Criptopedia

Ce reprezintă staking-ul în spațiul criptomonedelor?

De catre Criptopedia - 05 oct 2022

  I. CUM PUI LA STAKE MONEDE ÎN CRYPTO?

Pași pentru a pune la staking o monedă:

  1.     Cumpărați o criptomonedă care utilizează dovada staking

Trebuie sa stiti ca nu toate criptomonedele oferă staking. Aveți nevoie de o criptomonedă care validează tranzacțiile prin acest mod. Iată câteva dintre principalele criptomonede pe care le puteți pune la stake:

  • Ethereum: a fost prima criptomonedă cu un blockchain programabil pe care dezvoltatorii îl pot folosi pentru a crea aplicații. Ethereum inițial a folosit proof of work (dovada muncii), dar a trecut la  modelul de dovadă a mizei. (PoS)
  •  Cardano: este o criptomonedă ecologică.
  •   Polkadot: este un protocol care permite diferitelor blockchain-uri să se conecteze și să lucreze între ele.
  •  Solana: este un blockchain conceput pentru creșterea scalabilității, deoarece oferă tranzacții rapide cu comisioane mici.

Începeți prin a afla mai multe despre orice criptomonedă proof of stake care vă atrage atenția, inclusiv modul în care funcționează, recompensele lor și procesul de staking. Apoi, puteți căuta moneda dorită și o puteți achiziționa direct dintr-un exchange.

  1.     Transferați moneda într-un portofel blockchain

După ce cumpărați moneda, acesta va fi disponibilă în schimbul de unde ați achiziționat-o. Unele burse au propriile lor programe de staking cu criptomonede selectate.

În caz contrar, va trebui să vă mutați fondurile într-un portofel blockchain, cunoscut și sub numele de portofel cripto. Portofelele sunt considerate cea mai bună modalitate de a stoca în siguranță criptomonede. Cea mai rapidă opțiune de aici este descărcarea unui portofel cu software gratuit, dar există și portofele hardware disponibile pentru cumpărare.

Când aveți portofelul, alegeți opțiunea de a depune criptomonede și apoi selectați tipul de criptomonedă pe care o depuneți. Aceasta va genera o adresă de portofel. Accesați contul dvs. de schimb și alegeți opțiunea de retragere a monedei. Copiați și inserați acea adresă de portofel pentru a vă transfera cmoneda din contul dvs. de schimb în portofel.

  1.     Alăturați-vă unui staking pool

Deși staking-ul poate funcționa diferit în funcție de criptomonedă, majoritatea folosesc staking pool-uri. Comercianții de criptomonede își combină fondurile în aceste staking pool-uri pentru a avea o șansă mai mare de a câștiga recompense.

Cercetați pool-urile de staking disponibile pentru criptomoneda pe care o aveți. Există câteva lucruri de căutat aici:

*   Fiabilitate: Nu câștigi recompense în timp ce serverele pool-ului tău de staking sunt nefuncționale. Alegeți unul care are un timp de funcționare cât mai aproape de 100%.

*   Taxe rezonabile: Majoritatea pool-urilor de staking iau o mică parte din recompensele ca taxă. Sumele rezonabile depind de criptomonedă, dar ar trebui sa fie de la 2% până la 5%.

 Odată ce ați găsit un pool, mizați-vă cripto-ul prin portofel. Asta este tot ce trebuie să faci și vei începe să câștigi recompense.

 II. CE ESTE DOVADA DE MIZE?

Dovada mizei în cadrul criptomonedelor este un mecanism de consens, o modalitate prin care un blockchain poate valida tranzacțiile. Nodurile dintr-un blockchain trebuie să fie în acord cu starea actuală a blockchain-ului și în care tranzacțiile sunt valide.

 Există diferite mecanisme de consens pe care criptomonedele le folosesc. Dovada mizei este una dintre cele mai populare pentru eficiența sa și pentru că participanții pot câștiga recompense pe monedele puse în stake.

 Recompensele de miză sunt un stimulent pe care blockchain-ul îl oferă participanților. Fiecare blockchain are o cantitate stabilită de recompense pentru validarea unui bloc de tranzacții.  

 III. DE CE NU TOATE CRIPTOMONEDELE BENEFICIAZĂ DE STAKING?

Criptomonedele trebuie să utilizeze mecanismul de consens pentru dovada mizei (proof of stake) pentru a beneficia de sistemul de staking.  

Staking-ul nu este primul sau singurul mecanism de consens pe care îl pot folosi criptomonedele. Proof of work a fost primul mecanism, deoarece a apărut odată cu Bitcoin. Alte criptomonede inițiale i-au urmat pașii până când Peercoin (PPC) a introdus dovada mizei în 2012.

