Criptopedia

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum

De catre Criptopedia - 23 oct 2022

A fost o vreme când numai cunoscătorii știau despre monedele digitale, dar astăzi popularitatea criptomonedelor este în continuă creștere. Adopția criptomonedelor crește odată cu creșterea comunității, în timp ce tot mai mulți investitori se implică în procesul de tranzacționare a activelor digitale. 

În acest articol, vom explora trei dintre cele mai importante criptomonede: Bitcoin, Litecoin și Ethereum. Vom descoperi principalele diferențe dintre ele; le vom compara din punct de vedere al vitezei tranzacțiilor, al scalabilității, al algoritmului și al mineritului.

Pe scurt, principala diferență între Litecoin, Ethereum și Bitcoin este algoritmul criptografic. Acest algoritm afectează procesul de extragere a noilor monede. Bitcoin este criptat cu algoritmul SHA-256, în timp ce rețeaua Litecoin și rețeaua Ethereum folosesc Scrypt, respectiv, Keccak-256. 

De ce sunt Bitcoin și Litecoin atât de populare? 
Bitcoin și Litecoin sunt criptomonede care există de ani buni. Așadar, ele sunt considerate a fi pilonii comunității criptografice. Unul dintre motivele pentru care sunt atât de populare este reprezentat de tehnologia blockchain care stă la baza lor. Aceasta permite tranzacții peer-to-peer și elimină nevoia de control din partea guvernelor sau a altor instituții financiare centralizate. 

Ambele monede reprezintă metode de plată digitale globale, cu scopul de a face tranzacțiile financiare online transparente și sigure. Blockchain, care este un registru public descentralizat și distribuit public, conține înregistrări criptate ale fiecărei tranzacții care a fost efectuată vreodată, contribuind astfel la securitatea datelor. Aceste considerente fac ca Bitcoin și Litecoin să fie foarte atractive. 

În cele din urmă, un alt motiv pentru popularitatea ambelor criptomonede este potențialul de profituri rapide și ușoare pe care acestea îl poartă. Ultimii ani au arătat investitorilor o modalitate simplă de multiplicare a averii, provocând o creștere constantă a numărului de adepți. 

Litecoin vs. Bitcoin vs. Ethereum 
Bitcoin este prima criptomonedă bazată pe blockchain, așa că se distinge de toate celelalte proiecte care au apărut ulterior. Toate criptomonedele, altele decât Bitcoin, se numesc altcoin-uri, iar acestea sunt create pentru a depăși unele dintre limitările Bitcoin. 

Ca urmare, altcoin-urile folosesc adesea protocoale și algoritmi de criptare diferiți, Litecoin și Ethereum ocupând locuri fruntașe printre cele mai cunoscute. Punctele cheie care le diferențiază unele de altele sunt algoritmii de minerit, timpul de generare a block-urilor, numărul total de monede, viteza de tranzacționare, capitalizarea pieței și diferențele de preț.

Oferta totală de monede și recompense 
Litecoin și Bitcoin au o limită prestabilită a monedei pentru suma pe care minerii o primesc pentru validarea tranzacțiilor. Odată ce își ating limitele de aprovizionare, nu se mai emit monede noi.

Conform unui protocol predefinit, oferta de Bitcoin este limitată la 21 de milioane de BTC pentru a preveni inflația. În medie, se extrag 900 de noi Bitcoin pe zi. Având în vedere că halving-ul Bitcoin are loc la fiecare patru ani, recompensele pentru block-urile minate au scăzut semnificativ. După ultima înjumătățire, în 2020, minerii au primit doar 6,5 BTC pentru confirmarea unui block, față de 50 BTC în primii patru ani. 

Litecoin are o limită de 84 de milioane de LTC. La fel ca în cazul Bitcoin, recompensele au fost de 50 de monede pe block după crearea monedei, urmând înjumătățirea la fiecare patru ani. Ultimul halving a avut loc în 2019, reducând recompensele la 12,5 LTC pe block. Următorul halving este așteptat în 2023. 

