Criptopedia

Tipuri de analiza in pietele de tranzactionare cu criptomonede

De catre Criptopedia - 12 nov 2020

 In acest domeniu versatil al tranzactionarii de monede digitale, strategia este indispensabila. Prin intrebuintarea unei strategii eficiente, rezultatele vor fi pozitive pe termen lung. In acelasi timp, o strategie care nu prinde contur iti poate declansa stari usor neplacute.

Putem vorbi fara oprire despre ce strategii de tranzactionare sa folosim — de la classicul HODL la alte abordari mai sofisticate — insa niciuna n-o sa se concretizeze cu rezultate pozitive daca nu stim sa citim piata.

 
Abilitatea de a citi piata diferentiaza traderii – unii fac banii, altii pierd bani. Atat de simplu! Suntem de acord ca pentru un incepator toate reprezentarile grafice, numerele si abrevierile pot fi coplesitoare, dar cu timpul le vei asimila cu usurinta. In acest articol, vom detalia succint cele doua forme de analiza ale pietei: analiza tehnica si analiza fundamentala.

 

Analiza tehnica


Premisa analizei tehnice este simpla: istoria se repeta. Analistii, care si-au insusit acest mod de interpretare a pietei, studiaza miscarile pretului pe graficul istoric si alte date relevante, cum ar fi: volumul tranzactionat, niveluri de suport si rezistenta, impulsurile si corectiile pietei s.a.m.d.


Analistii urmaresc construirea unei imagini de ansamblu, bine definita, printr-un proces de asociere al datelor istorice cu cele actuale. Pentru a face asta, analistul trebuie sa identifice comportamente care se repeta ciclic. Luand acesti factori in considerare, vor concepe predictii calculate, in functie de tendintele bearish sau bullish din acel moment.


Prin natura analizei tehnice, se asuma faptul ca miscarile pretului intr-o piata de tranzactionare nu sunt aleatorii — tiparele din trecut avand esenta si in viitor.


In principiu, prin analiza tehnica, analistii iau in considerare cererea si oferta unor monede digitale specifice. De indata ce o moneda formeaza o tendinta, analistii tehnici incearca sa se opuna acesteia. De exemplu, daca o piata a fost bullish pentru o buna pierioada de timp, acest lucru poate rezulta intr-o oferta mica de monede din cauza cererii mari. Astfel, pretul va creste. Cand acest pret creste, indivizii aparatinand categoriei denumite “smart investors”, vor incerca sa-si obtina profiturile vanzandu-si activele. Pe masura ce tot mai multi oameni vand, oferta va incepe in cele din urma sa depaseasca cererea, determinand o scadere a pretului. Si de acolo, ciclul continua.

 

Analiza fundamentala

Analiza fundamentala, in comparatie cu analiza tehnica, necesita un studiu mai aprofundat al valorii intrinseci a unui instrument financiar. Acest lucru este realizat prin asimilarea unui cumul de factori calitativi si cantitavi ale monedei respective.

Sa spunem ca ai identificat un proiect inovativ pe baza caruia se va lansa o moneda care va avea multe utilizari in viata cotidiana, si nu numai. Daca simiti ca pretul unei monede este subevaluat in comparatia cu valoarea sa intrinseca, ai putea investi, si, in teorie, sa faci un profit.

In acelasi timp, daca identifici o moneda digitala care este supraevaluata, ai putea sa faci profit daca tu mizezi pe o scadere a pretului. Aceasta actiune poarta denumirea de “shorting”. In termini simpli, shorting este o strategie de tranzactionare prin care se speculeaza declinul unei monede digitale. Aceasta strategie este riscanta si este recomandata doar dupa acumularea unei vaste experiente in acest domeniu.


Folosirea analizei fundamentale in pietele de tranzactionare crypto

 Desi analiza fundamentala nu este exclusiva pentru pietele crypto, in acest context necesita o abordare diferita. Ai putea aprecia valoarea unei monede digitale prin evaluarea utilizarilor practice ale acesteia, implicit impactul pe care il vor avea, si puterea comunitatii sale.

Poti culege informatii valoroase de pe Reddit, o sursa indispensabila in arsenalul unui trader, poti citi diverse stiri de pe website-uri de specialiate si poti, de exemplu, sa anticipezi impactul pe care il vor avea anumite etape concretizate din roadmap-ul oricarei monede. Sunt numeroase metode si repere pe care le poti avea in vedere. Orice informatie asimilata in plus fata de competitorii tai, iti va oferi un avantaj imens.

Sa folosim Bitcoin ca exemplu. In cazul acestei monede, iti poti da seama de importanta sa prin modul atat de facil de a o folosi ca modalitate de schimb. Cu ce este Bitcoin diferita fata de banii traditionali? Putem folosi ca argument oferta fixa de 21 milioane de monede care isi va atinge ‘cap-ul’ la un moment dat. Putem, de asemenea, sa punctam abilitatea de a simplifica platile transfrontaliere intr-un mod extrem de convenient si sigur.

Acesti factori pot determina o crestere in adoptia monedei care, in timp, va efecte in ceea ce priveste valoarea intrinseca a acesteia.

Articole similare

On-chain volume vs. Trading volume
Educație

On-chain volume vs. Trading volume

Analiza tehnică și analiza fundamentală ne oferă o perspectivă asupra volumului de tranzacționare și a tendințelor diferitelor criptomonede, facilitând o luare mai bună a deciziilor. Unde intrăm și unde ieșim din trade?

Ce este volatilitatea unui activ digital?
Educație

Ce este volatilitatea unui activ digital?

Ce este volatilitatea? Tipuri de volatilitate. Volatilitatea și riscul. De ce este Bitcoin atât de volatil? Instrumente folosite pentru măsurarea volatilității Bitcoin-ului și strategii de tranzacționare.

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?
Educație

Ce sunt si cum se utilizeaza Benzile Bollinger?

Bollinger Bands - un instrument de analiza tehnica ce masoara volatilitatea pietei. Ele ofera informatii despre continuarea sau inversarea tendintei, posibilele [ ... ]

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto
Educație

Ghid despre Analiza Fundamentală în crypto

Investiția într-o criptomonedă este o disciplină foarte diferită de tranzacționarea ei. În tranzacționare se folosește analiza tehnică pe termen scurt pentru interpretarea mișcării prețurilor și a volumului.

Ce este indicatorul MACD și cum îl putem utiliza în trading?
Educație

Ce este indicatorul MACD și cum îl putem utiliza în trading?

Să înveți să tranzacționezi în direcția impulsului pe termen scurt poate fi o sarcină dificilă însă acest articol se va concentra pe cel mai popular indicator utilizat în acest scop: MACD.

Ce este rata de finanțare și ce importanță are?
Educație

Ce este rata de finanțare și ce importanță are?

Rata de finanțare este o plată periodică sau o taxă, efectuată către traderii Long sau Short, calculată pe baza diferenței dintre prețurile contractelor perpetuu și cele Spot. Află mai multe detalii despre Funding rate.