Criptopedia

Diferența dintre un Market Order și un Limit Order

De catre Criptopedia - 24 nov 2021

Diferitele tipuri de comenzi pe care un trader le poate efectua în cadrul procesului de tranzacționare a unei criptomonede pot duce la rezultate diferite. Astfel, este foarte important să știm care este diferența dintre market order și limit order, și care este obiectivul principal al utilizatorului, fie că este vorba de executarea rapidă a comenzii sau controlul prețului tranzacției.

Ce este un market order?

Market order (ordin de piață) este o instrucțiune trimisă către exchange prin care se pot cumpăra sau vinde active imediat, la cel mai bun preț disponibil. Pentru a fi executat un market order, acesta are nevoie de lichiditate, astfel încât ordinul va fi executat pe baza unor limit orders deja existente, plasate în registrul de ordine (Limit Order Book — LOB). 

Pentru traderii ce doresc să cumpere sau să vândă instant un activ, la prețul actual al pieței, ordinul de piață este cea mai bună opțiune. De exemplu, prețul unui Bitcoin ar putea crește brusc, iar traderii doresc să îl cumpere cât mai rapid cu putință, aceștia fiind dispuși să achiziționeze Bitcoin la prețul pieței atât timp cât achiziția are loc instantaneu.

 

Cum funcționează un market order?

Spre deosebire de limit orders care sunt plasate deja în order book, market orders sunt execuate instantaneu la prețul actual al pieței. Într-o tranzacție există mereu două părți: cel care oferă și cel ce cumpără, astfel încât, în momentul în care este plasat un ordin de piață, activul este achiziționat la un preț stabilit de un vânzător. De exemplu, o platformă de tranzacționare va potrivi un ordin de cumpărare cu cel mai mic preț cerut din registrul de ordine, iar un ordin de vânzare va fi corelat cu cel mai mare preț licitat din același registru.

Pentru ca execuția să fie instatanee, este nevoie ca în cadrul platformei de tranzacționare să existe destulă lichiditate. În cazul în care această condiție nu este îndeplinită, iar volumul este redus în momentul în care este adăugat un ordin de piață, este posibil să apară o creștere sau o scădere substanțială a prețului unei criptomonede deoarece nu există destui cumpărători sau vânzători în acel moment pentru a acoperi comanda.

De exemplu, dacă un trader dorește să achiziționeze 1 Bitcoin la prețul de $55.000, acesta fiind prețul actual al pieței, platforma va căuta în order book, după plasarea comenzii, cel mai mic ordin de vânzare, iar după identificarea acestuia comanda va fi executată. În cazul în care trader-ul dorește achiziționarea de 50 de Bitcoin la prețul pieței, iar cel mai ieftin ordin limită de vânzare nu are volumul necesar pentru a completa întregul market order, acesta va fi corelat automat cu următoarele ordine limită de vânzare din order book — până când comanda este executată complet. Acest proces se numește "slippage" și este motivul pentru care, în momentul în care se plasează un market order, unele exchange-uri au taxe și comsioane mai mari.

 

Avantajele folosirii unui market order

  • Market order-ul este ușor de folosit — pentru un trader ce dorește să tranzacționeze o monedă cu lichiditate crescută și capitalizare de piață mare, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum, utilizarea unui market order este simplă și o opțiune sigură;
  • Întreaga cantitate de criptomonede poate fi cumpărată sau vândută rapid — dacă un trader are nevoie să închidă toate pozițiile sau să deschidă o poziție cât mai rapid posibil, un ordin de piață va garanta aprope întotdeauna execuția comenzii;
  • Poți tranzacționa imediat — prin folosirea unui maket order vă puteți asigura de executarea comenzilor cât de curând posibil.

 

Dezavantajele folosirii unui market order

  • Unul din cele mai mari dezavantaje este faptul că, în cazul activelor cu volum scăzut, pot apărea taxe de tranzacționare mai mari, și astfel este posibil ca traderii să plătească mai mult decât au planificat, sau să primească o cantitate mai mică dintr-un activ;
  • Tranzacțiile nu pot fi planificate în avans.

