Criptopedia

Bitcoin sau aur? În ce să investim?

De catre Criptopedia - 09 oct 2022

I. Introducere

De la crearea sa în 2009 de către Satoshi Nakamoto, prețul Bitcoin a crescut vertiginos, atrăgând atenția la nivel mondial. Din aprilie 2021, capitalizarea de piață a Bitcoinului a depășit pragul de 1.000 de miliarde de dolari. Acest lucru a făcut ca mulți investitori să apeleze la populara criptomonedă ca rezervă de valoare atunci când compară Bitcoin cu aurul. 

În mod tradițional, investitorii și comercianții de mărfuri și-au depozitat averea fie în proprietăți, fie în acțiuni, obligațiuni sau aur. În general, aurul a reprezentat o acoperire sigură împotriva creșterii prețurilor pe perioade îndelungate, dar monedele digitale sunt un nou activ văzut din ce în ce mai mult ca un depozit de valoare, pe lângă faptul că reprezintă un mijloc de tranzacții zilnice. În consecință, Bitcoin a căpătat reputația de "aur digital".  

 

II. Ce este un depozit de valoare? 

Un depozit de valoare este un activ care poate fi repoziționat și recuperat fără a-și pierde valoarea în timp. 

Utilizând această definiție, este evident că banii fiduciari sunt un depozit de valoare slab. Numerarul este util ca mijloc de schimb zilnic și ca modalitate de a păstra lichidități pe termen scurt, dar nu își păstrează bine valoarea în timp.  

Au fost înregistrate peste 50 de episoade de hiperinflație în diferite sisteme monetare din întreaga lume. Hiperinflația apare atunci când banii își pierd valoarea într-un ritm rapid, aproximativ 50% pe lună. Se caracterizează printr-o creștere bruscă a costului bunurilor și serviciilor și o pierdere corespunzătoare a puterii de cumpărare. În timp ce hiperinflația este rară în țările dezvoltate, inflația în sine este destul de frecventă.  

Inflația este un instrument standard folosit de guvernele din întreaga lume pentru a controla oferta de bani. Guvernele își devalorizează ușor monedele în fiecare an, ca o modalitate de a stimula oamenii să crească cheltuielile sau investițiile, în speranța că acest lucru va stimula creșterea economică prin crearea mai multor locuri de muncă.  

Acest lucru înseamnă că banii dvs. își pierd valoarea în timp, astfel încât stocarea averii dvs. într-un activ care își menține valoarea este singura modalitate de a ține pasul. Acesta este motivul pentru care oamenii investesc în acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare și alte active care au șanse să se aprecieze sau să-și păstreze valoarea în timp. 

 Prin urmare, este esențială existența unui activ care să fie imun la schimbările pieței. Aici intervine argumentul Bitcoin vs. aur. Timp de mii de ani, aurul a fost principalul depozit de valoare din lume. A supraviețuit sistemelor monetare ale nenumăratelor imperii și orașe-stat, dintre care multe nu mai există. 

Investitorii se orientează de obicei către active precum aurul și Bitcoin în perioadele de turbulențe ale pieței, deoarece acestea nu se mișcă odată cu restul pieței. De fapt, este posibil ca valoarea lor să crească în condiții de piață nefavorabile, deoarece investitorii își mută fondurile în masă. 

III. De ce este aurul un depozit popular de valoare? 

Înainte chiar de a compara Bitcoin vs. aur, este important să înțelegem de ce aurul este atât de atractiv în rândul investitorilor de lungă durată. Banii au fost folosiți ca mijloc de schimb de când civilizația umană a realizat limitele sistemului de troc. Diferite materiale au fost folosite ca monede, inclusiv oase, bețe, vaci, animale, metal și hârtie. Doar aurul și-a păstrat valoarea și atractivitatea de-a lungul timpului. Primele semne de monede de aur din istorie datează încă din anul 500 î.Hr. 

Oamenii au apreciat aurul datorită proprietăților sale unice și aspectului său frumos. Ei văd în metalul prețios un mijloc de a transmite și de a-și păstra averea din generație în generație deoarece aurul este un metal inert, nu se oxidează (ruginește) și nu reacționează cu alte elemente. Versatilitatea sa înseamnă, de asemenea, că aurul poate fi topit și prelucrat în monede. 

De-a lungul istoriei moderne, multe țări au adoptat sistemul monetar bazat pe etalonul aur, iar SUA a urmat acest exemplu în 1879. Termenul "etalon aur" se referă la un sistem monetar în care valoarea banilor de hârtie este susținută de aurul care este depozitat în posesia guvernului.  

