Criptopedia

Ce este un exchange descentralizat? (DEX)

De catre Criptopedia - 21 nov 2021

Ce este un DEX?

Un exchange descentralizat (acronim: DEX) este o piață în care tranzacțiile sunt efectuate direct între utilizatori (peer-to-peer). DEX-urile realizează ceva remarcabil, și anume: facilitează tranzacțiile financiare care nu sunt săvârșite de bănci, brokeri sau orice alt tip de intermediar. Cele mai populare DEX-uri (Uniswap și Sushiswap) folosesc blockchain-ul Ethereum și fac parte dintr-o suită, în continuă creștere, de instrumente de finanțare descentralizată (DeFi), care oferă o gamă largă de servicii financiare disponibile direct dintr-un portofel crypto portabil.

DEX-urile au înflorit în primul trimestru din anul 2021, cu un volum de tranzacții în valoare de 217 miliarde de dolari prin schimburi descentralizate. În aprilie 2021, numărul de traderi DeFi a depășit 2 milioane, o creștere de 10 ori față de luna mai 2020.

Cum funcționează DEX-urile?

Spre deosebire de un exchange centralizat, cum ar fi Binance, exchange-urile descentralizate nu permit schimburile între o monedă fiduciară și o moneda digitală. Printr-un exchange centralizat (sau CEX), puteți schimba fiat pentru o monedă digitală (și vice-versa) sau puteți opta pentru schimburi între două criptomonede. De asemenea, puteți efectua și operațiuni mai avansate, cum ar fi tranzacții în marjă (margin transactions) sau stabilirea ordinelor limită (limit orders), toate acestea fiind încorporate de exchange într-un Order Book. 

Pe de altă parte, un exchange descentralizat este pur și simplu un set de smart contracts. Ele stabilesc prețurile diferitelor criptomonede și folosesc 'liquidity pools', în care investitorii blochează fonduri în schimbul unor recompense, pentru a facilita tranzacțiile. Deși tranzacțiile dintr-un exchange centralizat sunt înregistrate într-o bază de date internă, tranzacțiile dintr-un DEX sunt decontate direct pe blockchain.

DEX-urile sunt, într-o proporție mare, open-source. Asta înseamnă că oricine este interesat poate vedea codul pe baza căruia acel exchange funcționează. Sushiswap și Pancakeswap sunt coduri preluate de la Uniswap, adaptate ulterior.

 

Care sunt beneficiile utilizării unui DEX?

  • Varietate mare: dacă sunteți interesat să gășiți un token în faza incipientă, DeFi este cea mai bună alegere. DEX-urile oferă o gamă aproape nelimitată de tokens: de la cele mai cunoscute până la cele mai ciudate și total aleatorii. Acest lucru se datorează faptului că oricine poate crea un token bazat pe rețeaua Ethereum și poate crea un liquidity pool pentru acesta, astfel încât veți găși o gamă mai largă de proiecte, atât verificate, cât și necontrolate.
  • Riscurile de hacking pot fi reduse: toate fondurile dintr-o tranzacție DEX, fiind stocate în portofelele proprii ale utilizatorilor, sunt mai puțin vulnerabile la atacuri.
  • Anonimitate: nu sunt necesare informații personale pentru a utiliza cele mai cunoscute DEX-uri.
  • Utilitate în lumea în curs de dezvoltare: împrumuturile de la om la om, tranzacțiile rapide și anonimatul obținut de DEX-uri le-au făcut din ce în ce mai populare în economiile în curs de dezvoltare — unde este posibil să nu existe o infrastructură bancară solidă. Oricine are un smartphone și o conexiune la internet poate tranzacționa printr-un DEX.


Care sunt potențialele dezavantaje?

