Criptopedia

Corelația Bitcoin cu Piața Bursieră din America

De catre Criptopedia - 25 oct 2022

 I.      Ce spun graficele?
Când a fost introdus pentru prima dată Bitcoin, mulți investitori au crezut că acesta poate fi un mijloc de refugiu necorelat cu Piața de Capital Americană. Investitorii au sperat că Bitcoin va fi un mijloc de refugiu, un loc sigur care va oferi protecție fondurile în raport cu volatilitatea pieței bursiere din America.
Totuși, după ce moneda a devenit populară investitorii au început să se gândească serios la faptul că există posibilitatea că, uneori, prețul Bitcoin poate fi corelat cu Piața Bursieră. 

II.    Istoria Corelației dintre Crypto și Piața Bursieră
În primi anii nu a existat o corelație între Bitcoin și S&P 500. Până în 2012 prețul Bitcoin a fost foarte stabil în timp ce prețul indicelui S&P 500 a prezentat creșteri constante urmate de perioade de corecție.
Ultima creștere semnificativă a prețului Bitcoin din perioada 2013-2014 nu a avut nici o legătură cu creșterea indicelui S&P 500. Prețul Bitcoin a fluctuat foarte rapid într-un timp scurt în timp ce S&P 500 a avut creșteri controlate urmate de corecții mai mici. Maximele și minimele de preț pentru Bitcoin și S&P 500 nu prezintă o corelație până în anul 2018.
 
Se poate observa o corelație recentă între Bitcoin și S&P 500 chiar dacă capitalul pieței crypto nu reflectă perfect mișcarea indicelui S&P 500. La o simplă comparație între graficul Bitcoin și cel al indicelui S&P 500 se pot observa câteva legături în ceea ce privește o viitoare corelație pozitivă sau negativă dintre cele două instrumente financiare.
 
De-a lungul ultimilor 4 ani Bitcoin a început oarecum să mimeze mișcările indicelui S&P 500. În timpul marilor scăderi de preț ale indicelui S&P 500 din ianuarie 2018, septembrie 2018 și martie 2020 și Bitcoin a suferit scăderi de preț. Un lucru interesant este faptul că la o analiză a graficelor se poate observa că prețul Bitcoin a înregistrat scăderi mai drastice în comparație cu Indicele S&P 500. În timp ce S&P 500 înregistrează de obicei scăderi de aproape 10%, Bitcoin înregistrează scăderi de 50% sau mai mult.
 

arcane.jpg (102 KB)


Fig. 1 Corelația BTC cu Piața Bursieră

Dacă ne uităm la graficul Bitcoin și la graficul Nasdaq putem observa fluctuațiile de preț din ultimii 4 ani. Corelația dintre Bitcoin și Piața Bursieră este foarte vizibilă în perioadele:


Decembrie 2018: Atât Bitcoin cât și Nasdaq au înregistrat scăderi de preț până în zona minimelor istorice. Bitcoin a înregistrat prețul de $3689 în timp ce Nasdaq a atins prețul de $6192.
Iunie 2019: Bitcoin și Nasdaq au înregistrat ambele vârfuri evidente în preț.
Februarie 2020: Bitcoin și Nasdaq au înregistrat maxime pentru trimestrul respectiv înainte de o scădere rapidă.
 Martie 2021: Bitcoin și Nasdaq înregistrează creșteri istorice.
 Octombrie 2021: După ce ambele instrumentele s-au menținut la maxime istorice câteva luni, prețul acestora a început să scadă și nu și-a revenit până la sfârșitul anului.
 Noiembrie 2021: Începând cu noiembrie, corelația dintre cele două instrumente devine tot mai evidentă. De atunci piața criptomonedelor a înregistrat mișcări aproape identice cu cele ale indicelui Nasdaq după ce companiile de crypto mining au crescut în  popularitate.
 Mai 2022: Bitcoin și Nasdaq au înregistrat scăderi semnificative urmate de mici corecții. De atunci Bitcoin înregistrează mișcări corelate aproape identic cu Nasdaq, până la cele mai mici fluctuații.
 

 III.    Ce se află în spatele corelației dintre Bitcoin și Piața Bursieră?
Sunt mai multe cauze care contribuie la corelație dintre cele două instrumente financiare. Unele dintre principalele criterii fundamentale sunt reprezentate de către cererea și oferta din piață. De asemenea, să nu uităm de sentimentul investitorilor care influențează fluctuațiile de preț. Prețurile celor două instrumente financiare tind să scadă odată cu îngrijorarea investitorilor în ceea ce privește evenimentele viitoare de natură politică.
 
