Criptopedia

Volumul - instrument de analiza in tradingul cu criptomonede

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

Indicatorii tehnici reprezinta o parte esentiala a analizei pietelor financiare. Unii indicatori au scopul de a ne arata impulsul (RSI, StochRSI, sau MACD), in timp ce alti indicatori tehnici ne ofera informatii pretioase cum ar fi punctele de interes pe un grafic ( Fibonacci Retracement, Parabolic SAR sau Bollinger Bands ).

Insa, un alt indicator trebuie analizat in profunzime. Este vorba de Volum. Volumul, folosit ca si indicator tehnic, ne confirma o tendinta a pietei si potentialele puncte de inversare. In urma analizarii Volumului, traderii pot sa realizeze strategii de trade.

 În realizarea unei analize tehnice, pe lângă acțiunea prețului este esențială îndreptarea atenției și asupra volumului. Mai mult decât atât, prețul și volumul sunt singurii indicatori de care avem nevoie pentru a putea tranzacționa cu succes criptomonede. Restul indicatorilor sau a instrumentelor folosite în analiza tehnică își au rădăcina în cele două.

Volumul ne poate indica dacă trendul este unul susținut, bazat pe forța de cumpărare sau de vânzare.

Ca definiție, prin volum înțelegem cantitatea unui bun (ex. criptomonedă) tranzacționat într-o perioadă prestabilită de timp.

Cunoașterea exclusivă a volumului nu are o utilitate practică atunci cand realizăm o analiză tehnică. Cu toate acestea, cunoscând atât volumele precedente, cât și acțiunea prețului, este foarte util atunci când intrăm într-un trade.

O creștere a volumului denotă o creștere a interesului în cumpărarea/vânzarea unei criptomonede, astfel identificând interesul investitorilor instituționali, persoane cu un capital mult mai mare decât retailul. Aceștia sunt cunoscuți și ca ,,smart money”.

Pe cale de consecință, volumul ridicat este dat de regulă de investitorii instituționali sau persoane cu un capital ridicat.

Prin volum ridicat se înțelege un volum peste media mobilă, iar prin volum scăzut se înțelege un volum sub media mobilă. De asemenea, media mobilă a volumului se calculeaza făcându-se media volumului din sesiunile anterioare.

Corelația preț-volum

Există patru situații în relația dintre acțiunea prețului și volum.

a. Atunci când trendul este crescător, iar volumul crește în tandem, atunci putem considera că trendul este susținut de volum. În aceasta situație, putem avea în vedere cumpărarea criptomonedei ce ne interesează.

b. În eventualitatea în care trendul este crescător, în timp ce volumul este în descreștere, înseamnă că trendul nu este susținut de volum. În această situație, dacă am cumpărat o criptomonedă, este recomandată vânzarea ei, existând riscul de schimbarea a trendului într-unul negativ.

c. Dacă trendul este descrescător, iar volumul crește, trendul este confirmat, iar vânzarea criptomonedei este recomandată.

d. Dacă trendul este descrescător, iar volumul este în scădere, trendul nu este susținut de volum, existând posibilitatea unei schimbări de trend.

 

Volumul în analiza tehnică
Există câțiva indicatori tehnici care se bazează pe volum, prin intermediul cărora se pot acumula informații relevante pe care traderii le pot folosi pentru a obține o extra confirmare.

On Balance Volume (OBV): OBV apare sub forma unei linii pe grafice. Dacă prețul de închidere al lumânării japoneze ce este în formare este mai mare decât precedenta, atunci suma dintre volumul celei mai recente lumânări japoneze și a precedentei va reda o ascensiune a liniei OBV. Într-un mod similar, dacă prețul de închidere a celei mai recente lumânări japoneze este mai mic decat precedenta, volumul ultimei lumânări se substrage din volumul precedent, iar linia va suferi o cădere. Acest indicator poate semnala oscilații ale prețului și poate fi folosit pentru a avea o extra confirmare pentru tranzacțiile viitoare.

Accumulation/Distribution: Când volumul crește, schimbările de preț cu care se asociază, în cadrul unui interval de timp selectat pe platforma de schimb, joacă un rol important pentru a determina valoarea acestui indicator. Acesta este un alt indicator tehnic preț-volum pe care îl putem angrena în arsenalul nostru de trader.

Money Flow Index (MFI): Acest indicator tehnic măsoară puterea cu care banii ‘intră’ sau ‘ies’ dintr-o anumită monedă digitală. Traderii îl găsesc similar cu RSI (Relative Strength Index), însă MFI este raportat la volumul de tranzacționare.

Volume: Bările de volum sunt ușor de interpretat și sunt utilizate pe scara largă. Ele ilustrează numărul de schimbări ale prețului (ticks). Bara de volum se transformă în culoare verde dacă raportul este mai mare decat precedentul sau în culoare roșie dacă se realizează opusul.

Împreună cu alte unelte tehnice, indicatorii tehnici de volum pot fi folosiți pentru a consolida strategia pe care ați perfectat-o de-a lungul timpului:


Pentru a identifica răsturnări de preț, din timp, și trend-uri noi
Pentru a identifica puterea activității trend-ului actual sau în formare
Pentru confirmări ale breakout-urilor întrucat volumul este mic in timpul perioadelor de consolidare
Pentru a identifica niveluri de suport si rezistență

 

Instrumentele de volum ne ilustrează activitatea de tranzacționare în scenariile în care ne situăm. Aceasta informație nu este redată de alți indicatori. Drept urmare, este importantă introducerea lor în strategiile noastre.

De asemenea, traderii pot afla dacă piața este controlată de cumpăratori sau vânzători și astfel, poți cunoaște traseul imaginativ al prețului pe viitor.

Articole similare

Ce poti sa faci cu criptomonedele si cum le poti dobandi
Educatie

Ce poti sa faci cu criptomonedele si cum le poti dobandi

Un text pe care orice nou-intrat in lumea crypto este obligat sa il citeasca. O incursiune in aceasta lume fascinanta, de la procesul de minare, pana la investitii si legalitate. Plus - topul celor mai populate monede.

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede
Educatie

Elemente de bază ale analizei tehnice in tradingul cu criptomonede

Analiza tehnică este o metodă foarte folosită de traderi pentru a identifica oportunități de tranzacționare. Piața include toate informațiile, prețurile se mișcă în trenduri și istoria se repetă.

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona
Educatie

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

Criptomonedele sunt bani virtuali care se bazează pe un sistem descentralizat și sunt schimbate - tranzacționate - prin intermediul unor portofele electronice sau platforme de tranzactionare. Ele folosesc criptografia.