Criptopedia

Mărimea poziției într-un trade

De catre Criptopedia - 11 apr 2021

Gestionarea riscurilor este cheia tranzitorie către libertatea financiară pe care ne-o poate oferi tranzacționarea de criptomonede. Omiterea acestui capitol, oricât de tenace am fi în manipularea graficelor, nu ar duce la izbutire în acest business. 

Putem asocia această omisiune cu un zepelin în lipsă de hidrogen sau heliu care, evident, nu ar putea să-și ia zborul.

Așa cum îi sfătuim și pe membrii de pe canalul nostru de pe Telegram, singurul lucru concret din tot ansamblul este capitalul, și este imperios necesară conservarea lui. 

Acest articol este cuvânt introductiv în întreg dinamismul de gestionare a riscurilor. Vom prezenta o metodă simplă și eficientă pentru a calcula position size-ul (mărimea poziției) al unui trade în funcție de limita de expunere la risc al fiecăruia.

Această metodă înglobează patru pași pe care trebuie să îi urmăm:

  1. Determinarea valorii unde vom plasa ordin de Stop Loss, o măsură de protecție suplimentară;
  2. Determinarea unei valori procentuale de risc per trade — mai exact, cât la sută suntem dispuși să riscăm într-o tranzacție din întreg capitalul;
  3. Calcularea distanței, în procent, dintre punctul de intrare (entry point) și nivelul unde am plasat Stop Loss;
  4. Divizăm acea valoare procentuală de la punctul 2 cu procentul de la punctul 3.

Pentru a asimila mai bine informația, haideți să parcurgem și un exemplu concret. 

 

 

În primul rând, trebuie specificat faptul că exemplul care se va contura este strict un caz ipotetic și nu reprezintă o valoare reală de intrare în trade. 

Așadar, suntem pe paritatea BTCUSDT de pe Binance, și am ales ca entry point nivelul 59620.00, mai exact a doua etichetă albastră. După ce știm bine punctul de intrare, în urma unui raționament tehnic, ne decidem asupra unei valori unde vom plasa ordinul de Stop Loss (57751.00), mai specific a treia etichetă albastră.

Noi am folosit instrumentul "Long Position" pentru a determina aceste nivele.

 

Primul pas este realizat. Urmează să stabilim cât la sută suntem dispuși să riscăm din întreg capitalul. 

Al doilea pas: Să presupunem că avem la dispoziție, în contul nostru de pe Binance, $2000; iar noi suntem dispuși să riscăm 2% din această sumă. 2% din $2000 reprezintă $40. Pentru a simplfica, noi suntem dispuși să pierdem doar $40 din $2000 disponibili în cont. 

 

Al treilea pas este să vedem diferența procentuală dintre entry point și Stop Loss. Diferența procentuală este redată automat de instrumentul folosit mai devreme, dar pentru a ilustra informația mai clar, am decis să fac screenshot separat, folosind tool-ul Price Range.

Așadar, diferența este 3.13%

Urmează al patrulea pas listat mai sus. Trebuie să împărțim $40 (cât suntem dispuși să pierdem) la procentul regăsit în rândul de mai sus (3.13%), în formă decimală (0.0313).  

 = 40 / 0.0313 = $1277
 

În acest context, cumpărăm fracțiuni de Bitcoin la nivelul $59620.00 de $1277; o scădere a prețului la nivelul unde am plasat Stop Loss ne-ar aduce cu o pierdere de $40, cât ne-am asumat inițial.

Pentru a confirma:

 
 = (1277 * 3,13)/100 = $40  //// Alternativă: 1277 - 3,11%
 
 

Deci, ideea acestei metode este extrem de simplă. Dacă prețul merge în direcția opusă pronosticării, putem oricând să strângem stop loss-ul sau să plasăm un ordin de vânzare, dar maximul pe care l-am pierde ar fi $40, așa cum am prezentat.

Această metodă merge și pentru poziții short, deci mizarea pe descensiunea prețului, și se folosesc aceleași date.

De asemenea, dacă diferența procentuală dintre stop-loss și entry point este mică, este posibil să obțineți o sumă de investit care este mai mare decât capitalul alocat. Putem muta stop-loss în mod corespunzător pentru a ne încadra în capitalul nostru sau să tranzacționăm în marjă (Margin Trading). 

 

Articole similare

Simplu explicat: Ce este un GAP?
Educație

Simplu explicat: Ce este un GAP?

Analizele tehnice promovate pe Bitcoin și Ethereum, de pe CME Futures, au adesea GAP-uri. Analiștii indică aceste zone ca potențiale ținte în perioada următoare. Ce este un gap, veți afla din articolul nostru.

Ce este dominanta Bitcoin?
Educație

HOT
Ce este dominanta Bitcoin?

Ce este indicele de dominație Bitcoin? Cum influențează piața monedelor alternative? Cum funcționează trading-ul pe baza lui?

Simplu explicat: Bounce și breakout
Educație

Simplu explicat: Bounce și breakout

Ce este un bounce? Ce este un breakout? Termeni explicați simplu prin ilustratare pe graficele activelor.

Ghid începători privind cripto futures, opțiuni de tranzacționare și contracte
Educație

Ghid începători privind cripto futures, opțiuni de tranzacționare și contracte

Criptoderivatele funcționează ca și derivatele tradiționale, în sensul că un cumpărător și un vânzător încheie un contract pentru a vinde un activ suport. Activele sunt vândute la un moment și la un preț prestabit.

Top 5 greseli de evitat la trading-ul cu criptomonede
Premium
Educație

Top 5 greseli de evitat la trading-ul cu criptomonede

Tranzactionarea cu criptomonede necesita strategie, organizare si disciplina. Totusi traderii fac din cand in cand greseli care le aduc pierderi. Care sunt cele mai comune greseli in tranzactionarea cu criptomonede?

Fibonacci Retracement în tranzacționarea de criptomonede
Educație

HOT
Fibonacci Retracement în tranzacționarea de criptomonede

Utilizăm Fibonacci Retracement pentru a determina potențialele zone de suport si rezistență, respectiv zonele de intrare si ieșire de pe ordere. De asemenea, putem descoperi și zonele de plasare stop-loss.