate ușoară de a câștiga dobândă pe deținerile dvs. de criptomonede.
  •  Nu aveți nevoie de niciun echipament pentru cripto staking, așa cum ați avea pentru crypto mining.
  •  Ajuți la menținerea securității și eficienței blockchain-ului.
  •  Este mai ecologic decât mineritul criptografic.

 Un beneficiu principal al staking-ului este că puteți câștiga tokeni, iar ratele dobânzilor pot fi foarte generoase. În unele cazuri, puteți câștiga mai mult de 10% sau 20% pe an.  

Staking-ul este, de asemenea, o modalitate de a susține blockchain-ul unei criptomonede în care ați investit. Aceste criptomonede se bazează pe staking-ul deținătorilor pentru a verifica tranzacțiile și pentru a menține totul să funcționeze fără probleme.

 V. RISCURILE STAKING-ULUI ÎN CRYPTO

  •  Prețurile criptomonedelor sunt volatile și pot scădea rapid. Dacă activele deținute suferă o scădere semnificativă a prețului, aceasta ar putea depăși orice dobândă pe care o câștigați pentru ele.
  •  Staking-ul poate necesita să vă blocați monedele pentru o perioadă de timp. În acea perioadă, nu poți tranzacționa cu activele din staking.
  • Când doriți să anulați criptografiile, poate exista o perioadă de anulare care durează șapte zile sau chiar mai mult.

 

Cel mai mare risc cu care vă confruntați atunci cand vine vorba de cripto staking este scaderea pretului. Țineți cont de acest lucru dacă găsiți criptomonede care oferă rate de recompensă extrem de ridicate.

Articole similare

Care este diferența între jetoane și monede în crypto?
Educație

Care este diferența între jetoane și monede în crypto?

În domeniul crypto, folosim adesea: monedă și jeton. Sau în engleză coin și token. Care este totuși diferența între ele? Monedele sunt native pe blockchain-ul lor în timp ce jetoanele iau naștere pe alte blockchain-uri.

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain
Educație

Ce este CeFI? Finanțare centralizată pe blockchain

CeFi sunt companii private care se ocupă în principal cu active blockchain, cum ar fi criptomonede sau NFT (jetoane non-fungibile). Nu există contracte inteligente cu sursă deschisă care să stea la baza operațiunii lor.

Ce sunt tokenii de confidențialitate?
Educație

Ce sunt tokenii de confidențialitate?

Există un anumit tip de tokeni care promovează confidențialitatea și anonimatul în tranzacțiile blockchain prin mascarea informațiilor legate de sursa și destinația tranzacției. Ce sunt și ce fac tokenii privați?

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite
Educație

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite

Analiza graficelor pe diferite intervale de timp reprezintă studiul graficului unei monede pe perioade diferite pentru a identifica multiple oportunități de trading. Cum identificăm o perioadă optimă de tranzacționare?

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare
Premium
Educație

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare

Protocolul Spartan stimulează formarea capitalului în bazine (pool) de lichiditati, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru generarea de jetoane sintetice, instrumente de creditare si derivate [ ... ]

Prezentare Metamask — software crypto wallet
Educație

Prezentare Metamask — software crypto wallet

Ce este Metamask și cum a apărut? Cât de sigur este Metamask? Ce îl face special pe piață? Puncte forte și puncte sensibile ale acestui portofel software de criptomonede.