Criptopedia

Ce este inflația și cum afectează piața criptomonedelor?

De catre Criptopedia - 29 sep 2022

I. Definiție

Inflația este procesul prin care o monedă, cum ar fi dolarul sau euro, își pierde din valoare în timp, ceea ce determină creșterea prețului bunurilor. Bitcoin (și unele alte criptomonede) sunt concepute pentru a avea rate de inflație previzibile și scăzute. 

Un atribut care a făcut criptomonedele - în special Bitcoin - atât de atrăgătoare pentru investitori este ideea că sunt mai rezistente la inflație decât monedele fiduciare precum dolarul american.  

Dar ce este inflația? Inflația este procesul prin care monedele își pierd valoarea în timp, ceea ce determină creșterea prețurilor bunurilor de consum. Deoarece majoritatea economiștilor consideră că un anumit nivel de inflație este bun pentru economie, guvernul SUA, de exemplu, a tipărit timp de decenii mai mulți bani decât au nevoie consumatorii. Acesta este motivul pentru care o Coca-Cola care costa 5 cenți acum o jumătate de secol costă astăzi câțiva dolari. 

Pe de altă parte, Bitcoin, în general, a crescut în valoare mult mai repede decât și-a pierdut valoarea dolarul american - trecând de la practic fără valoare în 2010 la peste 69.000 de dolari la sfârșitul anului 2021. Pentru că este o piață volatilă, Bitcoin a cunoscut și topuri și scăderi dramatice, dar linia de tendință de-a lungul timpului a fost ascendentă. Acest lucru a făcut din Bitcoin o acoperire tot mai populară împotriva inflației monedei fiduciare.  

Principalul mod în care Bitcoin este conceput pentru a rezista inflației este că oferta sa este limitată și cunoscută, iar crearea de noi Bitcoin se va diminua în timp într-un mod previzibil. 

II. De ce este importantă inflația pentru criptomonede? 

O rată ridicată a inflației pentru monedele fiduciare ar putea determina persoanele fizice să investească mai mult în moneda digitală, deoarece dolarii sau euro pe care i-au plasat într-un cont de economii își pierd de fapt valoarea în timp. Bitcoin și anumite alte criptomonede, precum Ethereum, oferă investitorilor o alternativă. Aspectele economice ale pieței Bitcoin sunt complexe, dar există unele caracteristici proiectate în moneda digitală care ar putea ajuta-o să reziste la inflație.

Bitcoin nu poate fi manipulat de guvernele care ajustează ratele dobânzilor sau tipăresc mai mulți bani pentru a atinge obiective politice.  

La fel ca aurul și alte depozite de valoare rare, înțelepciunea convențională în jurul Bitcoin este că ar trebui să crească prețul în vremuri incerte. (Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna așa - la începutul pandemiei COVID, de exemplu, a scăzut brusc împreună cu piața bursieră). Este, de asemenea, un mod mult mai convenabil de a stoca și de a transmite valoare decât aurul - poate fi pur și simplu trimis prin internet.  

Cantitatea limitată este unul dintre elementele cheie pentru a face un depozit de valoare rezistent la inflație. Nu vor exista niciodată mai mult de 21 de milioane de Bitcoin. Până în prezent, au fost extrași aproximativ 19 milioane de Bitcoin. Cam la fiecare zece minute, minerii procesează un nou "bloc" și 6,25 Bitcoin sunt adăugați în rețea. În 2024, recompensa pentru minerit va scădea la 3,125 bitcoin și va scădea din nou la jumătate la fiecare patru ani, până când vor fi extrași toți Bitcoin. Acest mecanism, care este proiectat în protocolul Bitcoin, este cunoscut sub numele de halving.   

Această diminuare programată a noii oferte în timp face ca Bitcoin să fie previzibil în mod unic - spre deosebire de aur, niciun Bitcoin nou nu poate fi "descoperit" vreodată. 

III. Criptomonedele suferă de inflație? 

Da, din punct de vedere tehnic, chiar și Bitcoin suferă de inflație pe măsură ce se extrage o cantitate mai mare de monedă (la fel ca și aurul).

Din punct de vedere practic, atâta timp cât puterea de cumpărare a Bitcoin continuă să crească față de monedele fiduciare cu care tindem să o comparăm, rata anuală de inflație de câteva procente a Bitcoin nu este un factor major de luat în considerare de către investitori.   

Dar nu toate criptomonedele sunt concepute ca Bitcoin. De exemplu, o categorie din ce în ce mai populară de bani digitali numită "stablecoins" - dintre care multe sunt ancorate la valute fiat precum dolarul - poate fi un loc util și cu volatilitate redusă pentru a economisi niște bani. Dar dacă un stablecoin este ancorat la o monedă fiduciară, investiția dvs. va fi afectată de inflație și ar putea să-și piardă valoarea în timp, pe măsură ce moneda lor de rezervă își pierde valoarea. (Unele stablecoins oferă recompense care funcționează la fel ca un cont de economii purtător de dobândă, ceea ce ar putea schimba ecuația valorii - mai ales în condițiile în care ratele dobânzilor non-cryptografice se situează în jurul valorii de zero).

Articole similare

Simplu explicat: Ce este un token?
Educație

Simplu explicat: Ce este un token?

Tokenii, sau jetoanele, sunt reprezentările digitale ale unui anumit activ sau utilitate într-un blockchain. Exista diferite tipuri de tokeni în funcție de utilizare sau modul de emitere, cum ar fi tokenii de securitate.

Top platforme de tranzacționare criptomonede
Educație

Top platforme de tranzacționare criptomonede

Cel mai des folosite platforme de tranzacționare din ecosistemul crypto. Tot ce trebuie să știi despre exchange-urile preferate. Unde putem face schimburi ușoare între monede fiduciare și monede digitale?

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool
Educație

Avantajele și dezavantajele folosirii unui staking pool

Lanțurile Proof-of-stake produc și validează noi blocuri prin procesul de staking. Staking-ul implică validatori care își blochează tokenii, scopul fiind de a menține siguranța și funcționalitatea unei rețele blockchain.

Ce este Initial Farm Offering (IFO)?
Educație

Ce este Initial Farm Offering (IFO)?

Initial Farm Offering este un model de strângere de fonduri care ajută noile proiecte DeFi să strângă capital prin participarea la evenimente de pre-vânzare găzduite după verificarea severă a proiectelor de către CEX-uri

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)
Educație

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)

AML, abrevierea de la Anti-money laundering (în română: combaterea spălării banilor) reprezintă un set de proceduri și reglementări legale, care au scopul de a stopa practica generării de venit prin acțiuni ilegale.

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum
Educație

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum

În acest articol, vom explora 3 dintre cele mai importante criptomonede: Bitcoin, Litecoin și Ethereum. Vom descoperi principalele diferențe dintre ele; le vom compara din punct de vedere al scalabilității, mineritului.