Criptopedia

Explicarea volumului tranzacționat

De catre Criptopedia - 25 apr 2021

Pe orice platformă de tranzacționare, ne așteptăm să existe o reprezentare grafică evolutivă a prețului, din momentul în care moneda digitală a fost listată până în prezent. 

Însă, pe langă acest element, orice platformă vine cu o setare prestabilită de a afișa și indicatorul Volume. Volumul este reprezentat grafic printr-o succesiune de bare, roșii sau verzi, în subsolul ferestrei cu prețul. 

Orice reprezentare grafică schematică a unui anumit fenomen necesită niște date specifice. Asta vom clarifica succint în acest articol, și anume, de unde sunt preluate aceste date specifice pentru a alcătui barele de volum. 

Pentru a continua, trebuie să înțelegem ce este volumul:

Volumul (Vol.) este cantitatea de criptomonede rulată într-o anumită perioadă de timp.

 

 

Conform imaginii de mai sus, în ultimele 24 de ore, au fost tranzacționate 822,487 de unități Bitcoin. În alte cuvinte, volumul de pe CoinMarketCap ne arată o valoare obținută cumulativ în urma cumpărărilor și vânzărilor executate (!) într-o perioadă de 24 de ore, pe toate platformele de tranzacționare.

Ce este mai sus este doar un cuvânt introductiv pentru a dobândi o idee asupra acestui sistem de măsurare a volumului. Navigăm acum către platforma Binance pentru a observa mai îndeaproape fenomenul, și pentru a fi mai ușor de înțeles, selectăm o paritate de monede aleatorie cu volum de tranzacționare extrem de mic.

Am selectat DREP/USDT cu un volum de tranzacționare în ultimele 24 de ore de 3,825,632 USDT, la momentul redactării articolului. Am ales-o pentru că este la subsolul clasamentului în urma sortării după criteriul volumului tranzacționat în ultimele 24 de ore. 

 

 

Pentru a ne ușura munca și mai mult, am selectat intervalul de timp de 1 MINUT. În cadrul imaginii, în partea dreaptă, putem observa 3 chenare distincte. Fiecare chenar reprezintă un minut de tranzacționare (21:52, 21:53, 21:54) și am pus accent pe zona respectivă cu chenarul roșu. 

Trades (sau Market Trades, sau Trades History) este un registru al ordinelor executate instant la cel mai bun bid, respectiv cel mai bun ask (market orders). Așadar, doar ordinele instante (market orders) influențează direcția prețului și doar ele ne dau o imagine categorică a conceptului de cerere și ofertă. 

La începutul articolului, am spus că pentru orice reprezentare grafică avem nevoie de niște date specifice. Volumul preia informațiile din acest registru de ordine executate, atât cumpărările instante, cât și vânzările instante. Așadar, volumul este rulajul de monede pe platforma respectivă, sau pe toate platformele dacă accesăm CoinMarketCap. 

 

Întrucât suntem pe un timeframe de 1 minut, fiecare bară de volum, din chenarul din subsolul ferestrei cu prețul, reprezintă 1 minut de volum (trades conform denumirii registrului). 

 

Vedem în imaginea de mai sus bara de volum consemnată în acel minut și rulajul (volumul) corespunzător minutului respectiv de tranzacționare. Avem 1.607K DREP rulat în acel minut. Mai jos avem și confirmarea:

 

 

Însumând valorile de mai sus, din chenarul galben, obținem: 1606,812. Deci, aproximăm la 1.607K, precum valoarea redată mai sus.


Puncte cheie:

  1. Volumul ne arată cantitatea rulată în perioada de timp selectată sau prestabilită;
  2. Indicatorul Volume preia informațiile din registrul cu istoricul tranzacțiilor și o redă grafic printr-o succesiune de bare;
  3. Fiecare bară de volum reprezintă un interval de timp de tranzacții (cel pe care îl selectăm noi — timeframe);
  4. Istoricul tranzacțiilor ne arată ordinele instante (market orders) — astfel funcționează o platformă de trading, ordinele instante preiau din lichiditate (limit orders);
  5. Volumul poate fi asociat cu cererea și oferta.

Volumul, combinat cu acțiunea prețului (Price Action), ne poate da informații relevante despre piață. Volumul ne poate da confirmări întrucât este singurul element ce nu poate fi manipulat. 

Articole similare

Despre lichiditate și Liquidity Pools
Educație

Despre lichiditate și Liquidity Pools

Ce este lichiditatea și de este importantă pentru traderi? Care este diferența dintre o piață lichidă și una ilichidă? Despre Market Makers și Liquidity Pools.

Liniile de trend în tranzacționarea cu monede virtuale
Educație

MUST READ
Liniile de trend în tranzacționarea cu monede virtuale

Prezentare succintă a liniilor de trend, element de bază în analiza tehnică cu monede virtuale. Identificare a direcției trend-ului prin utilizarea, pe grafic, a acestor linii.

Ce este și cum folosim Stochastic RSI în analiza tehnică?
Educație

Ce este și cum folosim Stochastic RSI în analiza tehnică?

Stochastic RSI este un indicator tehnic care ne arată dacă un activ este sumpra cumpărat sau supra vândut într-o perioadă relativă de timp. StochRSI, un derivat al indicelui de forță relativă, oscilează între 0 și 100.

Ce este volatilitatea unui activ digital?
Educație

Ce este volatilitatea unui activ digital?

Ce este volatilitatea? Tipuri de volatilitate. Volatilitatea și riscul. De ce este Bitcoin atât de volatil? Instrumente folosite pentru măsurarea volatilității Bitcoin-ului și strategii de tranzacționare.

Simplu explicat: Ce sunt punctele de pivot?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt punctele de pivot?

Punctul de pivot - unul din cei mai preciși indicatori pe care îi putem utiliza în tradingul cu criptomonede. Include zonele de flip suport rezistență, minimele și maximele în tradingul intraday.

Managementul riscului și al capitalului in tranzactionarea cu criptomonede
Premium
Educație

Managementul riscului și al capitalului in tranzactionarea cu criptomonede

Unul dintre principalele aspecte în tranzacționarea cu criptomonede, dar și cel mai des ignorat de către traderii începători este managementul riscului și al capitalului (money & risks management).