Criptopedia

Ce sunt tokenii de guvernare și ce rol au?

De catre Criptopedia - 14 sep 2022

Tokenii de guvernanță oferă deținătorilor dreptul de a vota în probleme care guvernează dezvoltarea și operațiunile unui proiect blockchain. Este o metodă prin care proiectele distribuie puterea de decizie către comunitățile lor. Acest model de guvernanță descentralizată ajută la alinierea intereselor deținătorilor de token-uri cu cele ale proiectului.

Introducere

Multe companii tradiționale sunt conduse de un consiliu de administrație sau de un grup restrâns de persoane, în ceea ce poate fi clasificat drept guvernanță centralizată. Dimensiunea medie a consiliilor de administrație ale celor mai mari companii este de aproximativ 10 persoane. Acestea dețin o putere enormă asupra modului în care sunt conduse companiile. Directorii pot numi sau concedia directori cheie, pot decide în ce proiecte să investească și pot stabili strategia companiei.

Tokenii de guvernanță reprezintă un mod diferit de a guverna organizațiile. Comun pentru organizațiile autonome descentralizate (DAO) și pentru finanțele descentralizate (DeFi), modelul pe care îl reprezintă aceste tipuri de tokeni oferă o metodă de guvernanță mai echitabilă, descentralizată și transparentă. În cele mai multe cazuri, un token este egal cu un vot. Acești tokeni sunt concepuți pentru a lega comunitățile între ele, pentru a se asigura că proiectele blockchain se pot dezvolta sănătos.

Cum funcționează tokenii de guvernare?

Tokenii de guvernanță reprezintă metoda principală de realizare a guvernanței descentralizate în cadrul proiectelor DAO, DeFi și al aplicațiilor descentralizate (DApp). Acestea sunt adesea acordate utilizatorilor activi pentru loialitatea și contribuțiile lor la comunitate. La rândul lor, deținătorii de token-uri votează asupra problemelor majore pentru a asigura dezvoltarea robustă a proiectelor. De obicei, votul are loc prin intermediul contractelor inteligente, caz în care rezultatele sunt implementate automat.

Unul dintre primele token-uri de guvernanță a fost emis de MakerDAO, un DAO bazat pe Ethereum care stă la baza stablecoin-ului DAI. Protocolul Maker este guvernat de deținătorii token-ului său de guvernanță numit MKR. Un token MKR este egal cu un vot, iar decizia cu cele mai multe voturi este adoptată. Deținătorii de tokeni votează cu privire la o varietate de aspecte, cum ar fi numirea membrilor echipei, ajustarea taxelor și adoptarea de noi reguli. Obiectivul este de a asigura stabilitatea, transparența și eficiența stablecoin-ului MakerDao.

Un alt exemplu este Compound, un protocol DeFi care permite utilizatorilor să crediteze și să împrumute criptomonede. Acesta emite un token de guvernanță numit COMP pentru a permite comunității sale de utilizatori să voteze în privința deciziilor cheie. Tokenii sunt alocate proporțional cu activitatea utilizatorilor pe lanț. Cu alte cuvinte, cu cât împrumutați mai mult pe Compound, cu atât primiți mai mulți tokeni COMP.

La fel ca în cazul MakerDAO, un token COMP este egal cu un vot. De asemenea, utilizatorii își pot delega tokenii altor persoane pentru a vota în numele lor. În special, Compound a renunțat la controlul asupra cheii de administrare a rețelei în 2020. Aceasta înseamnă că proiectul a devenit complet guvernat de deținătorii săi de token-uri, fără metode de guvernare de substituție.

Printre alte token-uri de guvernanță notabile se numără cele emise de schimburile descentralizate Uniswap și PancakeSwap, de platforma de împrumut DeFi Aave, de comunitatea Web3 NFT ApeCoin DAO și de platforma de lumi virtuale Decentraland.

Fiecare proiect stabilește reguli diferite cu privire la modul în care funcționează tokenii lor de guvernanță. Tokenurile sunt distribuite părților interesate, inclusiv echipei fondatoare, investitorilor și utilizatorilor, în funcție de diferite modele de calcul. Unii tokeni de guvernanță votează doar pe un anumit set de probleme de guvernanță, în timp ce altele votează pe majoritatea lucrurilor. Unii tokeni de guvernanță pot obține dividende financiare, în timp ce altele nu. 

Avantaje și dezavantaje

Tokenii de guvernanță au câteva avantaje importante. Ele pot elimina nepotrivirea de interese care se întâlnește adesea în guvernanța centralizată. Guvernanța descentralizată permisă de tokenii de guvernanță transferă acea putere de gestionare către o comunitate largă de părți interesate, aliniind interesele utilizatorilor și ale organizației însăși.

