Criptopedia

Semnale „Buy” sau „Sell” în crypto conform teoriei lui WD Gann

De catre Criptopedia - 23 dec 2020

În opinia lui WD Gann, un trend crescător sau descendent avansează în trei sau patru „secțiuni”. Dacă ați dat atenție regulilor de tranzacționare ( vezi acest articol )  formulate de Gann, ați putut observa că timpul joacă un rol important. În acest articol veți descoperi câteva reguli – semnale „Buy” sau „Sell” – în funcție de anumite evoluții ale „secțiunilor” unui trend.

#1. Cumpără atunci când primul val (de creștere) este mai mare, ca timp, decât cel mai mare val corectiv din trendul descendent (Bearish).


Pentru că suntem pe un trend descendent (Bearish), mișcarea în jos semnifică un impuls, iar mișcarea în sus reprezintă o corecție. Astfel, (T) reprezintă durata celui mai mare val corectiv din trendul descendent (Bearish). Celelalte valuri corective care durează mai puțin decât acest val sunt notate cu (<T).
 
Când după 3 - 4 secțiuni de trend descendent (Bearish), urmează un val a cărui durată este mai mare (>T) decât a valului notat (T), avem un semnal de cumpărare, conform regulii de mai sus. Aceasta este o confirmare că din punctul X avem o schimbare de trend, iar valul este unul impulsiv.

#2. Vinde atunci când primul val (de declin) este mai mare, ca timp, decât cel mai mare val corectiv din trendul ascendent (Bullish).

 


Ca și la regula precedentă, (T) reprezintă durata celui mai mare val corectiv din trendul ascendent (Bullish), iar (<T) arată că nici un alt val corectiv din trendul ascendent (Bullish) nu durează mai mult decât cel de referință. Semnalul trebuie să-l căutăm atunci când, după 3 - 4 secțiuni de trend ascendent (Bullish), apare un val care durează mai mult (>T) decât valul (T). Astfel, avem o confirmare că din punctul X s-a produs schimbarea de trend și, implicit, avem un semnal că trebuie să vindem.

Așadar, atenția trebuie să fie asupra celei mai de durată reacții, nu asupra ultimei reacții.
 
Notă: Ilustrațiile de mai sus exemplifică modul în care trebuie înțelese aceste semnale de cumpărare sau vânzare, prin raportare la timp. Aceste ilustrații nu arată punctul în care trebuie să se facă tranzacția (și anume, capătul valului, marcat prin săgeată). Știm că trebuie să vindem, dar alegerea punctului de vânzare urmează a fi făcută de trader.
 
De exemplu, un trader experimentat va aștepta ca valul de corecție (>T) să fie urmat de un impuls, care să-i permită să vândă la un preț bun. Similar, valul impulsiv va fi urmat de o corecție, care va permite cumpărarea la un preț bun.

#3. Cumpără atunci când perioada de timp pentru formarea valului este mai mare decât ultimul val de corecție din trendul descendent (Bearish). În cazul în care, ultimul val a durat 3 - 4 săptămâni, iar avansul de la punctul de schimbare a trendului este mai mare de 3 sau 4 săptămâni, se poate considera că tendința este confirmată (schimbarea trendului, din descendent în ascendent) și că ești în siguranță dacă vei cumpăra la „retestare”.

 

#4. Vinde atunci când perioada de timp pentru formarea valului (de declin) este mai mare decât ultima corecție înainte de vârful trendului ascendent (Bullish).

 

Atunci când valoarea acțiunii a avansat timp de mai multe luni, timp de un an sau chiar mai mult, iar cea mai mare reacție a fost de 4 săptămâni (ceea ce reprezintă o reacție medie într-o piață bull), după ce se ajunge la vârf și primul declin durează mai mult de 4 săptămâni, avem un indiciu al modificării tendinței minore sau a tendinței principale.

#5. Lasă piața să confirme că a făcut top/bottom.
 
Este vorba de a profita de patternurile care arată formarea unui Dublu Top/Bottom sau chiar Triplu Top/ Bottom. Aceste formațiuni, Gann le considera foarte importante.

#6. Cumpără împotriva Dublu Bottom sau Triplu Bottom sau cumpără un lot, la primul, al doilea sau al treilea bottom mai mare, iar al doilea lot, după ce prețul a făcut al doilea sau al treilea bottom și a traversat topul precedent.
 
Expresia „bottom mai mare” nu se referă la higher low, ci la un bottom (low) cu o mică diferență de preț (în sus) față de low-ul precedent.
 
