Criptopedia

Simplu explicat: Ce sunt tokenii de securitate?

De catre Criptopedia - 20 sep 2022

I. CE SUNT TOKENII DE SECURITATE?

Ca activ de investiție, un token de securitate este un activ digital care reprezintă proprietatea sau alte drepturi și transferă valoarea de la un activ sau un pachet de active la un token. Mai simplu spus, tokenii de securitate sunt forma digitală a investițiilor tradiționale, cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau alte active securitizate.

De exemplu, o companie care dorește să strângă fonduri pentru un proiect de expansiune poate decide să emită proprietatea fracționată a companiei sale printr-un token digital în loc să emită acțiuni.

Ar putea apoi să ofere acest token investitorilor pe un schimb care permite tokeni de securitate digitală.

-      Tokenii de securitate sunt active digitale care reprezintă drepturi de proprietate transferate sau valoarea activelor către un token blockchain.

-      Un token de securitate este creat folosind tokenizarea, unde sunt selectate criteriile de investiție. Informațiile sunt introduse în blockchain, care apoi creează un token.

-      Tokenii de securitate nu sunt încă disponibile pentru investitorii de retail, dar multe instituții lucrează pentru a le dezvolta și oferi.

 II. TOKENIZAREA

Înțelegerea tokenizării este crucială pentru înțelegerea tokenurilor de securitate. Orice poate fi tokenizat: puteți crea un token care semnifică proprietatea și înmatricularea unei mașini. Numărul de identificare a vehiculului (VIN) al mașinii ar putea fi simbolizat împreună cu numele proprietarului, adresa și alte informații solicitate de un stat pentru a înmatricula un vehicul. Departamentul de autovehicule al statului ar folosi un program de interfață blockchain pentru a introduce informațiile în blockchain-ul lor, care ar genera un simbol de înregistrare și de proprietate a vehiculului.

Un token de securitate este creat în mod similar - o companie ar putea introduce ceea ce reprezintă tokenul, iar tokenul ar fi generat. Compania ar oferi apoi acest token pe un schimb sau altă platformă de investiții adecvată pentru investitori - proprietatea ar fi apoi înregistrată pe blockchain.

Ideea din spatele tokenizării dreptului de proprietate asupra unei companii sau a unui activ nu este neapărat nouă. De exemplu, companiile obișnuiau să ofere certificate de acțiuni pe hârtie investitorilor care cumpărau acțiuni. Certificatul de hârtie era un simbol care reprezenta dreptul de proprietate sau alte drepturi acordate investitorului. Un token de securitate digitală nu este diferit, cu excepția faptului că este digital și a trecut printr-un proces de tokenizare blockchain.

Un token de securitate poate lua una dintre câteva forme diferite pentru a fi identificat - ar putea avea o imagine atribuită care ar putea fi afișată într-un portofel digital împreună cu valoarea sa. Pe de altă parte, ar putea fi doar un număr pe care portofelul tău îl ține în evidența. Portofelul vă poate afișa deținerile, valoarea și orice distribuție de dividende. Portofelul dvs. poate oferi, de asemenea, acces rapid la un prospect sau rapoarte anuale.

 III.  CUM FUNCȚIONEAZĂ TOKENII DE SECURITATE?

La fel ca tokenii utilitari, majoritatea tokenilor de securitate rulează pe blockchain-ul Ethereum. Cu toate acestea, alte blockchain-uri activate de contracte inteligente le susțin și ele. Tokenii pot veni într-o varietate de forme, de la cote de proprietate într-o companie, o piesă de artă, proprietate intelectuală sau orice alt tip de activ.

Pentru a cumpăra sau a vinde tokeni de securitate, veți avea nevoie de aceleași lucruri pe care le faceți pentru a investi în criptomonede: un portofel digital și un cont la un schimb care conține tokeni de securitate.