Spre deosebire de aceste două monede, Ethereum nu are un plafon final de emitere. Cu toate acestea, are o limită anuală de 18 milioane de monede. Odată cu trecerea la PoS, recompensele pe block-uri nu mai sunt relevante. În schimb, participanții primesc acum recompense pentru că își mizează monedele în rețea, mărimea acestor recompense fluctuând de la 2-20% în cadrul diferitelor programe de staking. 

Capitalizarea de piață a criptomonedelor 
O altă diferență între cele trei monede este capitalizarea de piață a acestora. La momentul redactării acestui articol, capitalizarea de piață a Bitcoin este de peste 737 de miliarde de dolari, mai mare decât cea a unor companii precum PepsiCo, Toyota, HSBC, Citigroup și Netflix. Un astfel de volum a împins valoarea întregii piețe de criptomonede să depășească pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari. 
Capitalizarea de piață a Ethereum a depășit 141 miliarde de dolari, iar volumul Litecoin a ajuns la 10 miliarde de dolari, ceea ce îl face să fie a șasea cea mai mare criptomonedă din lume. 

Proiecte viitoare 
Litecoin plănuiește să se asocieze cu platforma M.Pay, permițând clienților să schimbe LTC în fiat în peste 13.000 de ATM-uri din Coreea de Sud. 
La 1 decembrie 2020, Ethereum a început trecerea la Ethereum 2.0, bazată pe mecanismul Proof of Stake. Tranziția se va realiza în patru etape, aducând unele actualizări și îmbunătățind blockchain-ul. Sharding, soluția de nivel unu, și Plasma, soluția de nivel doi, vor fi instalate pentru a rezolva problema scalabilității. 

Este probabil ca Bitcoin să instaleze scalarea și actualizarea protocolului de confidențialitate Taproot, actualizarea rețelei Lightning fiind încă în creștere.

Articole similare

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool
Educație

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool

Lanțurile Proof-of-stake produc și validează noi blocuri prin procesul de staking. Staking-ul implică validatori care își blochează tokenii, scopul fiind de a menține siguranța și funcționalitatea unei rețele blockchain.

Simplu explicat: Ce este stagflatia?
Educație

Simplu explicat: Ce este stagflatia?

Stagflația este un concept macroeconomic, combinația dintre inflație și stagnarea economică. Când o economie se confruntă cu stagflația, avem cel mai rău din ambele părți: o recesiune combinată cu o inflație ridicată.

Corelația Bitcoin cu Piața Bursieră din America
Educație

Corelația Bitcoin cu Piața Bursieră din America

Bitcoin prima criptomonedă descentralizată apărută imediat dupa criza din 2008, este considerat a fi un instrument de protecție la inflație. Bitcoin oferă libertate monetară și este o revoluție tehnologică și financiară.

Când se va mina ultimul Bitcoin?
Educație

Când se va mina ultimul Bitcoin?

Noile criptomonede Bitcoin intră în circulație sub formă de recompense, pe care minerii le primesc atunci când un nou block este validat. După fiecare halving, recompensa din minerit se va înjumătăți. Se vor mina 21 mil.

Ce sunt tokenii finanțelor descentralizate?
Educație

Ce sunt tokenii finanțelor descentralizate?

Tokenii DeFi reprezintă un set de criptomonede native ale platformelor automate, descentralizate care funcționează folosind contracte inteligente. Oferă utilizatorilor săi acces la servicii de împrumuturi și asigurări.

Ce reprezintă programul de vesting în criptoeconomie?
Educație

Ce reprezintă programul de vesting în criptoeconomie?

Perioada de vesting pe care o găsim în tokenomics-ul unui proiect își are originile în finanțele tradiționale și se referă la planurile de pensionare și la beneficiile pe care le poate obține un angajat de la compania sa