  • UX mai complex: Navigarea prin interfețele exchange-urilor descentralizate necesită o anumită experiență, iar interfețele nu sunt întotdeauna ușoare. În general, va trebui să căutați o prezentare sau un interpret extern. Este necesară prudență deoarece este posibil să faceți o eroare care nu poate fi remediată, cum ar fi trimiterea de monede într-un portofel greșit. 
  • Vulnerabilitatea contractului inteligent: Orice protocol DeFi este la fel de sigur ca și contractele inteligente care îl alimentează, iar codul poate evea erori exploatabile. În ciuda perioadelor lungi de testare, pierderea de tokens este posibilă. Deși contractele inteligene pot funcționa conform așteptărilor, în circumstanțe normale, nu toate evenimentele mai puțin întâlnite, factorii umani și hack-urile pot fi anticipate de dezvoltatori.
  • Monede mai riscante: Deoarece gama de tokens pe majoritatea DEX-urilor este necontrolată, există mai multe escrocherii și scheme de care să vă feriți. Un token care se află într-un trend agresiv de creștere ar putea deveni ușor 'scam', când dezvoltatorul său creează un supply nou de tokens, copleșind fondul de lichiditate, și implicit valoarea. Înainte de a vă cumpără o nouă criptomonedă sau de a experimenta un nou protocol, este important să învățați cât de multe puteți. Vizitați feed-urile Twitter ale dezvoltatorilor sau canalele Discord și căutați audituri ale oricărui proiect care vă interesează.

 

Cum interacționezi cu un DEX?

Vă puteți conecta la un DEX precum Uniswap folosind un portofel crypto, cum ar fi Metamask (pentru browsere web) sau portofelul Coinbase (pentru dispozitivele mobile).

Deși puteți interacționa cu DEX-urile direct din browser-ul încorporat în Coinbase Wallet, o modalitate mai ușoară este să deschideți site-ul web în browser-ul computerului dumneavoastră și să faceți click pe 'Conectați-vă' la un portofel. După aceea, trebuie să apară un cod QR pe care îl puteți scana cu camera telefonului. După scanare, portofelul va fi conectat la DEX.

De asemenea, veți avea nevoie de o sursă de ETH pentru a începe tranzacționarea cu majoritatea DEX-urilor, pe care le puteți obține din portofelul digital de pe un exchange, cum ar fi Binance. Motivul pentru care aveți nevoie de ETH este pentru a plăti taxele (cunoscute ca 'gas'), care sunt necesare pentru orice operațiune care are loc pe blockchain-ul ETH. Acestea sunt separate de taxele percepute de DEX.

 

Cum funcționează taxele DEX?

Costul este diferit. Uniswap percepe o taxă de 0.3% care este împărțită între furnizorii de lichidități, iar o taxă de protocol ar putea fi adăugată în viitor. Dar este important de reținut că taxele percepute de DEX pot fi depășite de taxele 'gas' pentru utilizarea rețelei ETH. Actualizarea Ethereum 2.0 în curs de desfășurare, precum și o serie de soluții 'layer 2' (ex. Optimis și Polygon) vizează o reducere parțială a taxelor și accelerarea tranzacțiilor.

Articole similare

Ce înseamnă Total Value Locked în DeFi?
Educație

Ce înseamnă Total Value Locked în DeFi?

Finanțele descentralizate, indiferent de scopul lor, necesită garanții sub formă de active crypto, în mare parte monede stabile. TVL reprezintă valoarea tuturor activelor conținute într-un protocol DeFi.

Ce sunt tokenii de guvernare și ce rol au?
Educație

Ce sunt tokenii de guvernare și ce rol au?

Tokenii de guvernare au rolul de a crea un sistem de vot pe blockchain, prin care membri pot propune și vota legi pe acel protocol descentralizat. Cantitatea totală de jetoane deținute se transformă în putere de vot.

Simplu explicat: Ce este Yield Farming?
Educație

Simplu explicat: Ce este Yield Farming?

Yield Farming este o modalitate de investiție prezentă în ecosistemul finanțelor descentralizate (DeFi), pe care utilizatorii o folosesc în scopul maximizării profiturilor. Cum funcționează, care sunt riscurile yfi?

Despre DAO (organizație autonomă descentralizată)
Educație

Despre DAO (organizație autonomă descentralizată)

Ce reprezintă o organizaţie autonomă descentralizată (DAO)? De ce avem nevoie de DAO? Cum funcţionează un DAO?

Ce este DeFi? Ghidul începătorului în finanțele descentralizate
Educație

Ce este DeFi? Ghidul începătorului în finanțele descentralizate

DeFi - sistem descentralizat ce foloseste criptomonede ca Bitcoin sau Ethereum – pentru a construi piețe de schimb, servicii de împrumut, companii de asigurări, ce nu pot fi controlate de nimeni.

Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?
Educație

Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?

Platformele Defi Lending, locul unde oricare utilizator poate să devină creditor sau debitor. Acest schimb de fonduri și servicii se realizează în baza unor contracte smart. Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?