 

Ce este un limit order?

Un limit order (ordin limită) este un ordin de vânzare sau cumpărare a unui activ cu o restricție privind prețul maxim care trebuie plătit sau prețul minim care trebuie primit. Prețul este stabilit de trader, iar comanda va fi executată numai dacă prețul pieței atinge prețul limită stabilit. Prin urmare, comada de limit order poate fi folosită pentru a vinde la un preț mai mare decât prețul actual al pieței sau pentru a cumpără la un preț mai mic.

Limit orders sunt folosite de obicei în cazul în care:

  • Piața este extrem de volatilă — plasarea unui market order pe o piață volatilă poate duce la rezultate neașteptate deoarece prețul se poate schimba din momentul în care este creată comanda și momentul în care este executată;
  • Când un activ are lichiditate scăzută — în acest caz, folosirea unui market order poate duce la apariția fenomenului de "slippage". Acest lucru se întâmplă atunci când există un volum scăzut de market makers, în registrul de comenzi, și comanda plasată nu poate fi executată cu ușurință în jurul prețului actual al pieței, fapt ce poate duce la executarea comenzii la un preț de vânzare mai mic;
  • Aveți deja o strategie — având în vedere faptul că limit orders nu necesită interacțiune din partea utilizatorilor pentru a începe execuția comenzii, acestea pot fi plasate în avans.

 

Market Order Limit Order
activul este achiziționat la prețul pieței activul este achiziționat la un preț stabilit anterior
comenzile sunt executate imediat  comanda este executată numai în momentul în care activul ajunge la prețul stabilit
comanda trebuie dată manual comandă poate fi plasată în avans

Articole similare

Învață să tranzacționezi criptomonede
Educație

Învață să tranzacționezi criptomonede

Sursa ta nr. 1 în lumea crypto! Un wiki-crypto în care vei găsi tot ce ai nevoie pentru a face bani: ghid educativ, tutoriale, analize tehnice, ponturi valoroase și știri la zi. Vrei să fii crypto expert? Bine ai venit!

Ce sunt jetoanele cu efect de levier?
Educație

Ce sunt jetoanele cu efect de levier?

Jetoanele cu efect de levier sunt active tranzacționabile pe piața spot cu ajutorul cărora traderii pariază pe deprecierea sau aprecierea acelei monede. Articolul nostru vă oferă un ghid detaliat despre Leveraged Tokens.

Simplu explicat: Ce este Punctul de Control în tradingul cu criptomonede
Educație

Simplu explicat: Ce este Punctul de Control în tradingul cu criptomonede

Punctul de Control descrie nivelul prețului la care a fost realizat cel mai mare volum de tranzacționare într-o anumită perioadă de timp (cumpărare/vânzare). Află din articol cum poți specula acest punct de control

Ce este indicatorul MACD și cum îl putem utiliza în trading?
Educație

Ce este indicatorul MACD și cum îl putem utiliza în trading?

Să înveți să tranzacționezi în direcția impulsului pe termen scurt poate fi o sarcină dificilă însă acest articol se va concentra pe cel mai popular indicator utilizat în acest scop: MACD.

Mediile mobile în tranzacționarea criptomonedelor
Educație

Mediile mobile în tranzacționarea criptomonedelor

Analiza tehnică (TA) nu este nimic nou în lumea tranzacțiilor și a investițiilor. De la portofolii tradiționale la criptomonede precum Bitcoin și Ethereum, utilizarea indicatorilor TA are un scop simplu: utilizarea datelor existente pentru a lua decizii mai informate, care cel mai probabil vor [ ... ]

Ce este un order book pe un exchange?
Educație

Ce este un order book pe un exchange?

Ce reprezintă un order book și cum este reprezentat pe platformele de tranzacționare? Cum poate fi folosit de traderi? Avantajele și dezavantajele order book-urilor. Care sunt formele de manipulare ale order book-ului?