 Există o dezbatere asupra siguranței mecanismelor de consens. Deși puterea de calcul necesară pentru proof of work utilizează energie substanțială, de asemenea, face ca blockchain-urile ce folosesc acest mecanism să fie dificil de atacat.  

Un alt mecanism de consens, mai puțin obișnuit, este proof of burn, în care minerii trebuie să ardă (distrugă) criptomonede pentru a valida tranzacțiile.  

IV. DE CE AR TREBUI SĂ INVESTEȘTI ÎNTR-UN STAKING POOL?

Staking pool-urile câștigă recompense proporționale cu tokenii investiți, chiar dacă cantitatea mizată este o fracțiune din ceea ce este necesar pentru a obține statutul de validator pe blockchain.

 Staking pool-urile permit oricui să câștige un venit pasiv, păstrând totuși tokenii pentru aprecierea prețului pe termen lung. Mai mult, investitorii nu trebuie să-și facă griji cu privire la modul în care funcționează un staking pool sau procedurile necesare în înființarea și rularea unui nod de validare, ceea ce operatorul staking pool le face în numele tuturor părților interesate.

 Recompensele câștigate sunt sub forma tokenului mizat, deoarece blockchain-ul recompensează validatorul (operatorul pool-ului în cazul unui pool de staking) cu tokeni noi de fiecare dată când un bloc de tranzacții este adăugat cu succes. Aceasta înseamnă că părțile interesate își vor primi cota echitabilă proporțional cu numărul de tokeni mizați și vor putea genera randamente și mai mari atunci când prețul tokenului mizat se va aprecia în timp.

 Având în vedere că cantitatea minimă de tokeni necesară pentru a deveni un validator este mare, este mult mai ușor chiar și pentru investitorii începători să-și blocheze monedele cu un operator public de staking pool, pentru a se bucura de recompense previzibile și frecvente.

 V. CARE SUNT CELE MAI BUNE CRIPTOMONEDE PENTRU STAKING?

Iată o listă cu alte criptomonede de staking populare:

  •  Ethereum 2.0 (ETH)
  • Polkadot (DOT)
  • Tezos (XTZ)
  • Polygon (MATIC)
  • Pancake Swap (CAKE)

 Deși există un număr limitat de locuri de validare disponibile pentru fiecare rețea de criptomonede, puteți câștiga totuși recompense de staking, fără a deveni validator, prin alăturarea unui staking pool. Aceste pool-uri sunt disponibile atât pe schimburile de finanțe centralizate, cât și pe cele descentralizate (DeFi).

 Acest lucru vă permite să depuneți sume mici într-un pool, care sunt blocate pentru o perioadă de timp pentru a fi folosite de un validator.

Articole similare

Ce reprezintă programul de vesting în criptoeconomie?
Educație

Ce reprezintă programul de vesting în criptoeconomie?

Perioada de vesting pe care o găsim în tokenomics-ul unui proiect își are originile în finanțele tradiționale și se referă la planurile de pensionare și la beneficiile pe care le poate obține un angajat de la compania sa

Ce este un crypto launchpad?
Educație

Ce este un crypto launchpad?

Launchpad-urile sunt secțiuni exclusiviste din CEX și DEX, în cadrul cărora se lanseaza jetoane ale unor proiecte noi. Aceste secțiuni au rol de a sprijini ecosistemul crypto, oferind utilizatorilor acces prioritar.

Care este diferența între jetoane și monede în crypto?
Educație

Care este diferența între jetoane și monede în crypto?

În domeniul crypto, folosim adesea: monedă și jeton. Sau în engleză coin și token. Care este totuși diferența între ele? Monedele sunt native pe blockchain-ul lor în timp ce jetoanele iau naștere pe alte blockchain-uri.

Ce este un criptosnapshot și ce utilitate are?
Educație

Ce este un criptosnapshot și ce utilitate are?

Snapshotul este un instantaneu al blockchainului la un anumit moment, și este utilizat în mare parte pentru a evidenția soldul deținătorilor de jetoane la acel moment. Instantaneul este utilizat cel mai adesea la airdrop

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum
Educație

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum

În acest articol, vom explora 3 dintre cele mai importante criptomonede: Bitcoin, Litecoin și Ethereum. Vom descoperi principalele diferențe dintre ele; le vom compara din punct de vedere al scalabilității, mineritului.

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare
Premium
Educație

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare

Protocolul Spartan stimulează formarea capitalului în bazine (pool) de lichiditati, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru generarea de jetoane sintetice, instrumente de creditare si derivate [ ... ]