Deși acest sistem este eficient în combaterea inflației și deflației, el limitează capacitatea guvernelor de a-și tipări liber propriile monede. Acest lucru a devenit o problemă pentru guvernele care încearcă să finanțeze războaie. Statele Unite au început să se îndepărteze de standardul aur în 1933. În 1971, pentru a evita o fugă inevitabilă a rezervelor de aur, administrația Nixon a oprit convertibilitatea, ceea ce înseamnă că alte țări nu-și mai puteau răscumpăra dolarii pentru aur. În 1973, guvernul a renunțat complet la standardul aur.  

În cele din urmă, dolarul american a devenit moneda de rezervă la nivel mondial, iar multe monede globale și-au fixat cursurile de schimb în funcție de acesta, mai degrabă decât de aur.  

De ce este aurul ținut într-o atât de mare considerație ca rezervă de valoare? De-a lungul istoriei, aurul și-a păstrat valoarea ca asigurare împotriva vremurilor nesigure. Printre caracteristicile care îi sporesc valoarea extraordinară se numără durabilitatea, raritatea, portabilitatea, convertibilitatea - și atractivitatea emoțională, deoarece obiectele strălucitoare tind să fie mai atrăgătoare.  

De asemenea, aurul are și utilizări practice. A fost folosit pentru fabricarea bijuteriilor încă din antichitate și, mai recent, pentru fabricarea componentelor electronice. Oferta este redusă, constantă și previzibilă, deoarece aurul trebuie extras din pământ și prelucrat. Prin urmare, aurul are o corelație redusă cu alte clase de active, cum ar fi acțiunile și monedele.  

Investitorii care se tem de oscilațiile de pe piața bursieră au găsit confort în aur. Metalul prețios a fost util ca acoperire în cazul corecțiilor de piață. Chiar dacă valoarea sa nu crește, tinde să rămână statică în timp ce alte active scad. Acești factori contribuie la popularitatea îndelungată a aurului ca activ solid de refugiu. 

IV. De ce este Bitcoin un depozit de valoare? 

Spre deosebire de aur, care este utilizat în principal pentru fabricarea de bijuterii, monede și unele componente electronice, Bitcoin nu are utilizări industriale în sine. Cu toate acestea, poate fi acceptat ca mijloc de schimb.  

Bitcoin este în mod inerent un depozit de valoare - deoarece este durabil și rar. Oferta totală de Bitcoin este limitată la 21 de milioane și nu va exista niciodată mai mult decât această cantitate.  

De asemenea, Bitcoin este un activ digital descentralizat care funcționează fără a fi controlat de bănci centrale sau guverne, bazându-se pe o rețea globală de noduri și mineri care fac acest lucru posibil. Acest lucru le oferă utilizatorilor Bitcoin un anumit nivel de confidențialitate și, de asemenea, îi sporește securitatea. Un depozit ideal de valoare ar trebui să funcționeze ca un mijloc de schimb, astfel încât să poată fi convertit în funcție de necesități. Bitcoin poate fi schimbat deoarece este fungibil, portabil, divizibil și adoptat pe scară largă.

Articole similare

Care este diferența între Corecție și Bear Market?
Educație

Care este diferența între Corecție și Bear Market?

Bear market și corecțiile pieței sunt o parte normală a procesului de investiție. Piața își revine mai rapid după o corecție, în timp ce bear marketul poate dura luni sau ani. Pentru a reuși fă-ți un plan pe termen lung.

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona
Educație

Ce sunt criptomonedele, cum se pot obtine si cum se pot tranzactiona

Criptomonedele sunt bani virtuali care se bazează pe un sistem descentralizat și sunt schimbate - tranzacționate - prin intermediul unor portofele electronice sau platforme de tranzactionare. Ele folosesc criptografia.

Ce reprezintă staking-ul în spațiul criptomonedelor?
Educație

Ce reprezintă staking-ul în spațiul criptomonedelor?

Proof-of-stake în crypto este procesul care implică cumpărarea și blocarea unei anumite cantități de tokeni, care vor deveni un nod de validare activ pentru rețea. Astfel obținem dobânzi periodice pe durata staking-ului.

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)
Educație

Reglementările împotriva spălării de bani (AML)

AML, abrevierea de la Anti-money laundering (în română: combaterea spălării banilor) reprezintă un set de proceduri și reglementări legale, care au scopul de a stopa practica generării de venit prin acțiuni ilegale.

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum
Educație

Bitcoin vs. Litecoin vs. Ethereum

În acest articol, vom explora 3 dintre cele mai importante criptomonede: Bitcoin, Litecoin și Ethereum. Vom descoperi principalele diferențe dintre ele; le vom compara din punct de vedere al scalabilității, mineritului.

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite
Educație

Tradingul criptomonedelor utilizând intervale de timp diferite

Analiza graficelor pe diferite intervale de timp reprezintă studiul graficului unei monede pe perioade diferite pentru a identifica multiple oportunități de trading. Cum identificăm o perioadă optimă de tranzacționare?