Acestea fiind spuse, există câțiva factori care tind să slăbească această corelație. Unul dintre factori este reprezentat de către lipsa reglementării pieței crypto, în timp ce S&P 500 este supus reglementărilor de natură economică și politică. De exemplu, în anul 2021 guvernul Chinez a banat minarea de Bitcoin, fapt ce a dus la scăderea în preț a acestuia. De asemenea, există diferențe de natură tehnologică deoarece Piața Bursieră nu este afectată de către problemele care pot să apară în ceea ce privește spațiul de stocare și posibilele probleme la sursa de alimentare a calculatoarelor de minat.
 
IV.    Avantajele și dezavantajele Corelației dintre Bitcoin și Piața Bursieră
Dacă va exista o puternică corelație între cele două atunci piața crypto, în general Bitcoin, va devenit mult mai predictibil din punct de vedere al tranzacționării. Când chartul Bitcoin va fi similar cu cel al indicelui S&P 500 investitorii pot observa foarte ușor trendurile pieței și pot face alegeri mai înțelepte din punct de vedere investițional.
 
Din punct de vedere fundamental, piața bursieră pe termen lung este în creștere. O corelație între cele două ar însemna un profit pe termen lung pentru investitorii din spațiul crypto.
Un avantaj al acestei corelații ar fi faptul că Bitcoin nu riscă să fie scos de pe piața și va rezista pe termen lung. Un astfel de avantaj va oferi șansa investitorilor să își diversifice portofoliul investițional. Având două instrumente financiare care nu scad în același timp reprezintă o metodă prin care investitorii își pot păstra fondurile pe timp de criză sau colapsuri financiare.
 
V.    Urmărește Bitcoin fluctuațiile Pieței Bursiere?
 Cand vorbim despre investiții este foarte important să avem în vedere faptul că corelația nu este o cauză a fluctuațiilor de preț dintre două instrumente financiare. Este esențial să înțelegem faptul că fluctuația Bitcoin în comparație cu fluctuația pieței bursiere nu reprezintă un factor direct care afectează corelația prețului între cele două instrymente. Uneori, această corelație poate fi doar o coincidență. De exemplu, un factor ar scăderii pieței bursiere din martie 2019 a fost reprezentată de către majorarea prețului la aluminiu în timp ce factorul pentru scăderea monedei Bitcoin a fost constituit de către represiunea crypto la nivel internațional.
Totuși, sunt multe dovezi care demonstrează faptul că Bitcoin poate fi influențat în mod direct de către piața bursieră.
 
  Graficul Bitcoin și cel al pieței bursiere arată pentru moment o corelație puternică. Astfel, investitorii sunt sfătuiți să fie foarte atenți la aceast aspect și să își asume o posibilă continuare a acestei corelații.
 
 

Articole similare

Simplu explicat: Ce sunt tokenii de securitate?
Educație

Simplu explicat: Ce sunt tokenii de securitate?

Un token de securitate este un jeton unic emis pe un blockchain reprezentând o cotă parte dintr-un activ sau afacere. Jetoanele de securitate servesc aceluiași scop ca acțiunile, obligațiunile sau alte active securizate.

O schemă cu Articole utile, la un click distanță
Educație

util
O schemă cu Articole utile, la un click distanță

Venim în sprijinul vostru cu o schemă cu cele mai utile articole din domeniul crypto. Astfel, puteți parcurge articolele, la un click distanță, fără a mai căuta pe Google sau pe site-ul nostru.

Web 3.0 - Cum  va revolutiona internetul?
Educație

Web 3.0 - Cum va revolutiona internetul?

Află ce este și cum funcționează Web 3.0 și cum va revoluționa internetul. Care sunt noutățile ce le va aduce? Ești pregătit sa iei parte la schimbarea ce va schimba lumea așa cum o știm astăzi?

Ce înseamnă Burn în Crypto? Cum se ard jetoanele?
Educație

Ce înseamnă Burn în Crypto? Cum se ard jetoanele?

Proof of Burn - algoritm utilizat într-un blockchain pentru a se asigura că toate nodurile participante la rețea, ajung la un acord cu privire la starea reală și validă a respectivei rețele, evitând dublarea jetoanelor.

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain
Educație

Ne așteptăm la capitulare? Analiză on-chain

Investitorii au început să capituleze și să vândă în pierdere. Este acesta un semn că ne apropiem de bottom-ul pieței? Urmează capitularea minerilor? Poate fi acesta un moment bun de a investi în Bitcoin pe termen lung?

Simplu explicat: Ce este un token?
Educație

Simplu explicat: Ce este un token?

Tokenii, sau jetoanele, sunt reprezentările digitale ale unui anumit activ sau utilitate într-un blockchain. Exista diferite tipuri de tokeni în funcție de utilizare sau modul de emitere, cum ar fi tokenii de securitate.