Criptopedia

Tipuri de diagrame in Crypto - Metode de utilizare

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Pentru a studia evolutia pretului, trebuie sa existe o cale de mijloc prin care sa facilitezi dobandirea de informatii istorice si actuale ale acestuia.

Aceasta cale de mijloc este graficul — o reprezentare vizuala a oscilatiilor pretului pe o perioada fixa de timp. Graficul trebuie sa fie o componenta esentiala in analiza tehnica a fiecarui trader.

Prin intermediul sau, vizualizezi intreaga activitate pe o perioada determinata de timp ce poate fi selectata pe platforma utilizata.

Oscilatiile pretului sunt, in mare masura, o serie de evenimente aleatorii, traderii obtinand astfel criterii pentru gestionarea riscului si evaluarea probabilitatilor.

Cu ajutorul graficului, poti identifica si analiza miscarile pretului ale unei paritati de monede digitale, formatiuni si tendinte.

Axa Y (axa verticala) reprezinta scala preturilor, iar axa X (axa orizontala) reprezenta axa timpului. Preturile sunt dispuse de la stanga la dreapta, paralel cu axa X, cel mai recent pret fiind cel din extremitatea dreapta.

In trecut, graficele erau schitate cu mana. Din fericire, Bill Gates si Steve Jobs s-au nascut si au facut computerele accesibile maselor, facilitand aparitia software-urilor care concep grafice ca prin magie.

Care este semnificatia unui grafic?

Un grafic ilustreaza schimbarile in cerere si oferta. Dat fiind acest fapt, el reprezinta o agregare a tuturor tranzactiilor de cumparare si vanzare ale unui instrument financiar (in cazul nostru, monedele digitale). Fie ca sunt oameni sau algos, ele infatiseaza activitatea a milioane de participanti, oferindu-ti o imagine de ansamblu a strategiei colective.

Tipuri de grafice

Haideti sa descriem succint cele mai populare tipuri de grafice:

1. Grafice de tip linie
2. Grafice de tip bara (OHLC)
3. Grafice lumanare

Grafice de tip linie

Graficele de tip linie reprezinta cea mai simpla forma de grafic, fiind alcatuite din linii trasate intre preturile de inchidere. Desi sunt foarte utile pentru incepatori, ele nu ofera informatii valoroase cu privire la comportamentul pretului dintr-o perioada specifica.

Acest tip de grafic contureaza o imagine de ansamblu, trader-ul stiind doar ca sesiunile s-au inchis la pretul X. Astfel, batalia dintre cumparatori si vanzatori este extrem de vaga.

Totusi, ele ajuta traderii sa depisteze tendintele mult mai usor si sa compare vizual preturile de inchidere de la o sesiune la alta.

Unii traderi considera ca preturile de inchidere sunt mult mai importante decat preturile de deschidere, maximele si minimele unei sesiuni. Prin acest mod eronat de a face trade, fluctuatiile pretului din anumite sesiuni sunt ignorate.

Mai jos ai un exemplu de grafic bazat pe linii:

 

Grafice de tip bara

Bara intr-un grafic de aceasta forma este o linie verticala in care partea de sus denota cel mai mare pret tranzactionat in timpul unei sesiuni, in timp ce partea de jos reprezinta minimul. Linia orizontala care se alipeste in stanga barii reprezinta pretul de deschidere, iar linia oriziontala din partea dreapta consemneaza pretul de inchidere. O bara contine, asadar, cele 4 componente esentiale ale unei sesiuni — pretul de deschidere, de inchidere, minimele si maximele.

In functie de fluctuatiile pretului, veti observa o diferenta in dimensiunea lor. Intrucat bara reprezinta aria de tranzactionare dintr-o anumita perioada de timp, orice miscari mai accentuate vor consemna alte minime si maxime, ceea ce va duce la bare de diferite dimensiuni.

Sa retinem ca fiecare bara reprezinta un segment al tipului, in functie de perioada pe care o selectam pe platforma propriu-zisa. Daca selectam, de exemplu, un 1h TF (timeframe) atunci fiecare bara va reprezenta o sesiune de o ora. Este valabil si pentru linii si lumanari.

Grafice lumanare

Similar cu graficele de tip bara, lumanarile japoneze ne pun la dispozitie aceleasi informatii, dar modul vizual in care sunt prezentate este mai accesibil. Multi traderi folosesc aceasta forma de grafic deoarece este mai usor de citit.

Lumanarile japoneze indica aria de tranzactionare printr-o linie verticala, partea de sus consemnand cel mai mare pret tranzactionat in respectivul segment de timp, iar partea de jos reprezinta mnimimul sesiunii.

Lumanarile japoneze ajuta la vizualizarea sentimentelor bullish sau bearish prin prezentarea "corpurilor" cu diferite culori.

De obicei, cele doua culori clasice sunt verde si rosu. Lumanarile sunt verzi daca pretul de inchidere este deasupra pretului de deschidere, iar lumanarile sunt rosii daca se realizeaza opusul.

Avantajele lumanarilor japoneze sunt:

1. Lumanarile japoneze sunt usor de interpretat si sunt utile pentru incepatori, dar si avansati.
2. Ochii tai se vor adapta aproape instant, asimilarea de informatii valoroase fiind mult mai facila.
3. Exista numeroase formatiuni de lumanari japoneze care te vor ajuta in analiza tehnica.
4. Lumanarile japoneze sunt excelente pentru a identifica inversari de trend.

Exista numeroase tipuri de grafice, dar fiecare trebuie sa-si creeze propriul stil de tranzactionare. Informatiile pot fi aceleasi, dar modul in care acestea sunt prezentate poate conta mult pentru a face alegerile corecte.

Articole similare

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie
Educatie

Stiinta veche ce va schimba lumea. Totul despre criptografie

Cum este posibil ca o stiinta ce exista de mii de ani sa revolutioneze lumea asa cum o stim? Afli cum criptografia a devenit fundamenul central al tehnologiei Blockchain, inventia revolutionara care a dat nastere Bitcoin

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede
Educatie

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede

În realizarea unei analize tehnice, pe lângă acțiunea prețului este esențială îndreptarea atenției și asupra volumului. Prețul și volumul sunt singurii indicatori de care avem nevoie pentru o tranzactionare cu succes.

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI
Educatie

Indicatorul Indicelui de Forță Relativă - RSI

Un instrument extrem de util, folosit de trader-ii cu rezultate, încă din anii 70. RSI este folosit frecvent și în lumea crypto și îți poate face o radiografie clară a performanțelor unei monede pentru o perioadă de timp