Să luăm ca exemplu, Triplu Bottom.

 

Cu cât este mai mare timpul dintre minimele lui Triplu Bottom, cu atât este mai semnificativă următoarea mișcare.

#7. Vinde împotriva Dublu Top sau Triplu Top sau vinde atunci când piața face topuri mai mici . Este sigur să vinzi când prețul face al doilea, al treilea sau chiar al patrulea top mai mic sau când dublul sau triplu bottom au fost străpunse.

 

Triplu Top tinde să fie mai scurt, ca durată, decât Triplu Bottom. Pentru că Triplu Bottom este o variație a unei faze de acumulare. Se acumulează „combustibilii” lăcomiei. Un Triplu Top este o variație a unei faze de distribuție. Frica este forța motrice din spatele distribuției. Iar frica este mai puternică, se construiește mai repede decât lăcomia. Prin urmare, limita inferioară a unui pattern de topping (cum este Triplu Top) este mai probabil să fie tranzacționată mai repede decât limita superioară a unui Triplu Bottom.
 
Acum, în ciuda faptului că Triplu Top tinde să se întindă ca durată mai puțin decât Triplu Bottom, timpul joacă un rol important în analiză. Ca și în cazul Triplu Bottom, cu cât este mai mare timpul dintre maximele unui Triplu Top, cu atât este mai semnificativă următoarea mișcare.

#8. Cumpără împotriva Dublu/Triplu Bottom.


Cu cât este mai mare timpul în care se formează al doilea low din DB, cu atât este mai semnificativ acest low.

#9. Vinde împotriva Dublu/Triplu Top.

 

#10. Cel mai sigur punct de cumpărare – Cumpără acolo unde prețul retestează

 


P reprezintă intervalul de preț cel mai mare din trendul descrescător (Bearish).

#11. Cel mai sigur punct de vânzare – Vinde acolo unde prețul retestează

 

P reprezintă intervalul de preț cel mai mare din trendul ascendent (Bullish).

#12. Cumpără la vechile Top-uri.

 

Menținerea prețului mai sus de nivelul (A) este cea mai bună indicație că trendul ascendent va continua. Faptul prețul se menține deasupra nivelului (B) și nu străpunge acest nivel reprezintă, de asemenea, o indicație puternică asupra continurării trendului. În sfârșit, nivelul (C) este cea mai slabă variantă de cumpărare dintre vechile top-uri, dar tot reprezintă o oportunitate facilă și cu risc scăzut de a intra într-o poziție Long.

#13. Vinde la vechile Bottom-uri.


Nivelul (A) arată cum, atunci când piața este foarte slabă, raliul se oprește chiar sub vechiul Bottom înainte ca trendul descendent să fie reluat. Nivelul (B) ilustrează modul în care menținerea la vechiul nivel inferior este, de asemenea, un bun indiciu al slăbiciunii pieței. În fine, nivelul (C) ilustrează momentul în care piața se adună chiar deasupra vechiului Bottom. În funcție de cât de departe merge piața și unde se tranzacționează de acolo, acest lucru ar putea indica forță. Cu toate acestea, dacă piața se întoarce sub vechiul Bottom la scurt timp după ce a sondat deasupra acestuia, acest lucru poate reprezenta o oportunitate facilă și cu risc scăzut de a intra într-o poziție Short.


Notă: materialul are la bază informații prelucrate din cartea The Trading Methodologies of W.D. Gann: A Guide to Building your Technical Analysis Toolbox – Hima Reddy, 2013.

Articole similare

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona
Educatie

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

Criptomonedele sunt bani virtuali care se bazează pe un sistem descentralizat și sunt schimbate - tranzacționate - prin intermediul unor portofele electronice sau platforme de tranzactionare. Ele folosesc criptografia.

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare
Premium
Educatie

Protocolul Spartan - configurare si informatii suplimentare

Protocolul Spartan stimulează formarea capitalului în bazine (pool) de lichiditati, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru generarea de jetoane sintetice, instrumente de creditare si derivate [ ... ]

Top 5 greseli de evitat la trading-ul cu criptomonede
Premium
Educatie

Top 5 greseli de evitat la trading-ul cu criptomonede

Tranzactionarea cu criptomonede necesita strategie, organizare si disciplina. Totusi traderii fac din cand in cand greseli care le aduc pierderi. Care sunt cele mai comune greseli in tranzactionarea cu criptomonede?