 IV. TIPURI DE TOKENI DE SECURITATE

  1. Parole unice (OTP=one-time passwords)

O formă de simbol de securitate digitală, OTP-urile sunt valabile doar pentru o singură sesiune de conectare, ceea ce înseamnă că sunt folosite doar o dată. După utilizarea inițială, serverul de autentificare este notificat că OTP-ul nu trebuie reutilizat. De obicei, o cheie secretă partajată formată din două bucăți de date distincte și aleatorii este utilizată pentru a produce OTP-uri folosind o tehnică criptografică. O cheie secretă și o identificare aleatorie a sesiunii alcătuiesc cealaltă piesă. 

  1. Tokeni deconectați (disconnected tokens)

Acest tip de token de securitate digitală nu este conectat fizic sau logic la un computer. Dispozitivul poate genera un OTP sau alte acreditări. O aplicație desktop care trimite un mesaj text către un telefon mobil, pe care utilizatorul trebuie să îl introducă în autentificare, utilizează un token deconectat. 

  1. Tokeni conectati (connected tokens)

Un token conectat este un obiect fizic care se conectează direct la un computer sau senzor. Dispozitivul citește tokenul conectat și permite sau refuză accesul. 

  1. Tokeni fără contact (contactless tokens)

Tokenurile care nu necesită o conexiune fizică stabilesc o legătură logică cu un computer. Acești tokeni stabilesc o conexiune wireless cu sistemul și folosesc acea conexiune pentru a autoriza sau refuza accesul. De exemplu, Bluetooth este adesea folosit ca metodă pentru stabilirea unei conexiuni cu un token fără contact. 

  1. Tokeni software de conectare unică (SSO)

Tokenii software SSO stochează informații digitale, cum ar fi un nume de utilizator sau o parolă. Aceștia permit persoanelor care folosesc mai multe sisteme informatice și mai multe servicii de rețea să se conecteze la fiecare sistem fără a fi nevoie să-și amintească mai multe nume de utilizator și parole. 

  1. Tokeni programabili (programmable tokens)

Un token de securitate programabil generează în mod repetat un cod unic valabil pentru un interval de timp specificat, adesea 30 de secunde, pentru a oferi acces utilizatorului. De exemplu, Amazon Web Services Security Token Service este o aplicație care generează coduri 2FA necesare administratorilor de tehnologie a informației pentru a accesa unele resurse cloud AWS.

Articole similare

Cum poate afecta stagflația piața criptomonedelor?
Educație

Cum poate afecta stagflația piața criptomonedelor?

Efectul exact al stagflației asupra pieței criptomonedelor este dificil de definit pe deplin. Cu toate acestea, putem face câteva ipoteze de bază. Vor reuși criptomonedele să facă față stagflației?

Care este diferența între jetoane și monede în crypto?
Educație

Care este diferența între jetoane și monede în crypto?

În domeniul crypto, folosim adesea: monedă și jeton. Sau în engleză coin și token. Care este totuși diferența între ele? Monedele sunt native pe blockchain-ul lor în timp ce jetoanele iau naștere pe alte blockchain-uri.

Ce sunt tokenii finanțelor descentralizate?
Educație

Ce sunt tokenii finanțelor descentralizate?

Tokenii DeFi reprezintă un set de criptomonede native ale platformelor automate, descentralizate care funcționează folosind contracte inteligente. Oferă utilizatorilor săi acces la servicii de împrumuturi și asigurări.

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain
Educație

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain

Investitorii au început să capituleze și să vândă în pierdere. Este acesta un semn că ne apropiem de bottom-ul pieței? Urmează capitularea minerilor? Poate fi acesta un moment bun de a investi în Bitcoin pe termen lung?

Când se va mina ultimul Bitcoin?
Educație

Când se va mina ultimul Bitcoin?

Noile criptomonede Bitcoin intră în circulație sub formă de recompense, pe care minerii le primesc atunci când un nou block este validat. După fiecare halving, recompensa din minerit se va înjumătăți. Se vor mina 21 mil.

Simplu explicat: Ce este un token?
Educație

Simplu explicat: Ce este un token?

Tokenii, sau jetoanele, sunt reprezentările digitale ale unui anumit activ sau utilitate într-un blockchain. Exista diferite tipuri de tokeni în funcție de utilizare sau modul de emitere, cum ar fi tokenii de securitate.