Un alt avantaj al token-ilor de guvernare este capacitatea de a construi comunități active, colaborative și apropiate. Fiecare deținător de token-uri este stimulat să voteze și să îmbunătățească proiectul. Deoarece un token echivalează în mare parte cu un vot, poate pune bazele unui proces decizional corect și mai echitabil. Fiecare deținător de token-uri poate iniția o propunere care să fie supusă la vot. Detaliile fiecărui vot sunt deschise pentru toată lumea, ceea ce reduce șansele de trișare.

Cea mai mare provocare a tokenilor guvernamentale este așa-numita problemă a balenelor. Balenele sunt persoanele care dețin un procent mare dintr-un anumit cripto. Dacă cele mai mari balene ale unui proiect criptografic dețin o parte semnificativă din oferta totală a token-ului său de guvernare, acestea ar putea influența procesul de vot în favoarea lor. Proiectele trebuie să se asigure că proprietatea token-urilor este cu adevărat descentralizată și distribuită în mod egal.

Dar chiar dacă tokenii de guvernanță sunt distribuiți în mod echitabil și pe scară largă, nu există nicio garanție că deciziile majorității sunt întotdeauna cele mai bune pentru proiecte. Sistemele de alegere cu o singură persoană, un singur vot au o istorie îndelungată, iar rezultatele lor sunt mixte. Au existat cazuri în care deținătorii detokeni de guvernanță au votat în beneficiul echipelor fondatoare și al marilor investitori în detrimentul comunității în general.

Ce urmează pentru tokenii de guvernare?

Fiind o inovație născută în spațiul criptografic, token-urile de guvernanță ar putea fi utilizate pe scară mai largă în mai multe sectoare. Mișcarea Web3 este un loc în care tokenii de guvernanță pot contribui la construirea unui internet descentralizat. Pe măsură ce DeFi și DAO-urile capătă amploare, alte industrii, cum ar fi jocurile de noroc, ar putea adopta acest model de guvernanță.

Tokenii de guvernanță vor continua să evolueze pentru a rezolva problemele pe măsură ce acestea apar. Ar putea exista noi mecanisme pentru a rezolva problema balenelor sau alte modalități de îmbunătățire a procesului de votare. Ar putea apărea metode noi de delegare a voturilor. Este probabil ca acest spațiu să devină mai complex, în timp ce noi inovații continuă să aibă loc.

Un alt factor major care are impact asupra viitorului token-urilor de guvernanță este reprezentat de potențialele modificări de reglementare. Unele guverne ar putea considera aceste jetoane ca fiind valori mobiliare. Acest lucru le-ar putea supune unor reglementări stricte și ar putea avea un impact asupra modului în care pot funcționa.

Articole similare

Ce este DeFi? Ghidul începătorului în finanțele descentralizate
Educație

Ce este DeFi? Ghidul începătorului în finanțele descentralizate

DeFi - sistem descentralizat ce foloseste criptomonede ca Bitcoin sau Ethereum – pentru a construi piețe de schimb, servicii de împrumut, companii de asigurări, ce nu pot fi controlate de nimeni.

Ce înseamnă Total Value Locked în DeFi?
Educație

Ce înseamnă Total Value Locked în DeFi?

Finanțele descentralizate, indiferent de scopul lor, necesită garanții sub formă de active crypto, în mare parte monede stabile. TVL reprezintă valoarea tuturor activelor conținute într-un protocol DeFi.

Simplu explicat: Ce este Yield Farming?
Educație

Simplu explicat: Ce este Yield Farming?

Yield Farming este o modalitate de investiție prezentă în ecosistemul finanțelor descentralizate (DeFi), pe care utilizatorii o folosesc în scopul maximizării profiturilor. Cum funcționează, care sunt riscurile yfi?

Ce este un exchange descentralizat? (DEX)
Educație

Ce este un exchange descentralizat? (DEX)

Ce este un exchange descentralizat? Cum funcționează un DEX? Care sunt beneficiile utilizării unui DEX? Care sunt potențialele dezavantaje? Cum interacționezi cu un DEX?

Ce este impermanent loss si cum îl putem evita?
Educație

Ce este impermanent loss si cum îl putem evita?

Aprecierea sau deprecierea unuia din cei 2 tokeni, după ce i-ați depus într-un fond de lichiditate, este un proces cunoscut sub numele de pierdere temporară (IL). Continuarea deprecierii poate aduce pierderi definitive.

Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?
Educație

Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?

Platformele Defi Lending, locul unde oricare utilizator poate să devină creditor sau debitor. Acest schimb de fonduri și servicii se realizează în baza unor contracte smart. Ce este și cum funcționează lendingul în DeFI?